Koronavirus u Srbiji 2

1. Seselj u pravu 200%, svim ovim retardima i slijepcima koji oce da im se ubrizga neki otrov skuvan za par mjeseci i treba isti dati, i ruski i njemacki i sve odjednom, nek izumru sto prije, da prestanu da vuku ostatak stanovnistva na dole

Tek od skoro sam saznao da je toliki broj ljudi izašao iz ovog obrazovnog sistema sa ekspertizom u polju efikasnosti vakcina, ja nisam imao tu čast, mi smo iz poznavanja prirode i društva učili o pančićevoj omorici

Znači pouzdanost vakcine je proporcionalna t? Ako je sad u kategoriji “otrov, ubija”, za koliko meseci će biti na nivou “izaziva blagi autizam”?

2. Pa i da izaziva blagi autizam nama to ide u korist, samo ti zavrni rukav xD

3. Mada koliko autističnih ljudi danas vuče ostatak stanovništva na dole ipak nemoj

4. Nije ekspertiza, samo poznavanje najosnovnijih informacija, za razliku od botova koji ne znaju niti jednu recenicu tog gradiva ali vjeruju raznom bjelosvjetskom olosu kad kaze "tO jE dObRo zA vAs".

Pisalo se ranije i ovde a mozes i sam potraziti i kako izgleda i koliko traje proces razvijanja nove vakcine, i da izadje 2023 - nemoguce je, i teoretski i u praksi. A za 9 mjeseci od pocetka? Nemojmo se zajebavati.

I svidja mi se kako se protivljenje ovome trpa u isti kos sa generalnim antivakcinasenjem i opiranjem nauci, iako je ideja o vakcini razvijenoj za 9 mjeseci otprilike najvece protivljenje nauci i cinjenicama o vakcinama uopste vidjeno u ovom vijeku.

Vucicevi botovi su intelektualci za vas.

5. Da upoznamo proizvođača nove vakcine.

Kompanija Fajzer je kupila kompaniju Shiley (proizvođača srčanih zalizaka) zbog čije je neispravnosti umrlo 500 ljudi (kompanija kažnjena sa 200 miliona dolara).

Nigerijska vlada je podigla tužbu protiv Fajzera, optuživši ga da je 200 nigerijske dece koristio kao pokusne kuniće pri testiranju eksperimentalnog antibiotika Trovan.
    Fajzer je optužen za smrt i teška oštećenja kod preživele dece (odšteta 7 milijardi!).

Godinu-dve kasnije Fajzer priznaje krivicu i plaća Americi vrtoglavih 2,3 mil. dolara zbog podmićivanja i prikrivanja nuspojava lekova.

Pre osam godina Fajzer se nagodio (za 60 miliona dolara) u vezi optužbi za podmićivanje lekara od 1997. do 2001. u Hrvatskoj, Bugarskoj, Kini, Češkoj, Kazahstanu, Rusiji i Srbiji.

Inače, Fajzer spada i u najveće lobiste te je 2010. potrošio 25 miliona dolara na lobiranje dok je u jeku bila rasprava o reformi zdravstvenog sistema.

Da se nije dobro zameriti Fajzeru, osetio je Novi Zeland. Preko Vikiliksa isplivala je informacija kako su početkom 90-ih lobirali kod vlade SAD protiv potpisivanja ugovora o slobodnoj trgovini sa Novim Zelandom jer je ta država imala restriktivna pravila za kupovinu lekova.

Bliske veze sa vlašću potvrđuje i slučaj bivšeg glavnog poverenika FDA koji je podneo ostavku a posle 3 meseca osvanuo u upravi Fajzera.

SIRITE DALJE DA NAROD ZNA!!!!

