Prijava

Niko nikome ne brani da zna i hjeroglife!

Latinica vise, ali po potrebi cirilica.

Ћирилица јер ме не мрзи лупити Alt+Shift.

Uglavnom latinica. Internet, SMS, beleške na fakultetu (studiram engleski pa ne bi baš bilo zgodno pisati ćirilicom :)).

Ali volim ćirilicu, kad pišem dnevnik ili bilo šta nevezano za faks, koristim oba pisma podjednako i ne dešava mi se da zaboravim slova. Al' moram priznati da mi je rukopis lepši kad pišem latinicu. Ne znam zašto.

Pridružujem se nabijanju nakurac onih koji izjednačavaju ćirilicu i srbendaštvo. :D

Kada koristim pisana slova onda cirilica a stampana slova latinica.

studiram engleski pa ne bi baš bilo zgodno pisati ćirilicom :)).

а да те питам, какве ово има везе? Ти значи кад би студирала арапски ти би и српски писала арапским, с десна на лево?
А друго, лакше је кад пишеш српски ћирилицом а енглески латиницом, јер кад користиш и један и други лакше је да видиш шта је на ком језику, нпр. сад ако хоћеш да напишеш: my life значи мој живот, а live је живети, баш је прегледније него кад је све на латиници па не знаш где се који језик завршава, једино да стављаш свуда наводнике, ако разумеш шта хоћу рећи..

Na netu iskjučivo latinicom, a kad pišem najčešće ćirilicom, osim kad treba nešto na brzinu da nažvrljam (poruka na frižideru npr.).

@leksi Mislim da ne shvataš koliko je teško menjati pismo u beleškama ili prepisivati sa jednog na drugo pismo neki tekst (barem meni).

:)

na papiru cirilica, na netu latinica jer me mrzi da se jebavam sa onim znakovima dok trazim nasa slova.

Ја на нету подједнако и ћирилицу и латиницу, а на папиру увек ћирилицу.

Ovde mnogi počeše da pišu ćirilicom da bi izgledali zajebanije. Не знам да л' и ја да почнем... Ma neću ipak.

пише се дал'

а да те питам, какве ово има везе? Ти значи кад би студирала арапски ти би и српски писала арапским, с десна на лево? --> Da si malo bolje čitala videla bi da pre toga u zagradi piše "beleške na fakultetu". Pošto su predavanja na engleskom, i beleške su, pa zaista ne verujem da bi se to moglo pisati ćirilicom. Kao što se ni beleške na arapskom ne bi mogle pisati ćirilicom s leva na desno. :)
Znam šta si htela da kažeš, ali i kad prevedem nešto na srpski, nemam problem da ga pronađem u "moru" latinice, tako da ne menjam pismo. A i ne volim da mešam dva pisma na istom papiru, mislim da nema potrebe.

Isto tako, kod popunjavanja formulara, pišem pismom kojim su odštampani. Prosto mi nije lepo (a kod formulara nije ni pravilno) da se pisma mešaju.

Malo sam se upetljala, ali nadam se da sam bila jasna. U svakom slučaju, i ćirilicom pišem sasvim dovoljno da mi se ne dešava da neko slovo zaboravim (a mnogima se to dešava, to mi je već malo tužno).

Da si malo bolje čitala videla bi da pre toga u zagradi piše "beleške na fakultetu". Pošto su predavanja na engleskom, i beleške su, pa zaista ne verujem da bi se to moglo pisati ćirilicom

овде говоримо о писању на српском језику, наравно да нећеш енглески да пишеш ћирилицом, ту није ништа спорно
(иначе мала помоћ: цитира се тако што напишеш велико "цитат" па цитираш, па велико "татиц")

A i ne volim da mešam dva pisma na istom papiru, mislim da nema potrebe.

па има потребе, ако користиш два различита језика, иначе нема.

Mislim da ne shvataš koliko je teško menjati pismo u beleškama ili prepisivati sa jednog na drugo pismo neki tekst (barem meni).

немам појма шта си желео рећи.. О.о А што би било шта преписивао са једног на друго писмо?

Da, ako su ta dva jezika npr. grčki i srpski...

A kako su u srpskom ćirilica i latinica ravnopravni, oba su zvanična pisma, ne vidim razlog da se fanatično držim ćirilice kad god pišem nešto na srpskom. Naročito ako su mi na istom papiru i srpski i engleski. Niti vidim razlog da me neko napada što ne pišem ćirilicu kad god pišem na srpskom.

ja pišem ćirilicom, osim kad kucam...do otprilike 7. razreda sam pisao latinicom, a onda sam uzeo i ispisao azbuku na ćirilici i latinici...i lepša bre ova ćirilična!uporediti:
Aa Бб Вв Гг Дд Ђђ Ее Жж Зз Ии Јј Кк Лл Љљ Мм Нн Њњ Оо Пп Рр Сс Тт Ћћ Уу Фф Хх Цц Чч Џџ Шш са:
Аа Bb Vv Gg Dd Đđ Ee Žž Zz Ii Jj Kk Ll LJlj Mm Nn Njnj Oo Pp Rr Ss Tt Ćć Uu Ff Hh Cc Čč Dždž Šš
plus što u ćirilici ne moraš da pišeš kvačice, sva slova su jednodelna...

прво, нико те не напада, не знам што се тако осећаш, нити те тера на било шта; ово је обична дискусија или расправа или размена мишљења или назови како год хоћеш...

A kako su u srpskom ćirilica i latinica ravnopravni, oba su zvanična pisma

ово није баш тачно, а тужно је што ни студенти филолошког нису упућени у то..
Ћирилица је данас једино званично службено писмо, а то што нам је држава таква да ни сама то не поштује и што се користе оба писма то је друга ствар.
Оба писма су била званично равноправна у време Југославије када је званични језик био српскохрватски/хрватскосрпски, а након распада, истина са добраним закашњењем, не зовемо се Југославија, језик је српски а писмо ћирилица, као што је Хрватима језик хрватски а писмо латиница а не оба.
И опет, не тера те нико ни на шта, можаш ти и цветићима да пишеш ако желиш и нема ко шта да ти брани

Šta ti ja znam, kod nas u Republici Srpskoj su oba pisma službena. Tako rek'o Ustav. Pa vi vid'te. :)

И код нас овако рекао Устав али нажалост слабо ко зна шта Устав вели...

Pa i da me tera, ja bih opet po svom. :) Ne mislim da me neko na nešto tera ili da mi brani, ali tvoj ton deluje kao da me osuđuješ što više koristim latinicu od ćirilice.
Naravno, nije mi stalo do bilo čijeg mišljenja ako osobu ne poznajem, pa tako ne znam ni zašto si se ti toliko "zakačila" za moje korišćenje latinice. Ili je to samo moj lični utisak. U svakom slučaju, nemam nikakvu lošu nameru.

U zakon se ne razumem, ali ćirilica i latinica jesu ravnopravni s tog stanovišta da se i jedno i drugo uče u školama i podjednako koriste na štampanim dokumentima, znakovima... Takođe, poslednja informacija koju sam ja čula o tome bila je da su oba pisma uvdena kao zvanična (zapravo, RAVNOPRAVNA, nisam se dobro izrazila), ali možda sam ja nešto pogrešno razumela.

A našla sam i zakon, kad smo već kod toga. Tu već ima svašta:
http://guskova.ru/q?a=l&doc=/~mladich/slav/sg_45-91

:)