ŠAH

1. Je l ima to da se gleda?

2. Evo ti zvaničan sajt, ovde verovatno imaš sve živo
    http://worldchess.com/nyc2016/
    ja pratim ovde
    https://www.youtube.com/watch?v=QxBVnjrBDBU

Inače otvaranje koje je Karlsen odabrao je Trompowsky. Kontate? Zbog Trampa hehe. Mislim blizu je. Kao.

3. Haha, lep skeč. Je l onaj koji brani ima bele, ili se to bira kako?
    Glupo ovako da pratim, mislim, nikad nisam ni gledao nijedan meč u šahu (a da ne igramo mi ovako), al mi ret ovako, mislio sam uživo uživo, al vidim "get ful akses for 15$" tako da...nope.

I otkud Vudi Harelson tu?

4. Ma jok, bude izvlačenje za prvu partiju, ko će prvi da bude beli, ima 12 partija ukupno, biće obojica beli i crni podjednako. A za 15 dolara, plati pa klati, Dio. Ma dosadno je za gledanje jedan meč, traju neki potezi baš dugo, ona šahovska olimpijada je bila interesantna za praćenje, imaš mnogo mečeva u svakom trenutku, imaš reprezentacije, najbolje svetske igrače... Ovako kad je samo jedan, krenu oni da razmišljaju u nekom trenutku i to traaaajeeee li traje.

A pretpostavljam da su njega pozvali za otvaranje, bio je neki turnir pre jedno pola godine, godinu dana koji je Ćavi otvarao potezom. Kao u fudbalu, dođe neki poznati glumac ili sportista (ili dobra pička), šutne loptu, dobije koji aplauz i to je to. E Ćavi je tad pomerio kralja, što je ono... Protiv pravila haha. Ne možeš u prvom potezu kralja da pomeriš, mislio sam da nije potrebno neko preveliko znanje o šahu da to znaš :)

5. 12 partija u pičku materinu to tek smara. A platio bih 15 dolara da gledam fazon kardašijanku kako se jebe, i da mogu da navodim šta da joj radi, a da gledam kako dva lika mrdaju parčiće drveta po šperploči, boli me kurac baš.

To za Ćavija znam, mada su posle počele teorije kako nije slučajno pomerio kralja (Katalonci separatisti, Ćavi bi najradije da skloni kralja), i to mi je bilo smešno isto.

I ja kontam da su ga zato zvali, ali jedno 12370 ljudi bih pozvao pre njega. Nije toliko bitan lik jbg.

6. Ko su "Brazilci" u svijetu šaha... Mislim iz koje države ili regiona generalno dolaze

7. Pa brate, bivši Sovjetski Savez, sad Rusija, Ukrajina, Jermenija i te bivše države... Mada sad i nije u tolikoj meri, ima u vrhu igrača iz raznih zemalja, nekad je održavan meč Sovjetski Savez protiv ostatka sveta, recimo po 5 igrača i ostatak sveta nije imao šansi, recimo u tom timu Sovjeta ima 2 bivša svetska šampiona, trenutni svetski šampion i (ispostaviće se) budući. I još jedan igrač koji je top 5-6 na svetu haha.

8. Hmmm da... mada ja sam iz nekog razloga imao ideju da oni igraju dosta konzervativno... što kad malo razmislim i nije odlika magova šahovske igre hah :D

Mada ja iako nikad u životu nijesam gledao te šahovske mečeve, mislim da je Bobi Fišer najbolji ikad jer je on Novak Đoković prije Novaka Đokovića. Srbin iz Čikaga!

9. Bobi Fišer je lud! xD

Ali bukvalno lud, fazon ide go pijan, i drogiran u supermarket i slično.