6. Вакцина (или цепиво) је биолошки препарат који садржи специфичне антигене који се примењују са циљем индуковања активног имунског одговора ради спречавања развоја болести. Најчешће се примењује као превентивна мера инфективних обољења, али се могу употребити и након излагања антигену. Показано је да представљају најефикаснију специфичну профилактичку меру инфективних обољења.12 Вакцина типично садржи агенс које наликује на микроорганизам који узрокује болест и често се прави од ослабљених или убијених облика микроба, његових токсина или једног од његових површинских протеина. Тај агенс стимулише телесни имунски систем да препозна агенс као опасност, уништи га, и да надаље препознаје и уништава све микроорганизме асоциране са тим агенсом са којима се може срести у будућности. Вакцине могу да буду профилактичке (на пример: да спречавају или ублажавају ефекте будућих инфекција природним или „дивљим” патогенима), или терапеутске (e.g., истражују се вакцине против канцера).3456 Вакцине се могу примењивати са циљем превенције и лечења малигних обољења за које је познато да их могу проузроковати вируси, као што су рак грлића материце и карцином јетре.7

Употреба вакцина се зове вакцинација. Вакцинација је најефикаснији метод превенције заразних болести;8 широко распрострањен имунитет услед вакцинације је у великој мери одговоран за ерадикацију богиња широм света и ограничавање болести као што су полио, мале богиње и тетанус у великом делу света. Ефикасност вакцинације је била нашироко проучавана и верификована; на пример, вакцине које су се показале делотворним укључују вакцину против грипе,9 ХПВ,10 и варичеле.11 Светска здравствена организација (СЗО) је известила да су лиценциране вакцине тренутно доступне за двадесет пет различитих спречивих инфекција.12

Термини вакцина и вакцинација су изведени из Variolae vaccinae (велике богиње крава), што је термин који је осмислио Едвард Џенер за означавање крављих богиња. Он је користио тај термин 1798. године у дугом наслову свог рада „Испитвање Variolae vaccinae познате као кравље богиње” (енгл. Inquiry into the Variolae vaccinae known as the Cow Pox), у коме он описује заштитни ефекат крављих богиња против богиња.13 Године 1881, у Џенерову част, Луј Пастер је предложио да се примена тог термина прошири тако да обухвати нове заштитне инокулације које су развијане у то време.14

Сматра се да је вакцинација, уз неспецифичне мере превенције (као што су хигијенске мере, индустријски развој итд.) и откриће антибиотске терапије, заслужна за смањење удела инфективних обољења међу узроцима смрти код људи. На почетку 20. века су инфекције биле водећи узрок смрти (између 30 и 60%), а на крају 20. и почетку 21. века имају удео између 3 и 5%. Проценат деце млађих од пет година у купуном броју умрлих је смањен са 30,4 на 1,4.15 Уз помоћ вакцине су 1979. године искорењене из популације велике богиње, што је био први случај ерадикације неке болести људском интервенцијом.

7. Вакцине су историјски биле најефективнија стредства за борбу против и ерадикацију инфективних болести. Постоје ограничења у погледу њихове ефикасности.18 Понекад заштита не успева јер имунски систем домаћина једноставно не реагује адекватно или уопште. Недостатак одговора обично је резултат клиничких фактора као што су дијабетес, употреба стероида, ХИВ инфекција или старост. Заштита такође може да буде неуспешна из генетских разлога ако имунски систем домаћина не укључује сојеве Б ћелија који могу да генеришу антитела погодна за ефективно реаговање и везивање за антиген асоциран са патогеном.

Чак и ако домаћин развије антитела, могуће је да заштита није адекватна; имунитет се може развити сувише споро да би био ефективан на време, могуће је да антитела у потпуности не онеспособе патоген, или може бити више сојева патогена, од којих сви нису подједнако подложни имунској реакцији. Међутим, чак и парцијални, касни или слаб имунитет, као што је онај који је резултат унакрсне имуности на сој који није циљни, може да ублажи инфекцију, што резултира нижом стопом смртности, нижим морбидитетом, и бржим опоравком.

Помоћна средства се често користе да се подстакне имунолошки одговор, посебно код старијих особа (50–75 година и више), чији имунски респонс на једноставну вакцину може да буде ослабљен.19

Процењује се да Морис Хилеманова вакцина против морбила спречава 1 милион смртних случајева годишње.20
    Ефикасност или перформанца вакцине зависи од бројних фактора:

саме болести (за неке болести вакцинација је успешнија него за друге),
    сој вакцине (неке вакцине су специфичне за, или бар најефективније против, одређених сојева болести),21
    правилности спровођења распореда вакцинације,
    идиосинкратски одговор на вакцинацију; поједине особе не реагују на одређене вакцине, што значи да не стварају антитела чак и након што су правилно вакцинисане,
    различити фактори као што су етничка припадност, старост или генетска предиспозиција.
    Ако вакцинисана особа развије болест против које је вакцинисана (пробојна инфекција), болест је углавном мање вирулентна него код невакцинисаних жртава.22

