Pitanje ateista - odgovor vernik

1. A nije mi jasno, kada čovek umre, da li odmah njegova duša ide u raj ili pakao, ili leži uspavana pa prilikom Strašnog suda bude probuđena zajedno sa vaskrslim telom? Ako odmah ide u raj ili pakao, čemu onda Strašni sud, da nije to neka božja revizija, gde će on ponovo da razmatra ono što je već odlučio? I na osnovu čega će ponovo da razmatra, na osnovu toga kako se duša ponašala u raju/paklu? I šta će da se desi sa telesno vaskrslim pravednicima, uživaće zauvek u čarima zemaljskog raja? Pošto u telesnom obliku ne mogu u nebeski raj. A to bi bila u stvari kazna, pošto pretpostavljam da je nebeski raj sto puta bolji od zemaljskog. To je sve meni nejasno.

2. KOME SMETA JAK BOG?

3. da li odmah njegova duša ide u raj ili pakao, ili leži uspavana pa prilikom Strašnog suda bude probuđena zajedno sa vaskrslim telom?

Dies iræ, dies illa
    Solvet sæclum in favilla,
    Teste David cum Sibylla.

na osnovu toga kako se duša ponašala u raju/paklu?

Juste Judex ultionis,
    Donum fac remissionis,
    Ante diem rationis.

Qui Mariam absolvisti,
    Et latronem exaudisti,
    Mihi quoque spem dedisti.

da li odmah njegova duša ide u raj ili pakao, ili leži uspavana pa prilikom Strašnog suda bude probuđena zajedno sa vaskrslim telom?

Confutatis maledictis,
    Flammis acribus addictis,
    Voca me cum benedictis.

Strašni sud, da nije to neka božja revizija, gde će on ponovo da razmatra ono što je već odlučio?

Pie Jesu Domine,
    Dona eis requiem. Amen

4. Znam takva gledišta, ali više volim Dies Irae da gledam kao poetski izliv nego kao teološko objašnjenje. Imaš i ovih i onih mišljenja, više me interesuje šta plemeniti sagovornik koji tvrdi da će čovek čim umre shvatiti da bog postoji misli o ovim pitanjima koje sam postavio.

5. Malo je Bibljia nedosledna oko takvih pitanja. U vremena kad je pisana suptilna metafizika valjda nije bila razvijena, ili se ljudi koji su je pisali nisu baš trudili da cepaju dlaku na četvoro.

6. samo sam amin razumeo

7. i ovo poslednje da isus pije domine

8. samo sam amin razumeo

Tako ti je kad bežiš sa časova latinskog :)

9. Valdemar
    Malo je Bibljia nedosledna oko takvih pitanja

Ancilla in culina cenam parat ;)

10. a za divno čudo sam učio latinski jednu godinu, za još divnije čudo samo sam izreke zapamtio

11. Ancilla in culina cenam parat ;)

Da li je to aluzija na Boga koji loži vatru da na kraju skuva grešnike u kazanima?

12. Bog je pater familias on ne kuva, to radi domaćica u kuhinji u prizemlju.

13. Мир мадре ест мас ховес пара јо!

14. Raj i pakao su baš mnogo debilne ideje... Recimo ubiješ čoveka, odeš u pakao i tebe zbog toga i dalje prže ili kupaju u sumporu i posle nekih 100 milijardi godina. Ili odeš u raj, smoriš se ko konj posle max dva tri meseca ali nema bežanja, zaglavio si tu za stalno. Muslimanski raj je koliko sam načuo osmišljen kao zabavniji luna park ali realno i to bi ti dojadilo posle nekog vremena. Sve i da možeš da radiš šta hoćeš kao da ne bi prolupao pre ili kasnije. Jedino što ne mogu da provalim je da li bi neko da može da živi večno jednostavno hteo da se ubije ili da nestane posle nekog vremena ili bi se radije smarao svaki dan ali barem bio živ. Čovek dokazano da može da živi i do 115 godina, zvanični rekord je 122 ali svim tim ljudima se i dalje živelo iako realno u tom stanju su ti jako ograničene opcije.

15. Najveća greška veguna je što pristupaju pojmovima pakla i raja sa ljudske percepcije i stanovišta. Sećate se kad u filmu nečastivi nudi osećanja hiljadu puta jača od ljubavi, a on je realno samo potrčko bio.

Zamislite šta Bog može da vam pruži.

16. Zamislite šta Bog može da vam pruži.

Ako može da ti pruži nešto što će da traje celu večnost, onda mora i da izmeni tvoju vremenski i prostorno ograničenu prirodu. A ako čovek neće biti onaj koji sada jeste, čemu sve to?

17. sta mislite o ovome? Na primer u buducnosti razvojem nauke i tehnologije covek postane besmrtan, znaci da ne ulazimo u detalje kako i da li je to moguce i kakve bi posledice bile. Da li bi tada ljude pri pomenu smrti, kao pojave u dalekoj proslosti koja je bila nuzna, opet hvatala mala jeza pri samoj pomisli na tako nesto iako je sada to iskorenjeno u vremenu u kom oni zive. Znaci rode se ljudi u dalekoj buducnosti, nema smrti, ali se prepricava da je nekada postojala i da nije mogla da se izbegne. Da li bi im bilo opet malo nelagdno pri spomenu smrti?

18. bi
    isto ko nama sto je nelagodno kad cujemo da su u srednjom veku se operacije vrsile bez anestezije one najljuce

19. i sa onom opremom surovom ahahh

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.