10. Ma oni su imali najbolju šahovsku školu, još se često kaže za neke pozicije ili način na koji neki igrač igra - ovo je sovjetska škola. Imali su valjda šah bukvalno u školama haha, da l kao predmet, šta li. A Bobija i ja obožavam, mada je on više neki Marat Safin, barem što se tiče ekscentričnosti, ili tako neki lud teniser :)

11. Da, Bobi je stvarno bio lud, da l je imao onaj aspergerov sindrom.

12. Da li se onda može reći da je Bobi Fišer bio Džordž Best Šahovskog svijeta, Kapablanka Platini (tako mi nekako i dođe geografski i istorisjki u odnosu na Fišera), Karpov i Kasparov Pele i Maradona.
    A da su Karlsen i ovaj sad što igraju Mesi i Ronaldo?

13. Haha uh ala je teško odabrati, ali ajde ja ću da ti kažem otprilike kakvi su igrači bili, a ti proceni ko bi im odgovarao u fudbalskom svetu.

Prvo, Karpov i Kasparov su najveće rivalstvo u svetu šaha ikad, igrali su jedan protiv drugog skoro 200 puta (samo u klasičnom šahu), igrali su jedno 4-5 puta meč za titulu svetskog prvaka, bili prvi i drugi na svetskoj listi baš dugo. Kasparov je dobio sve mečeve, ali jako gusto (jedan je doduše bio prekinut pri vođstvu Karpova 5-3 uz da li 30 ili 40 remija). Karpov je voleo najviše suve pozicije, znači završnice sa istim figurama, gde jedna strana ima mini mini minimalnu prednost i stvarno je bio odličan u tome. E zato je retko osvajao neke velike turnire (naravno, naosvajao ih se on njih, ali s obzirom na snagu, morao je mnogo više da ih osvaja), prečesto su bili remiji. A Kasparov, sa druge strane, jedan od najbolje pripremljenih igrača ikad, voleo je pozicije gde sve pršti, gde sve figure vise, napadi na sve strane i to. I bio je jedno 20 godina prvi na svetskoj listi haha, plus 15 godina svetski šampion, sigurno ima najviše osvojenih turnira, verovatno medalja na olimpijadi, retko ko ima pozitivan skor protiv njega (verovatno niko od tih jačih, možda neko ko je igrao jednom, dvaput protiv njega).

Kapablanka je jedan od šahista koje svi smatraju jednim od najvećih genija ikad. Neverovatan u jednostavnim pozicijama, imao osećaj za te pozicije kao retko koji igrač u istoriji (recimo ima priče kako su neki dobri šahisti analizirali neku poziciju da l satima, možda i danima, i on dođe i gleda nekoliko minuta i kaže - taj potez i to bude baš pravi potez... i današnji kompjuteri se slažu da je bio dobar u tim pozicijama, znači jako precizan... i imao je valjda neki niz od 7-8 godina bez poraza haha, mislim tad se nije igralo tako često, ali ipak).

Fišer je, kad je bio na vrhuncu, pobeđivao igrače iz prvih 5 sa po 6-0, bez remija. A nisam siguran da li mogu da opišem koliko je teško dobiti nekog dobrog šahistu 6 puta zaredom, svi su dobro pripremljeni, makar kao beli možeš partiju da guraš ka remiju, ako ništa drugo, ali ne protiv Fišera. Osvojio je sve što se moglo osvojiti u tih par godina, izdominirao nad svim protivnicima, i onda se posvađao sa šahovskom federacijom, oduzeta mu titula, posvađao se sa Amerikom, oduzet mu pasoš, ma posvađao se sa svetom. Kad se priča o tome koji igrač je igrao najbolje ikad, verovatno bi se tu pričalo o Fišeru u tom najboljem periodu, Kasparovu u nekom svom najboljem i ovom Karlsenu sad.

A Karlsen, ovo u čemu je najbolji je isto ono u čemu je Karpov bio, znači suve pozicije, mala prednost, završnice, ali način na koji je on igrao je mnogo drugačiji od Karpova. Karlsen često ulazi u pozicije za koje se zna da su lošije da bi izbacio protivnika iz pripreme, pa onda ajde da se nadigravamo, i obično nadigra protivnika jer je toliko dobar. Znači u svakoj partiji u svakom trenutku ide na pobedu i da što pre izbaci protivnika iz pripreme, makar i na svoju štetu.

