Hip-Hop

1. Videćemo za deset godina šta će se pisati u ovoj temi.

2. i to možda o ovoj stvarčici, ostale mu i nisu nešto

3. ko je od danasnjih repera uopste u top 10 svih vremena?

Ovo je zajebano pitanje ol. Šta podrazumjevaš pod "današnjim reperima"?

Je li samo one koji su se pojavili u posljednjih desetak godina ili i neke koji su tu duže vrijeme ali sada mnogo manje snimaju.

Pretpostavljam da si mislio ovo prvo, dakle one koji su se skoro pojavili i tu ti mogu reći da nijedan nije još u top 10, ali ne zato što imaju lošiju tehniku, produkciju ili tekstove od legendi iz nekih ranijih perioda, nego jer se jednostavno nijesu dovoljno dokazali.

Kendrik npr ima 2 albuma i 2 mikstejpa, i sve je to sjajno i realno bolje od 90% stvari koje su snimale neke legende (od kojih su mnogi realno i previše izvikani), ali je to malo jebi ga...
    Mislim ako nastavi tako kvalitetno da snima, jednog dana će objektivno biti za top 10 svih vremena iako ne vjerujem da će ikad imati šmek kao momci iz NWA-a ili Wu Tang-a koji su ipak mnogo više doprinijeli cijeloj hip-hop kulturi, ali samo muzički gledano ih opušteno može prestići.

Za sad ipak je smiješno porediti momka koji ima 2 albuma i dva miksa sa likovima tipa momaka iz Tribe Called Quest koji su zajedno snimili fazon 7-8 albuma i imaju još toliko miksova i evo i prije neki dan im izlazi novi album koji kida jebeno... a to je samo ono što su zajedno snimali a imaju fazon još 5 puta tolko solo projekata koji su takođe vrhunski.

Dakle iako će ih kendrik možda i kao kolektiv preteći u budućnosti sad je previše rano da se priča o tome, jer on je za nekih 5-6 godina koliko je aktuelan izbacio 2 vrhunska albuma i 2 miksa (istina ti miksovi su na nivou albuma realno), dok likovi iz TCC traju jebenih 30 godina... dakle počeli su da snimju kad je kendrik bukvalno bio u pelenama.

A da ne uvlačimo sad u priču i tupaka (15+ albuma i miksova od kojih su mnogi posthumno objavljeni, i ko zna koliko još neobjavljenih stvari njegovih ima), Nasa (mislim da ima 20+ albuma i miksova), Andre 3000 (par solo albuma i miskova i 6 albuma u Outkastu od kojih su 4 baš ono legendarni toliko da su je bukvalno 90% pjesama sa njih išlo kao singl) i mnoge druge da ne pominjem sad.

Od ovih novijih najbolju šansu da preobjasni je imao Kanye West, koji ako ne kao top10 reper, je mogao bar da ode kao možda i najbolji producent, ali je sam sebe uništio svojim ponašanjem tako da ga niko nikad više neće ozbiljno shvatiti.

Od nekih drugih repera koji možda imaju malo previše različit stil da bi za većinu ljudi bili legendarni, od ovih novijih jako cijenim Danny Browna... ali on je previše autentičan opet za ukus 90% ljudi

TL;DR: Ima definitivno repera danas koji mogu sa muzičkog aspekta biti posmatrani kao top 10 svih vremena ali im treba dati vremena da se dokažu, jer ne može se cijeniti cijela karijera samo na osnovu 2-3 albuma i par miksova, pošto već sljedeći album ili miks im mogu biti totalni krš, pa se onda ispostavi da su imali samo par gotivnih ideja koje su ispucali na početku karijere i sad samo žive od stare slave

4. Inače, ne kapiram toliku averziju prema trepu. Kolko god da ga ne volite, ne možete osporiti da ništa revolucionarnije nije zadesilo hiphop žanr godinama(decenijama?).

khm.. Death... khm khm... Grips

https://www.youtube.com/watch?v=iPtPo8Sa3NE

EDIT: A ako ćemo baš o decenijama, pa onda 2000-te na ovamo imaš:

Madvillainy
    https://www.youtube.com/watch?v=zQ0yXh_ADlQ&list=PL9dk_xtWpAkKs1-EKcvq-nKwdaaS-3czd

Deltron 3030
    https://www.youtube.com/watch?v=v6YJjkO7F5A

TheUnseen (mada je ovaj sniman '99 a izbačen 2000-te)
    https://youtu.be/hLweTpXRV-Y?list=PLL64ftMf3cAEaV745AGIpqxoCblxnLhoh

Da ne pominjem Milove albume koji nijesu dobili toliko pažnje nikad jer lik težak nerd ali imaju skroz jednu drugačiju tematiku.

