Molimo se za spasenje Đavola - uvalimo Bogu kitu veliku?

1. Zato što ne volim predrasude, a i sad je lično. Deset puta mesečno mi postavljaju pitanja tipa "e je l' se piše u stvari ili ustvari" i ako sutra uzmem diplomu i postanem lektor još treba da slušam kako JA smaram. #ostavite lektore na miru #nisu svi lektori nacisti

2. Zašto tebe baš pitaju?

3. zamisljam skinse kako se okupljaju da biju lektore i uzvikuju smrt lektorima i slicno i davim se

4. Moj post je bio malo dublji nego sto izgleda naravno da nisam mislio da su lektori ugrozeni ali isto tako ne mislim da su ugrozeni ni cigani. Naravno ubacio sam i posalicu kako bi post bio zanimljiv ali u isto vreme salje i subliminarne poruke, da xd

5. Znaš da se tu nećemo složiti. Iskreno mi recite, da li bi bilo kod od nas više voleo da se rodio kao lektor i da je bio osuđen da proživi detinjstvo u lektor-maloj? Ne verujem.

6. Dobro stec oces da prodiskutujemo o tome da li je ok da sazaljevas cigane? Ali bicu vrv grub, moram te upozoriti.

7. Nisam trenutno raspoložen za neku raspravu koja bi mogla da se oduži, a ovakve uvek mogu, ali me zanima šta ćeš reći.

Ne verujem da me neko može ubediti da ne treba da mi bude žao bebe koja je rođena u takvim uslovima i koja će odrastati u tako sjebanom okruženju kao što je neka cigan-mala. Ne kažem da treba pustiti Ciganina da krade ili tako nešto, samo jebiga, gledam na to iz više uglova.

A i šta ti imaš meni da namećeš kakav stav treba da imam???

8. bilo bi dobro da svi ljudi sveta imaju jedan stav jer prirodu i realnost boli kurac za ljudske stavove oni funkcionisu kako funkcionisu

9. meni je najzalije malih Srba sa Kosova, albanci su uvek pravili bolje frulice

10. Nece se oduziti, bicu kratak, grub i koncizan:

Cigan nema gajbu jel da? Strasno brt ali nemas ni ti.

Cigan se nije skolovao? Strasno brt ali ipak zaradjuje(nebitno kako) dok si ti roditeljima na grbaci pa ne vidim koja je poenta skolovanja da bi izdrzavao sebe preostalih 30god zivota. Za 10-15-20god skolovanja si mogao zaraditi razliku u plati sa diplomom i plati bez diplome(pod uslovom da se zaposlis sa diplomim)

Higijena i infrastruktura? Zdraviji je od tebe nekih 60%

Cigan tvojih godina jebe redovno vec 15god a ti?

Dok ti lomis glavu da li se pise sa nikim ili ni sa kim on sa nekim pije pivo i bole ga znojava muda

Vidis, jos nismo ni stigli do povlastica koje on ima a ti ne a vec je jasno da je cigan od tebe zdraviji, srecniji, sa boljim socijalnim zivotom i vecim primanjima od tebe sto dalje implicira da je cigan superiornije bice od tebe i nema ama bas nikakvih razloga da ga ti sazaljevas

11. Ma zajebavam se za stavove, svako bi da nametne svoje i da ubedi druge, naročito forumaši.

12. Ja ne pokusavam da ti nametnem bilo sta, samo cenim to sto sve sagledavas iz vise uglova pa ti dajem jos jedan xd

13. ps,jel ti pricas o ciganu iz ciganmale ili dzeju fazon?

14. Pa ne žive svi oni baš do jaja životom, kako ih ti sad predstavi. Svaka čast svakom koji se izvukao i stvarno uživa u životu, al realno dosta njih živi loše. I ne znam zašto misliš da ja smatram da sam superiorniji od nekoga, ako mi ga je žao? I da ne sme ili ne treba da mi bude žao nekoga zato što je zdraviji od mene? Ili zato što je počeo da jebe sa 11 godina? Koliko je Cigana je završilo u zatvoru? Na lepku? Koliko Cigančica je moralo da se prostituiše od fazon 12. godine? Normalno da neću da žalim Ciganina koji je imao normalan život, imao sam u osnovnoj neke, uglavnom su izgledali srećni. A jedan ili dvojica toliko bili na mestu da mi je zbog takvih žao što su obeleženi kao lopovi i neradnici.