Важна разматрања у погледу делотворности програма вакцинације су:

пажљиво моделовање како би се предвидео ефекат који ће кампања имунизације имати на епидемиологију болести у средњем до дугорочног периода
    континуирано праћење релевантне болести након увођења нове вакцине
    одржавање високих стопа имунизације, чак и када је болест постала ретка.
    Године 1958, било је 763.094 случаја малих богиња у Сједињеним Државама; 552 је резултирало смрћу.2324 Након увођења нове вакцине, број случаја је пао на мање од 150 годишње (медијана од 56).24 Почетком 2008. године, било је 64 случаја малих богиња. Педесет четири од тих инфекција су везане за унос из друге земље, мада је заправо само 13% било стечено изван Сједињених Држава; 63 од 64 индивидуе или није било вакцинисано против малих богиња или није познато да ли су били вакцинисани.24

Вакцине су допринеле ерадикацији богиња, једне од најзаразнијих и најсмртоноснијих болести код људи. Друге болести као што су рубела, полио, мале богиње, заушке, варичела и тифус далеко су ређе него што су биле пре сто година. Све док је велика већина људи вакцинисана, много је теже да се догоди избијање болести, а поготово ширење. Овај ефекат се назива популациона имуност. Полио, који се преноси једино међу људима, је био мета опсежне кампање ерадикације која је довела до ограничавања ендемске заразе на само поједине делове три земље (Афганистан, Нигерија, и Пакистан).25 Међутим, тешкоће да се приступи свој деци, као и културни неспоразуми, проузроковали су да се очекивани датум искорењивања већ неколико пута пропусти.

Вакцине исто тако помажу у спречавању развоја антибиотичке резистенције. На пример, оне у знатној мери умањују појаву пнеумоније узроковане бактеријом Streptococcus pneumoniae. Вакцинациони програми су значајно смањили учесталост инфекција отпорних на пеницилин или друге антибиотике прве линије одбране.26

8. И по милионити пут, нико од нас овде(бар колико сам ја видео) није антиваксер већ смо против вакцина сумњивог порекла и скурцаних преко ноћи.

9. Mujo sad kad je pao Dodik moze li se ocekivati nagrtanje muslimana i preuzimanje RS od strane istih? Ako bi mogao jednu analizu da bacis, vidim razumes se

10. Stranka Milorada Dodika, Savez nezavisnih socijaldemokrata, napravila je na lokalnim izborima bolji rezultat nego ranije, osvojivši 41 opštinu

Mozes misliti gubitka, lol. Nisu svi picketine ko vi dole pa da cmizdre i bjeze na prvi znak problema

11. Zadovoljan sam analizom Mujo, voljno

12. B92: "Srećan rođendan", proširio si se, zarazio 55 miliona i ubio 1.300.000 http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2020&mm=11&dd=17&nav_category=78&nav_id=1765222

13. Ko zeli da cestita nek cestita

14. virus nije naivan da znate

15. ne znam sto ste vi zalite, ja ovde ne smem da odem po pivo, bez da me startuju panduri da pitaju da li idem po paradakz, ili pokusavam da kupim pivo (za koje teoretski imam pravo da kupim) ali mi treba potrvrda od doktora da moram uzeti isto u radnji,

hocu i da se vraitim dole i pijem ispred zadruge, gde znam da nema kontrole i jebacine, ali ne daju ni preko granice.. sedote luuci i saljite matorce koji moraju u apoteku da kupe stvari u radnji koje vam trebaju. drste se braco i budite dobri!

16. nimalo naivna nije situacija zatvorite sve lokaleeeee

17. ja izlazio na pice sa kolegom dok je imao koronu i to kad je bio onaj prvi talas koji je mnogo jaci od ovog sad.nije mi preneo.on kaze da je to obicna prehlada.a sad ovaj talas je slabiji i od kijavice

18. Pa i Elon kaže da je korona prehlada labo, a veliki umovi slično razmišljaju wink wink

Rekli o sajtu

U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.

Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.