evo sve sam vam linkovao, naročito preporučuem Deltron 3030 jer to je malo ko čuo imam osjećaj, a i The unseen koji je baš baš dobar. Madvillainy kapiram da ste slušali, ako nijeste, ne treba ni da postujete ođe realno

5. fak da polis jeah fak da polis jeah vona baj sam šit aj vork trd šift ajm a niga pamuk berem od rapa se userem aha

6. Manje više se slažem sa Pazlom, samo mala ispravka mislim da Andre 3000 nema ni jedan solo album. Kendrick se dosta kasnije probio, mislim da je prvi album izdao sa 24-25 godina, pre toga je snimao mixove samo, to su već godine u kojima su Pak i Bigi ubijeni.

7. Manje više se slažem sa Pazlom, samo mala ispravka mislim da Andre 3000 nema ni jedan solo album. Kendrick se dosta kasnije probio, mislim da je prvi album izdao sa 24-25 godina, pre toga je snimao mixove samo

Ma ima nekih solo miksova, imam nešto i na CD-u kod kuće, mada dosta ima nekih saradnji na tome, pa je moguće da su neke kompilacije, pogledaću neđe da potražim, ali moguće da si upravu jer se sad ovako ne mogu poimenično sjetiti tačno baš trve solo stvari njegovih, ali što se tiče njegove tehnike i rima mislim da svakako zaslužuje da bude pomenut, ako ne u top 10 onda bar u top 20 :D

Za Kendrika si upravu, mada i ti miksevi su mu realno prije albumi, ali pošto on sa nekim stvarima tu možda nije bio zadovoljan (iako su realno odlične) sada je u fazonu "ma to su bili miksevi)... mada istina ove zvanične albume mu krasi mnogo bolja produkcija :D

to su već godine u kojima su Pak i Bigi ubijeni.

Ee zbog ovoga kažem i da me je strah da neće dostići taj nivo. Jer mada hip-hop nije fudbal pa da počneš da razmišljaš o penziji sa 30 godina, generalno ljudi tu počnu da se smaraju i bataljuju polako da se trude i slabi im inspiracija...

8. džej kol je dosadan lik dosta

9. Bitch, I'm super rich
    Bitch, I'm stupid rich
    I-I go ape shit, call that Ludacris

https://www.youtube.com/watch?v=-Umqx1V3gJw

10. zar nije lamar imao 9,10 godina kad su ubijeni pak i bigi hahah ako je tada bacao mikstejpove ljute svaka mu cast

Ovo je zajebano pitanje ol. Šta podrazumjevaš pod "današnjim reperima"?

pa neki koji su poceli karijeru fazon 2005.
    sasvim dovoljno vremena da se razviju u legende
    i vise nego dovoljno
    tupakova karijera je trajala 5 godina fazon,bigijeva 3,4,izbacio 2 albuma ukupno,wu tang odmah debutom pokidao,nas isto,the game u bolnici tek postao reper repovao iz dosade i godinu dana posle bio u G unitu sa 50 centom izbacivali hitove...i ne bi se slozio s ovim da posle 30 postanu smaraci uglavnom,podigao bi tu granicu na 40

11. Pa brate Lamar sad ima valjda 30 godina. Tu neđe u godinu dvije gore dolje maks.

pa neki koji su poceli karijeru fazon 2005.
    sasvim dovoljno vremena da se razviju u legende

Nije brate uopšte dovoljno danas. Promijenila se mnogo situacija na rep sceni jer mnogo skuplje napraviti dobar album (produkcija dobra košta jebi ga) i izreklamirati ga... Tj nije ga teže izreklamirati nego ranije jer sada imaš Youtube, Last.fm, RYM i zilion drugih sajtova i foruma đe možeš da postavljaš svoju muziku, ali je teže istaći se u prvi plan kad neki nadasve prosječni reperi mogu parama kupiti mnogo bolje reklame i naći mnogo bolje producente...

Bukvalno ako želiš da uspiješ a nemaš nekoga da ti drži leđa moraš biti super talenat ali i da budeš talentovan za produkciju ili da budeš povezan tu sa nekim...