15. Zasto o dzeju? Pa taman da dnevno zaradi 70 dinara ima veca primanja od steca haha

I nisam rekao da jebe mie borisavljevic nego strokave ciganke ali opet jebe i srecan je

Znaci poenta je da sije stecana u svakoj sferi zivota a ne da zive u ne znam kom izobilju

16. Rekoh u uvodnom postu da sam pročitao neke gugl pretrage akonto ove teme i da su se svodile na neke banalne zaključke i slabe kontra-argumente.

Ubaci pak ovo pitanje na forum Vukajlija.com, čak i ovakvog naizgled ofucanog i potrošenog, sa najboljim danima iza sebe, pa isperi kroz sito strpljenja na koje su te naučili moderatorski napori iz zlatnih godina sajtoa...

I za manje od 24 sata - dobićeš ono čemu si se nadao - neosporivi ukaz o tome da možeš da saznaš koliko ne znaš, da probudiš elokventne, da izmamiš mudre, načitane i razborite. Da trolovi mogu samo smešni da izgledaju.

Ovako se, sestre i braćo, otvara tema na Vukajliji.

:jašući nestaje u suton:

17. verujem u postojanje boga, i u bukvalnom i prenesenom znacenju. Kazem ''verujem'' jer nemam dokaze sto se tice bukvalnog oblika boga, sto sumjam da ce ikad i biti dokazano. Vise je vera zasnovana na traganju, a svaki korak dalje je razuveravanje u ono u sta se sumnjalo. (Ovde bih samo napravio digresiju i napisao nesto o pojmu ''uverenja'' i ''ubedjenja'' koji se mahom shvataju kao sinonimi. Uverenje konotira veru, a ubedjenje bedu, rece muftija. Sad bih to povezao sa romanom Dostojevskog ''Bedni ljudi''. Ako uverenje podrazumeva spoznaju zarad svog dobrog, ili uveriti drugog podrazumeva prenosenje saznanja zarad njegova dobra, a ako ubedjenje podrazumeva ubedjivanje nekog zarad manipulacije tj zarad sebe a ne zarad njega, a ubedjivanje samog sebe obuhvata zivot u zabludi, odnosno u bedi i lazi. E, sad da bih to dokazao hvatam se za gorepomenuti roman, u kojem siromasni deda i zena razmenjuju pisma koja su puna poruka ljubavi, slanja poklona radi ljubavi i non stop ''volim te neizmerno, bla bla''. I kako naslov takvog romana moze biti BEDNI LJUDI? Naslov ne potice od toga zato sto su siromasni, vec ta ljubav nije iskrena. Oni se vole iz medjusobne koristi, ona njega svojim delovanjem odrzava u zivotu, jer da nema nje, on ne bi imao razloga za zivot. Ubedili su se da se vole, i to je njihova beda. Niti ce ikad dostici neku srecu, bas iz tog ubedjenja i zivota u lazi. Kako neko moze da bude bedan i nesrecan ako zivi u ljubavi xd) Ovu digresiju sam napravio jer hocu da kazem da samo uverenjem covek moze da se usavrsava, sto je i sustina relligioznog i verujuceg coveka, oni koji su se ubedili tim gore po njih. Verovatno sve rade radi formalnosti, imidza, itd itd i kod njih nema napretka.

sto se tice prenesenog znacenja ono je vise zasnovano na filozofiji i psihologiji, a pod tim podrazumevam pronalazenje onog sto je zapisano u svetim spisima i od svetih otaca u svakodnevnom zivotu. Recimo, tvrde ljudi da greh nije prenosan. Ukoliko je otac okoreli alkoholicar, uzmimo uz to sve sto jedan alkoholociar radi svojoj porodici - dete samo kao svedok toga razvija dobru podlogu da i samo postane alkohlicar, nestabilna licnost, autodestruktivan itd itd. I to je sve pokupio iz prizora svoga oca, kako onda greh nije prenosan, alegorijski gledano? Pa to nije hriscanski, ni po sebe ni po druge.

