Džordan Piterson

1. Komunizam je krajnje patriotska i humana ideja, ali kako vam danas zvuči ta krilatica "radi koliko možeš, uzmi koliko ti treba"? Da li vam je prva asocijacija na ovaj deo sa uzimanjem, pohlepni i korumpirani SPS-ov kadar? Dobra ideja koju su iskoristili najgori među nama radi zloupotrebe u svrhu lične govnarske alavosti i gladi za vlašću i novcem. Standardi savremenog čoveka su podignuti na nivo koji planska ekonomija ne može da zadovolji. Progres je uslovljen profitom, mali je procenat onih koji žele progres radi progresa, radi sveopšteg napretka čovečanstva, koji su rukovođeni čistim altruizmom. A da li će i ostati tako, zavisi isključivo od nas samih, i koliki smo komunisti na ličnom i kolektivnom nivou. Živela partija, živeo drug Sevast, živeo drug predsednik Vučić

2. Sevaste ne lazi svi znamo da si komunjara :)

Poenta kapitalizam je najgori ekonomski sistem ako izuzmemo sve ostale ekonomske sisteme koje smo ikada probali. To naravno ne iskljucuje postojanje socijalne zastite, nismo svi americki republikanci

3. antikapitalizam =/= komunizam, to je otprilike ista onakva podvala kad ti kazu da si djilasov ako si protiv vucica

komunizam je propala ideologija i jedan od mogucih odgovora na kapitalizam, ocigledno nezadovoljavajuci, antikapitalizam je pogled na svet koji siromastvo i nesrecu miliona ljudi objasnjava gramzivim ponasanjem onih koji vec imaju vise nego sto ce ikada moci da potrose

ne morate deliti antikapitalisticki narativ, al nemojte ici u krajnost i dogmatizam i nazivati komunjarom svakog ko kritikuje trenutni sistem

4. Dalje, komunizam (izvor - Komunisticki manifest) tvrdi da bi diktaturom proleterijata privreda postala hiperproduktivna, mnogo efikasnija nego privreda pod vladavinom kapitalista (burzoazije).

da, i ovo. bukvalno zanemarivanje cinjenice da su najproduktivnija drustva u ljudskoj istoriji bila robovlasnicka. i danas su. sto rece onaj luis ck, mozes bas dosta toga da uradis sa ljudima ako te boli kurac za njihovo dobro i zivot.
    ako vec to ciljali kao nesto.

5. Komunizam, da je loš, ne bi iz njega isplivali najgori ološi i fukare, Đukanović, Milošević, Dačić, itd. Sve što je bilo potrebno jeste da si šljam spreman da gaziš preko svih i bilo je lako doći do rukovodeće funkcije

6. Komunizam je krajnje patriotska i humana ideja

Lol patriotska? Marks bukvalno kaze da proleter nema drzavu i krajnji cilj komunizman je nepostojanje drzave. Patriotska varijanta komunizma je vec postojala i zove se nacional-socijalizam. Vidi kako se taj eksperiment zavrsio...

kako vam danas zvuči ta krilatica "radi koliko možeš, uzmi koliko ti treba"?

Utopisticki. Neizvodljivo je. Kao prvo, ko bi odlucivao koliko ti je potrebno? Komunisticka vladajuca partija? To je u praksi mi se pretvaramo da radimo, a oni se pretvaraju da nas placaju

7. moje misljenje je da ovo sto imamo danas u zapadnom svetu (pa i kod nas) je nesto najblize idealu demokratije u sustini (vladavine naroda), kolko smo sposobni kao vrsta da organizujemo.
    kao takvo, verovatno najpravedniji sistem koji smo imali do sad. zovi ga kako oces, nije ni izvorni kapitalizam, ni komunizam, nego neka vrsta vladavine proseka.
    nije savrsen, ali nismo ni mi.

prove me wrong

EDIT: Sa tehnologijom i znanjem sto imamo danas, ne pricam o nekoj utopiji gde zive kiborzi sa kolektivnom svescu i statiznam koje kurce zamisljamo

8. Pa Gambi, ja patriotizam ne vidim kao pripadnost naciji, kapiraš? Nego globalno, biti dobar i koristan prema ljudima u svojoj okolini, prema planeti na kojoj živimo, to je za mene patriotizam

9. Sevaste, sta ti predlazes kao resenje kao antikapitalista?

Slazem se da kapitalizam ima mnogo mana, ali je najbolji sistem koji je ikada oproban. Isto tako, pod kapitalizmom se globalni nivo siromastva mnogo smanjio i predvidja se da ce siromastvo biti potpuno iskorenjeno u narednih par decenija.

