Prijava

jeste, sad sam proverio na jednom istorijskom sajtu

Та застава са црним орлом је наметнута од царевине.. поу

1. Застава са Мајске скупштине, као што се види, без грба.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/The_May_Assembly_1848_in_Sremski_Karlovci.jpg

2. Застава Војводства Србије и Тамишког Баната (1849-1860)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Flag_of_Serbian_Vojvodina.svg/736px-Flag_of_Serbian_Vojvodina.svg.png
И чак кад би та застава била права, АП Војводина нема континуитет ни са Српском Војводином, ни са Војводством Србијом.

Како нема континуитет де ми објасни љеба ти

1. Срби прогласе Српску Војводину на простору Срема, Бачке, Торонтала и Барање 1848, ратују с Мађарима.
http://akademskikrug.rs/wp-content/uploads/2014/04/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0-11.jpg
2. Руси (Николај I) униште Мађаре.
3. Франц Јозеф подели Угарску на самоуправне регионе ефективно уништивши Угарску као државу.
4. Франц Јозеф направи Војводство Србију и Тамишки Банат, али пре тога укида институције Српске Војводине и успоставља немачки режим под директном контролом Беча (1849-60). Војводство Србија и Тамишки Банат нема континуитета са Српском Војводином (1848-9)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c3/Serbia1849_04.png5. Војводство је укинуто 1860, Шид и Илок се дају Хрватској-Славонији, а остатак Провинцијала се враћа Угарској.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/74/Austria-Hungary_map_new.svg/2000px-Austria-Hungary_map_new.svg.png
6. Од 1944. прави се АП Војводина (без епитета српска): територија је другачија, аутономна је од територијалне јединице којој је тежила да се припоји. У потпуности комунистичка творевина, нема никакве везе са територијалном јединицом Аустријског царства.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/16/Vojvodina_1944_1945_01.png

Иначе духовним оцем данашње Војводине се може сматрати панчевачки адвокат Душан "Дуда" Бошковић, који је био јако активан по питању војвођанске аутономије 30-их година.

http://www.pancevac-online.rs/arhiva/image.php?img=issues/4388/images/zap02.jpg

Па ни Војводина 1945. није исто што и данас

Није, али има континуитет.

Све ово што си горе набројао је наметнуто од јачих сила, створили смо Војводство тамо гдје смо могли. Не знам по чему тачно гледаш тај континуитет, ал мени нпр. данашња Србија има континуитет Карађорђеве и Милошеве Србије, као и Србије Немањића. Е сад што је ту у међувремену било Османско царство или Југославија, по мени не значи ништа.

Па јебига, ако ти држиш да "Карађорђева Србија" има континуитет са АВНОЈ-евском Србијом, а посебном са "Србијом" Немањића, онда си необразован.

konacno neko ko moze da parira caru u znanju iz istorije

Јел теби ишта има континуитет?

Пезос је Хрват, католик.

Јел теби ишта има континуитет?

Какво питање, мајко мила.

Немањићка "Србија" има дисконтинуитет са државама после 1371.
"Деспотовина" има континуитет 1371-1459, да не идем даље са средњим веком.
Карађорђева Србија нема континуитет ни са ким.
Књажевство Српско/Србија има континуитет са Краљевином Србијом, али не и са Краљевством СХС.
Краљевство СХС има континуитет са Краљевином СХС, као и са Краљевином Југославијом.
Континуитет Краљевине Југославије са ДФЈ је упитан. Касније комунистичке републике имају континуитет до распада СФРЈ.
Данашња Србија има континуитет са Србијом из Државне заједнице Србије и Црне Горе, те Србије из СРЈ.

Што се Војводине тиче, она не може имати континуитет и са чим пре Другог светског рата, јер никаква АП Војводина није постојала у историји.

Може имати континуитет са Мађарском пре Тријанона. Какав уопште континуитет кад се ради о државним уређењима мале балканске државе која зависи од геополитичких кретања? Нити су ово коначне границе, нити има везе шта је било пре 100 или 200 година.

Нема континуитета између Угарске и Војводства јер Војводство није ни у каквој форми постојала после 1860. године. Опет напомињем нешто што се мора имати на уму:
1. Српска Војводина је проглашена да би коначно српски народ добио своју територијалну јединицу. Други народи нису били за Војводину, чак ни Румуни којима су обећана много већа права него што су икад имали. Ова држава није никад призната (додуше иако је Франц Јозеф рекао да је неће признати, његова мајка Софија је поручила Србима да остану у борби јер ће је Франц признати кад буде у прилици).
2. Војводство Србија и Тамишки Банат је направљено да задовољи Србе, АЛИ је бирократија била немачка, с управитељима који су са стране, а војвода је био сам цар. Дакле постојала је на папиру само, а Срби су били тек трећи по бројности.
3. Ове две "Војводине" су направљене да би Срби остварили право на аутономију од туђих власти. АП Војводина је направљена да буде мултинационална, и да буде аутономна, не аутономна ЗА СРБЕ, већ ОД СРБА. Планови за такву Војводину потичу од Дуде Бошковића и његових истомишљеника, а комунисти су их прихватили и дорадили на основу тезе да су Срби у Југославији агресорски народ и да им треба отцепити све што се може, дакле применити рецепт који је примењен у СССР-у са Русима. Дакле "трећа Војводина" је суштински другачија.

Какав уопште континуитет кад се ради о државним уређењима мале балканске државе која зависи од геополитичких кретања? Нити су ово коначне границе, нити има везе шта је било пре 100 или 200 година.

Мање-више ово.

Мање више шта? Ми ни не знамо које су нам границе. Промијенили смо границе 1991, 1992, 1995, 2006, 2008....Нема ту краја, посебно не на Балкану.

Па зато ни нема континуитета. А "мање-више" сам написао јер има везе шта се дешавало пре 100 или 200 година, али не желим да давим са историјом.

https://www.youtube.com/watch?v=TkIChhRMCKg