ovo preneseno znacenje obuhvata postojanje boga i djavola u nama samima, jer svako od nas nosi klicu dobra i zla, roditelji su nam preneli i dobro i lose, i genetski i vaspitanjem. Sustina verujuceg coveka treba da bude u tome da suzbija i iskorenjuje mracnu stranu sebe, odnosno da donosi svetlost. To je upravo ono sto su sveti oci radili, borili se sa samim sobom, sa tom ''mracnom stranom'' odnosno djavolom u njima. To usavrsavanje, pored posta i molitve, obuhvata duboko prodiranje u svoju psihu, odnosno dusu. I ta dobijena svetlost ogledala se i kod nas i kod budista crtanjem oreola.
    To je jedini i pravi proces, svaka kompezacija je glupost. (edit: nije glupost, vec je dobra stvar, jer ne mozemo svi da budemo monasi, ovo je samo jedan od nacina usavrsavanja, jer se na taj nacin sve to izbacivaju iz sebe) Ali pomaze. Recimo Dostojevski je imao genetski gledano, sklonosti i da bude ubica (cini mi se rodbina sa oceve strane) i da bude svetitelj, iguman, stogod (sa majcine strane) , a on je to kompezovao, time sto je kroz svoje junake sprovodio samog sebe, najcrnje misli, tezenje, pozude, i najbolje stvari. Covek grehom sebi navlaci losu ''energiju'' , mracne misli, i sve dublje i dublje zapada u to - uzmimo primer lopova - on kad prvi put treba da ukrade , on krade veoma tesko, drugi put ide malo lakse, a treci put klizi, kasnije prelazi u naviku i radi to bez pardona. A da li on placa danak? Naravno da placa, to se sve odrazi prvo na njegovu psihu, sva ta napetost, nervoza, a kasnije se odrazi i na spoljasnji izgled. On se krivi. Koci. I to je njegova kazna.Veliki koraci su potrebni da se odupre tome kad duboko udje u greh.
    Jos jedan EDIT:
    Okej, greh ko greh, svi gresimo, ali ne treba gledati, podvlacim, povrsno na to delovanje. i pre svega treba osvestiti sebi da ''nisam ono sto mislim, vec ono sto radim'' . Generalno govoreci, kad se neko odvali od alkohola svinjski, on mora da se zapita odakle meni potreba za tim? Odgovor je - nezadovoljstvo -----> tuga -----> bes. Isto vazi i za narkomaniju. Postoji greh prema sebi, i greh prema drugima. Vise me interesuje prvi.

Pad u greh ne treba shvatati tako olako, ono je kao u psihologiji, ima svoje stepene. Raskoljnikov prvo dobija misao da ubije. Pa bezi od nje. Polako pocinje da vodi razgovor sa tom mislju, i onda dolazi nagovor, a kasnije i sam cin. To je pad u greh.
    Sa psiholoske strane imamo agresiju misli, agresiju reci, agresiju dela. Isti stepeni.

Dosta o ovome, sa druge strane - postojanje djavola. Za postojanje djavola u obliku imam poprilicno dobre iskustvene dokaze. O djavolu u nama samima sam vec govorio, koji se javlja kroz grah a odrazava se na psihu i celokupnu licnost, jer realno - postajemo mnogo gori nego sto smo bili, stremimo ka lose. Nasuprot verovanju koje yahteva usavrsavanje, kretanje ka dobrom.
    Ali djavo spolja je mnogo komplikovaniji, i on zahteva ritual. Da bi se nekome poslao, potreban je ritual. I podloga kod tog coveka kojem se salje, podloga koja jse stvorila od greha. Odbrana od samog djavola u tom smislu, podrazumeva rituale, raznorazne, i narodne i crkvene.

Ali jedno nisam jos otkrio, da li se samo ritualom (hriscanskim, muslimanskim) on moze oterati, ili bog moze sam da deluje, bez tog rituala?

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.