Prijava

Crnogorci su Srbi

Milogorci su Crnogorci

Crnogorci su Albanci

Ja mislim da jesu.

Jesmo jesmo :)

Milu je odgovaralo da ima svoju državu, to je uspio krađom na izborima i huškanjem muslimana i albanaca na srbe. nuspojavom je stvorio "crnogorsku" naciju. i tim istim muslimanima, albancima, i nekim lošim srbima je odgovaralo da se ušupkaju vlasti, jer mnogi drugačije nisu ni mogli da se zaposle, što ih je obavezalo da postanu "crnogorci". jbg, postali smo Kosovo 2.

Za mene si ti Crnogorac crnogorske veroispovesti i ja to poštujem i molim te, ne miči iz tog kamena nigde, a naročito ne u pravcu Beograda

Jesu, ili su bar dosad bili, ali to ne znaci da ce uvek i biti.

Primeri:

- Ameri: preci danasnjih Amera su bili Englezi (u najvecem broju slucajeva), Nemci, Italijani, ali su dolazili iz Afrike, itd. Danas se izjasnjavaju kao Ameri i niko ih u svetu ne smatra Englezima, pa ni sami Englezi.

- Austrijanci: Iako Austrija ima dugu tradiciju kao drzava, malo ko je smatrao da je "Austrijanac" etnicitet sve do 20. veka. Popisi bivse Austrougarske govore o Nemcima, Madjarima, Cesima, Srbima, Hrvatima, itd, ali ne i o Austrijancima. Ali danas su, uz sve kulturoloske i lingvisticke slicnosti, zapravo druga nacija.

Pitanje narodnosti ne odredjuje samo proslost, a jos manje samo genetika. Da je to slucaj, verovatno bi danas bilo mozda 10-20 nacija na svetu, a mi se ne bismo smatrali Srbima, vec Slovenima ili tako nesto. Kao sto su se Srbi "otcepili" kao zasebno slovensko pleme i postali nacija, tako su se i Bosnjaci "otcepili" od Srba i isto se moze desiti i sa Crnogorcima. Da li to znaci da su Bosnjaci i Crnogorci Srbi? I da, i ne. Imaju srpske korene, to je sigurno, ali nacionalni identitet se odredjuje prevashodno osecajem pripadnosti nekoj zajednici i tome da li te ta zajednica prihvata. A u tom kontekstu, niti se Bosnjaci osecaju Srbima, niti ih mi prihvatamo kao "nase", iako im nabijamo na nos da su Srbi. Trenutno se cini da ce mozda i s Crnogorcima biti isto, ali ko zna.

ali pazi, jedno je odbaciti svoje poreklo jer se osećaš drugačijim, svojim, sa posebnom kulturom, a drugo je to raditi da bi dobio posao u državnoj firmi-jer te ucenjuju, ili još gore, jer si politički ispranog mozga. postojali su i jugosloveni, sad više ne postoje...

ali pazi, jedno je odbaciti svoje poreklo jer se osećaš drugačijim, svojim, sa posebnom kulturom, a drugo je to raditi da bi dobio posao u državnoj firmi-jer te ucenjuju, ili još gore, jer si politički ispranog mozga

Okej, nije isto, mada ne mislim da je razlog promene ili stvaranja novog identiteta previse bitna kada do te promene dodje

postojali su i jugosloveni, sad više ne postoje...

jeste, ali jugoslovenstvo kao naciionalnost nikada nije zazivelo, samo pogledaj popise iz sfrj i videces da je to obicno bilo nekoliko procenata

a nije bitno jbg, šteta je učinjena... znam ljude koji štite svoj posao da bi imali za svoju porodicu, pa nauče decu da su crnogorci, da se ne izlanu negde, i ta deca onda stvarno budu crnogorci... a vidiš to za jugoslovene nisam znao

Ma važno je ko je kakav čovek ostalo je ne bitno dal si hrvat albanac srbin to uopšte nema veze sa tim dal je neko dobar čovek ili nije...pozdrav svim ljudima dobre volje

Samo im ukinuti zdravstveno osiguranje kod nas i crnogorske studente tretirati kao i sve strane studente, a onda neka se izjašnjavaju kako žele.

pa crnogorske studente i tretiraju kao sve strane? a za osiguranje ne znam. jedino znam da srbi uz crne gore mogu lakše dobiti srpsko državljanstvo

ne tretiraju ih.izgrbave na foru da su srbi dom,budzet,picke materine.realno, ne placaju porez ovde,a zive kao da placaju.boli ih bukvalno kurac.ti i ja pecemo rakiju,a ja kod tebe dolazim da pijem,a svoju stekam.vremenom bi me oterao u kurac ili bi trazio da se nekada ja otvorim za svoju.meni banja jer trosim tudje,a tebi bas i nije jer imas grbavca za komsiju.ma koliko si dobar i koliko smo dobri, vremenom bi popizdeo i mislio na svoje ukucane,a ne na komsiju.

to bi lako moglo da bude reseno tako sto uzmes i ako vec zivi ovde napravis da nema nista sa crnogorskim drzavljanstvom, a da procedura za srpsko drzavljanstvo za crnogorce bude ovako neka:
-ja bi pasos.
-mesto rodjenja?
-mojkovac
-evo

tako dodatno i ozvanicis gomilu srba. nesto kao kanadjani u americi na primer.

madjari daju pasose i drzavljanstvo nekome kome baba 3. koleno rodjena na podrucju madjarske u 18. veku (nije madjarica, nego rodjena npr u Somboru), ako polozis ispit madjarskog da umes da kazes "zovem se vukasin i ja sam magjar" i evo pasos.

zasto bi to radili?
malo nas je ovde retardiranih,pa treba i da ih uvozimo.

pa jesu li srbi ili ne majku mu? sta sad mi imamo neko sveto pravo zato sto smo rodjeni na xy koordinati koja obelezena kao srpska.
tipa, adolescent iz preseva koji odmalena ucen da mrzi sve srpsko, i jednog dana cemo svi ovde da pricamo albanski je K da bude srbin a neko ko jeste srbin, to nije ok, jer rodjen na pogresnoj koordinati.

poserem se u tu logiku i kao cuvanje nekog drzavljanstva, kao da to mnogo bitno. jeste, ja sam veci srbin, sto trecinu zivota ne zivim u srbiji od nekog sto rodjen u berane i zivi u beogradu evo vec 15. godinu.

nemamo para ni da nahranimo ovo sto imamo,a kamoli da posrbljujemo balkan.posle 15 godina bi dobio drzavljanstvo i da je iz litvanije.
uzmes ono sto ti treba,a ne jos socijala da navlacimo vamo kako ocuvali srbstvo.lekar,treba nam.evo,izvoli.100 soma sljakera,ne treba nam.jebi ga nemamo da vas izdrzavamo.prosto.
ukoliko neko zivi odredjen broj godina ovde,onda je i ok da dobije drzavljanstvo,pa i da se ne smatra srbinom.placa porez,ucestvuje u nekom zivotu.
a to da li su srbi ili ne je nihova stvar.sve i da su crnogorci je opet njihova stvar.