10. i jos jedna stvar: kapitalizam nije samo SAD, Britanija ili Nemacka; kapitalizam su i Banglades, Bolivija, Nigerija

kao sto ni socijalisticke ili komunisticke tvorevine nisu samo SSSR ili Causeskova Rumunija, vec i Jugoslavija ili Libija (obe bar pola veka ispred danasnje Srbije ili Libije po pitanju zivotnog standarda)

11. Eto kad smo se već dotakli amazona, taj Jeff Pan Pezos ima budžet od 150 milijardi dolara. Pa mamu ti jebem. A Srbija godišnji bdp 60 milijardi. Alo druže

12. Pa Gambi, ja patriotizam ne vidim kao pripadnost naciji, kapiraš? Nego globalno, biti dobar i koristan prema ljudima u svojoj okolini, prema planeti na kojoj živimo, to je za mene patriotizam

Brate patriotizam je po definiciji najbukvalnije vezan za naciju. To sto si ti rekao su lepi principi i slazem se, ali nisu patriotski vec humanisticki.

Komunizam, koji poziva na krvavu revoluciju (Marks, Komunisticki manifest) definitivno nije humanisticki jbg.

13. kao sto ni socijalisticke ili komunisticke tvorevine nisu samo SSSR ili Causeskova Rumunija, vec i Jugoslavija ili Libija

Standard u jugoslovenskom komunizmu dokazano nije produkt komunistickog modela vladavine vec ogromnog zaduzivanja koje i danas uticu na nas kvalitet zivota i ekonomski standard. To je bila lazna slika, prevara, mazanje ociju sirotinji koja bi radije da zivi dobro neku deceniju pa da im deca i unuci to placaju.

14. Pitaćeš me, Sevaste, gde je odgovor. A ja ću ti reći- smanji svoje potrebe. Funkcionisaćeš i dalje na maksimumu, a smanjićeš svoju zavisnost od kapitalista i otkidati im od ustiju gladnih.

15. Sevaste, sta ti predlazes kao resenje kao antikapitalista?

Za pocetak neki skandinavski welfare state sistem i podizanje minimalne cene rada koju strane korporacije moraju da placaju u zemljama treceg sveta. To je i dalje u okviru kapitalizma ali je dobar tranzicioni korak.

i predvidja se da ce siromastvo biti potpuno iskorenjeno u narednih par decenija.

daj brate, jel realno da verujes u ovo

16. Mislim da kažu "Versaće i Guči" pre "velikaja Rus"
    youtube.com/watch?v=U06jlgpMtQs

17. Pa sevaste pogledaj globalno stanje siromastva kroz godine i vidi koliki napredak je bas taj kapitalizam doneo, daj informisi se malo jbg

18. I to je trend koji se nastavlja, globalni kvalitet zivota je sve bolji. To je spor proces ali to ne znaci da ne postoji. Kojom logikom to onda ne dovodi vremenom do iskorenjivanja siromastva?

19. Za pocetak neki skandinavski welfare state sistem i podizanje minimalne cene rada koju strane korporacije moraju da placaju u zemljama treceg sveta.

licni primeri:
    srbin: a gde moze da se napravi to da ne placamo porez.
    skandinavac: a sto bi prebacivao u svajcarsku, nije problem porez, ipak je ovde firma.

ne moze to svuda, prvo mora drustvo da dodje dotle, pa se onda lako promeni sistem.

20. Skandinavci ne duguju svoj prosperitet i standard samo svojoj socijalnoj demokratiji vec i ogromnim parama od nafte, cisto da se razumemo