SRANJE SA IMIGRANTIMA

1. Izvini, Care, ali takve stvari o diskontinuitetu nisam izmislio već o njima čitao.

2. Svi su bili u ratu okej, to stoji, ali ako ste saveznici i ako vam je odgovaralo da Srbija tuče austrougare i nemce skoro celu 1914.-tu i da im zada najveće i prve ozbiljne gubitke, onda je skroz bilo okej da bez kalkulisanja sačuvate i njeno dupe. Da nije tad bilo ruskog Cara, ovi bi digli ruke i zbogom Srbijo. Kako je Francuska posle mogla da pomogne? Ako je tako strašno gubila, da nije mogla pomoći.

Svakako da je mogao, za nekog ko je lutao Evropom godinama je sigurno postojalo rešenje. Imali su aerodrome, ali tad su Nemci kontrolisali evropsko nebo, al' ovi su ipak pobegli. Definitivno je mogao pobeći, smešno je govoriti da on nije mogao, godinama je bio po Evropi iimao je dovoljno novca da to i realizuje, ali nije, što nije? Ja ću misliti da nije zbog ljubavi prema narodu, ti misli da nije jer nije bilo uslova.

3. Избеглице се враћају назад кад су скапирали да нема леба од Јевропе
    http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-germany-refugees-20160301-story.html

4. Upravo pokušavam da nađem polemičke članke u kojima se osporavaju neke teze dr Marka Popovića na tu temu ali ne uspevam da nađem stručne tekstove (koje sam po preporuci čitao) već samo senzacionalističke obrade, tako da ne mogu da ti nabrojim literaturu. Izvini.

5. Srbija nije tukla Nemce nikad, Nemačka je bila ubedljivo prva u vojnom smislu. A da im je Srbija nanela veće poraze od Rusije je toliko smešno da ne znam da li uopšte da odgovaram na to. Francuska je slala pomoć u ratnom materijalu, što je bilo i više nego korektno sa njene strane- Rusija nije slala ni to. Francuska je poslala pomoć po ruskom ultimatumu, jer Rusija je bila u poziciji da pregovara separatno i izboksuje dobitke, a to bi značilo katastrofu za zapadni front jer bi grupa Istok onda mogla da pređe na zapad i razvali sve. U svakom slučaju, ANZAC trupe su formirale treći front, i bilo je od interesa vezati Bugarsku i AU tako da ne mogu da deluju sa grupama Istok i Zapad, a samim tim bi se omogućilo Rumuniji da deluje zajedno sa Rusijom na istoku i natera grupu Zapad da šalje trupe na istok, čime bi se rasteretila čvorišta rata- pre svih Verden.
    (nastavljam u sl. postu)

6. Po čemu je Petar bio jedan od najboljih vladara ikada?
    Što Dušan nije bio car? O, Dušan je imao svoje Apise i o tome ima prilično dokumenata, ali ja ne tvrdim da je Dušan bio veliki vladar na prvom mestu. Dušan je, kao i Petar, samo vozio voz koji su sklepali njegovi prethodnici.

Po tome što je uspeo da dobije značajne teritorije, Kosovo i Vojvodinu. Što je od Srbije koja je bila u veoma lošem stanju uspeo da napravi prosečnu državu. Što je najzad bio jedini vladar koji je udovoljio srpskom narodu (koji je vrlo nezahvalan).

Valjda bi ti trebao da znaš da on nikad zvanično nije bio Car, jer koliko znam Cara krunišu Papa, Patrijarh i još neko i onda on postane međunarodno priznat. On to nikad nije uradio, jer ga nisu priznavali.

Svakako taj voz je trebalo voziti, zbog toga su oni upisani u istoriju kao vladari, a Apis kao terorista (što je i bio).

7. Kad su Nemci kontrolisali jugoslovensko nebo? U Šestoaprilskom ratu je Nemačka imala veće vaduhoplovne gubitke od Jugoslavije. Poletalo se iz improvizovanog aerodroma u Nikšiću- Nemci nisu imali šanse da stignu.

Kralj Petar I je bio doslovno okružen neprijateljskim silama i Italijom koja ga je odbila, jedini put za beg je bila Grčka i jedini put za Grčku je bila Albanija. Kralj Petar nije bio jebeni Džejms Bond.

8. Govorim u periodu 1914-te. Zamisli ti da ti imaš naciju od 50 miliona i da te neka nacija od 4 miliona godinu dana pravi budalom, dovoljan moralni podstrek za ceo rat svim saveznicima. Znam da je neki Francuski general svoje vojnike ubeđivao "kad je Srbija mogla, možemo i mi" u nekoj bitci, stvarno ne znam ni ime ni ime bitke, bilo u nekom dokumentarcu.

9. Care, da li je tačan podatak da je naša vojska u aprilskom ratu nanela Nemcima veće gubitke nego sve ovdašnje gerile za naredne četiri godine ( to je podatak koji sam negde čuo) pa čak da je pružila jači otpor od bilo koje druge napadnute zemlje do napada na SSSR?

10. Advokado, sig brt.. Partizani ubili fazon jednog nemca.

11. Kralj Petar nije dobio Vojvodinu. Dobio ju je regent Aleksandar. A Kosovo i Metohija su smešni dobici. Milanov dobitak Niša je daleko značajniji. Što se tiče standarda života, on se uvećavao, ali je to dugo kretanje koje se nije prekidalo još od Milanove vladavine, tu su zasluge Petrovih ekonomista malo značajne izuzev carinskog rata, ali je i on dobijen zahvaljujući Milanovoj železnici. Ne znam kako je udovoljio narodu, narod ga nije podržao plebiscitom.

Nemaš ti dečko pojma šta je car, cara krunišu patrijarh ili papa. Cara Dušana nije krunisao jedan, već dva patrijarha i još arhiepiskop uz njih. Dušana je priznala Venecija, Dubrovnik, Bosna, Bugarska i car Jovan VI Paleolog, dakle svi relevantni faktori u okruženju izuzev Ugarske (koja je imala pretenzije na Srbiju). Međunarodno priznanje ne postoji u srednjem veku.

Trebalo je, ali to nije zasluga. Ne znam odakle ti da je Apis upisan kao terorista, svi Srbi su ga podržavali.

12. Austro-Ugarska niti je nacija niti država, valjda je stvar opšte kulture to znati. Pobediti au vojsku i nije neki accomplishment s obzirom na to da AU nije pobedila nijedan rat u 19. veku. Uz to je prioritet AU bio istok, nije za džabe ovde postavljen jebeni Poćorek.

Advokado, tako sam nešto i ja čuo, ali kako se nisam ozbiljno bavio periodom WW2, ne mogu tvrditi to. Ubedljivo najbolja knjiga o nama u WW2 je knjiga Branka Petranovića "Srbija u Drugom svetskom ratu" (bavi se zapravo čitavom Jugoslavijom), pa je pogledaj ako te interesuje taj period.

13. Ok, hvala na preporuci.

14. E Care, zab sam da ti se zahvalim na preporukama na onoj tamo temi. Video sam post, bilo mi se mrsko ulogovati.

15. Nemojte mi zahvaljivati, osećam se ko govno kad kao kačim nema na čemu i šta znam

16. реално, сад кад нема расног, може ова тема да се закључа и да се баци на игре.

17. OVA TEMA SE SAGINJATI NEĆE ODBIJ TRUĆ

18. предлажем да отворим тему у којој ће цар одговарати на питања (боже здравља, па да једног дана та моја тема достигне 500 страна), а да ова полако замре. уосталом имамо и тему за озбиљне расправе о мигрантима.

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.