Jebi ga, '80te i '90te su bile mnogo drugačije vrijeme... tad je bilo dovoljno da si talenat i da si ljuti i svako živi je htio da čuje tvoj miks, pa ako se svidi nekom guzonji onda dobiješ da snimiš i album... danas to ide malo teže jer izdavačke kuće vole šablonski neke stvari da se rade i generalno ti ograniče kreativnost pa onda moraš da se krpiš neđe kod nekih đe ćeš mnogo manje zaraditi i mnogo lošiji marketing imati da bi mogao da snimaš ono što voliš... Zbog toga je teže danas i zbog toga treba mnogo više vremena da se snimi 5+ dobrih albuma

12. ollanik
    zar nije lamar imao 9,10 godina kad su ubijeni pak i bigi hahah ako je tada bacao mikstejpove ljute svaka mu cast

Hahaha brate nisi me razumeo. Hteo sam da kazem da se probio tek sa 25 godina a Pak I Bigi su sa 25 vec bili mrtvi. Razlika izmedju Kendrika I likova koje si nabrojao je da su oni pokidali sa prvim albumom I vise nisu bili blizu da ponovo uspeh svojih prvenaca iako su realno I posle snimali odlicne albume a kod Kendrika se primecuje napredak, sa svakim mixtejpom I albumom je sve bolji.

13. Nije brate uopšte dovoljno danas. Promijenila se mnogo situacija na rep sceni jer mnogo skuplje napraviti dobar album (produkcija dobra košta jebi ga) i izreklamirati ga... Tj nije ga teže izreklamirati nego ranije jer sada imaš Youtube, Last.fm, RYM i zilion drugih sajtova i foruma đe možeš da postavljaš svoju muziku, ali je teže istaći se u prvi plan kad neki nadasve prosječni reperi mogu parama kupiti mnogo bolje reklame i naći mnogo bolje producente...

Bukvalno ako želiš da uspiješ a nemaš nekoga da ti drži leđa moraš biti super talenat ali i da budeš talentovan za produkciju ili da budeš povezan tu sa nekim...

Jebi ga, '80te i '90te su bile mnogo drugačije vrijeme... tad je bilo dovoljno da si talenat i da si ljuti i svako živi je htio da čuje tvoj miks, pa ako se svidi nekom guzonji onda dobiješ da snimiš i album... danas to ide malo teže jer izdavačke kuće vole šablonski neke stvari da se rade i generalno ti ograniče kreativnost pa onda moraš da se krpiš neđe kod nekih đe ćeš mnogo manje zaraditi i mnogo lošiji marketing imati da bi mogao da snimaš ono što voliš... Zbog toga je teže danas i zbog toga treba mnogo više vremena da se snimi 5+ dobrih albuma

pa brate bas to sto se kupuje status rep superstara danas ide u prilog cinjenici da je rep u kanalu...to sto neki burzujko ima pristup studijima najboljim samo zato sto je platio dok pravi talenti snimaju po jutjubu i vocarou...nikad oni nece dostici status legende bez pristupa studijima koji im omogucavaju da izraze svoj maksimum i unapredjuju se ljuto...onda dodju glavice ovde i smaraju nas sto kacimo stariji rep pa okace nekog takvog burzujka koji je kupio stuio i ne zna o se radi fazon...jel uopste znaju sta znaci evoplucija ili misle da je to samo prolazenje vremena i menjanje stvari...a sto se tice evolucije kao sto sam rekao na predhodnoj strani vidim je u mnogim stvarima ali ne i u rep muzici...i u hip hop kulturi je vidim u plesu pogotovo kod zena,u rep betlovima kod onih glava je vidim takodje...itd...ali u rep muzici ne,i njih gledam sve repere i sve i trazim evoluciju,a nema je kod njih...mozes mi okaciti neku andergraund glavu koja bas objasnjava,ali znamo obojica da on nema pristupa da izrazi svoj maksimum i da je nazalost potracen njegov talenat da ikada postane legenda a moze,samo da ima pristup izdavackim kucama sa najboljim produkcijama

Hahaha brate nisi me razumeo. Hteo sam da kazem da se probio tek sa 25 godina a Pak I Bigi su sa 25 vec bili mrtvi. Razlika izmedju Kendrika I likova koje si nabrojao je da su oni pokidali sa prvim albumom I vise nisu bili blizu da ponovo uspeh svojih prvenaca iako su realno I posle snimali odlicne albume a kod Kendrika se primecuje napredak, sa svakim mixtejpom I albumom je sve bolji.

hahah ja sam razumeo u fazonu u godinama 1996 i 1997...slazem se da vise nikada nece snimiti nesto blizu tome,al opet imaju klasike iza sebe,to je nesto

14. i da slazem se za likove koje sam tu nabrajao a koji su zivi naravno xd...tupak i bigi su se samo unapredjivali,u godinama kada su ubujeni bili su na samom vrhu

15. Brate, iskreno si me nasmejao sa postom gore. Zamišljam desetogodišnjeg Kendrika kako baca ljute rime i snima mixtejpove. On je i sa 30 godina bejbi fejs ljubazni. Držao bi ih trojicu gajbi lol.

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.