I moram da spomenem i Talja. Spreman da žrtvuje sve figure da bi došao do protivničkog kralja i uspevalo mu je to često. Najlepše ofanzivne partije ikad, ali neprecizne, ako pitaš kompjutere danas, mada jako je teško naći odbranu od njegovih napada. I on je tako došao do titule svetskog prvaka, ali samo na godinu dana. Kasnije, kad je sazreo kao igrač, igrao je mnogo manje lepršavo i ima dva najduža niza bez poraza u istoriji, eto koliko je otišao u drugu krajnost.

Stvarno, stvarno predugo :)

14. Pa nek ostanu ovi gore kao što sam rekao odgovara mi tako taman kad imam ideju kad i kako su igrali i iz kojih država dolaze...

Samo bi kapablanka morao onda biti negi fudbalski genijalac iz perioda 40-50ih možda... da se i ta istorijska dimenzija malo bolje ispoštuje... neka desetka iz tog perioda Probaću se sjetiti nekoga iako nijesam baš vrhunski poznavalac tog perioda.

I moram da spomenem i Talja. Spreman da žrtvuje sve figure da bi došao do protivničkog kralja i uspevalo mu je to često. Najlepše ofanzivne partije ikad,

Znači Batistuta :D

15. Haha Gabrijel Omar! Imaš i Petrosjana koji je verovatno najbolji defanzivac ikad, kažu da je on sprečavao ideje protivnika koje oni nikad nisu ni videli, koliko samo partija ima u kojoj mu svaka figura ima samo defanzivnu ulogu. E za njega se mislilo da nikad neće doći u priliku da igra meč za titulu (jer mora da osvoji turnir kandidata, a turniri se teško osvajaju ako stalno ideš na remi i tek ponekad pobediš jer dočekaš grešku protivnika), ali ako dođe do tog meča mislilo se da će jaaako teško izgubiti jer, ono, da bi izgubio meč, mora da izgubi bar neku patriju. Ali i došao je do meča, osvojio titulu, kasnije i izgubio. E jedino na olimpijadi, kad je nastupao za Sovjete, e tu remija maltene da nije bilo, pobeđivao je skoro sve partije, možda čak i više nego bilo koji drugi igrač ikad, jer se plašio, ako remizira, oteraće ga iz reprezentacije, kakav šampion, kakve gluposti, znaš kakve su oni imali igrače koji su samo čekali da uskoče umesto njega :)

16. Ne znam zašto ljudi toliko veličaju Kapablanku, jeste i on bio sjajan, ali kad pogledaš čitavu karijeru, nije ni približno impresivan koliko Lasker i Aljehin.

17. Mislim da je stvar u kvalitetu igre, čitao sam pre da bi, po današnjim mašinama, bio jedan od lupam 5 najboljih svetskih šampiona ikad. Naravno da je to nemoguće proceniti, ali ima ljudi koji se zamajavaju time. I čini mi se da ima pozitivan skor protiv skoro svih, ako ne i svih igrača u to vreme. Sad gubio je on, naravno, izgubio je baš od tog Aljehina meč za titulu, ali nije dobio priliku da je ponovo osvoji samo zbog politike šahovske federacije, možda ratova, možda i baš što Aljekin nije hteo/smeo ponovo da igra protiv njega.

A kad kažem način igre, mislim da je i uticao na mnoge, sigurno Karpova najviše, ali i na većinu ostalih šampiona. Mnoge stvari koje je on tad igrao/predlagao/pisao i dan danas stoje, i u ovoj kompjuterskoj eri.

18. Taj Petrosjan ko je nstupao u periodu kad su karpovi kasparov bili aktuelni onda je Karlos Alberto Tores. Ako je prije toga... onda nemam pojma :D Ako je poslije onda Cafu... ili možda Roberto Carlos ;D

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.