Prijava

Ovo je muzička tema, posvećena hip-hop kulturi, u cilju reklamiranja ovog žanra muzike, a možda će biti zanimljiva ljubiteljima (ako ih ima).

Za početak, nešto o istoriji hip-hopa:

Kao muzička forma i potkultura, hip-hop je nstao sredinom 70-ih u Njujorku. Razvijao se i obuhvatio ne samo rap muziku, već čitav životni stil koji se sjedinjavao sa različitim elementima tehnologije, umetnosti i urbanog života. U okviru ove vrste muzike, podrazumevaju se: repovanje (MCing) i DJing, hip-hop ples (breakdance) i urbana umetnost (grafiti).

Istoriju hip-hopa započeli su Afroamerikanci.
Prvi element koji je počeo da razvija hip hop kulturu je Dj-ing. DJ nije imao neku značajniju ulogu od one koju je imao u klubovima. On je tu da podrži MC-a (repera) tako što izvodi instrumentalnu numeru koja se naziva "beat".
(Beat je u stvari instrumentalna pozadina hip hop pesme.)

Glavno istorijsko doba hip hopa je old school hip-hopera (1970 do 1985), tj. sam početak do njegovog ispoljavanja, i tzv. Zlatno doba hip hopa (1985 do 1993), u kome su se ispoljili zvukovi East Coast i West Coast repera, i veliki uspon pojedinih pravaca u rap muzici kao npr. gangsta rap i G-funk. Postoje još neki, manje pravci u hip-hop muzici, kao npr. Dirty South, Midwest... Posle zlatnog doba hip-hopa, sledi period - new school.

Jedan od najkontraverznijih pravaca u hip hop muzici je Gangsta Rap.
U okviru njega se govorilo o seksu, drogama i nasilju u unutrašnjim gradovima L.A.-a i N.Y.-a, i zbog ovakve teme, Gangsta Rap je privlačio veliku pažnju slušalaca. On se razvija 80-ih, ali mu je trebalo desetak godina da se afirmiše.

U ranijem periodu, Gangsta rap je imao veliku ulogu u borbi protiv rasizma, ugnjetavanja pripadnika drugih rasa i nasilja, opisujući sve negativne činjenice života na ulici, kojem su i sami pripadali.
Danas, hip-hop je podjednako popularan među belcima, kao i među crnačkom omladinom, sa jednom bitnom razlikom - raniji ideal borbe protiv nepravde i veća pažnja okrenuta tekstovima i rimi, zamenile su reči: novac, zlato, bogatstvo, skupa kola... (Bling Bling - životni stil)


Grandmaster Flash - The Message

Ja slabo slusam Hip-Hop ali mogu vam reci da izmedju hip-hopa u nasoj zemlji i hip-hopa u Americi ima razlika.

Pa ima razlika, naš hip-hop je po mom mišljenju slabiji po pitanju kvaliteta, a evropski hip-hop je pak jači nego američki, pre svega jer su amerikanci odavno ušli u onu fazu naročitog isticanja svog bogatstva, a muzika im je u drugom planu, kad je prioritet u pitanju.
E sad, sve zavisi od ukusa...

C-block - Summertime
(evropski rap)
http://nl.

C-Block - Broken wings
http://nl.

Sta mislis o Eminemu?

Mislim da je veliki umetnik, a mali čovek.
Kao muzičar je dobar, ali njegovo ponašanje u javnosti, je van svake diskusije.

I ja isto mislim!E ti si jedina na ovom sajtu koja ceni muzicki talenat nekog pevaca bez obzira na to kakva je osoba.
I ja isto kad slusam nekog pevaca slusam pesmu,reci i kako iznosi tu pesmu pa makar on bio peder,dendrofil,imao zenu i 3 svalerke itd.:D

Nije nas hip-hop toliko slab. Ne prativ pravce hip-hopa, ali volim da cujem dobru rimicu s vremena na vreme. Imao sam tu srecu da vidim zacetke hip hopa kod nas (mislim, zbog svoje starosti, hehe), kod nas vec godinama ima dobrih repera. Pocnite od Gru-a dok se jos nije propederisao, sunshine, cya, rambo, straight jackin, who is the best, u skorije vreme sindikat, bad copy, itd, itd. Mogu i kod nas da se cuju dobre stvari.

E umoran sam i gladan aj kad dodjem sebi odgovoricu na ovu zanimljivu temu.

E, da, od novijih sam zaboravio D-fence


Evo malo nishke nostalgije za starom skolom...

Hehehe, evo ga moj nislija, lokalpatriota...

ej, da ne pravim od ovog reviju klipova, ali ova stvar je kao stvorena za sve koji vole da hejtuju narodnjake i slicna sranja:

žan mišel baskijat.