Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
A jesi sujetan brate slatki, prihvati da se ispalis tu i tamo ako slepo verujes agendama i fektcekerima. To ti bukv uzrocno posledicno
Moram te malo zezat. Ima stvarno ozbiljnih teoretičara koji to tvrde za mjesec. :D
A ti što me pitaš kad znaš šta mislim?
Jok moja baba je sletila. Rusi bi prvi to negirali da se nije desilo.
:D to mi kazi lutko lolo
Pajz jbg očigledno je da veruješ u mejnstream po svakom pitanju bukv i sve što je kontra odma je teorija zavere po tebi. Jbg to je obrazac. Prošao sam kroz to lol
Ovo je sooo clasic argument. Fazon sjebali bi amere da im se osvete.
De je tu logika, imaju zajednicke stanice i bukv u isto vreme su lazirali pricu kako jedni tako i drugi. Sad da rujani kazu evo ameri lažu bilo bi: a šta je sa vama prijatelji el i vi lažete.
Ovde bukv pitanje ko je prvi lažirao situaciju.
A glavni argument da se desilo sletanje, je to što je to u stvari bilo tek prvo sletanje na mjesec sa posadom.
Imao si 6 misija sa posadom od 1969. do 1972. Apolo 11, 12, 14, 15, 16, i 17.
Apolo 13 nije uspjela misija, vratili se, fala Bogu preživjeli.
Ma jok, imao si rezirani film sletanja i zapravo 6 lansiranja u zemljinu orbitu. To je realno stanje na terenu.
Celava vam keva svima vidim
Pazi druže, ja kao laik nemam dokaz da su sletili, kao što i ti nemaš da nisu.
Na osnovu javno dostupnih informacija i zdravog razuma, vjerujem da su sletili sa vjerovatnoćom od bar 98%. Ostavljam 2% mogućnosti da je izrežirano, da ne ispadne da sam konzerva, da sam zatvorenog uma, itd... To da nisu sletili je fringe teorija, koja je solidno opovrgnuta, a koja ni u samoj postavci nema smisla.
SSSR i Amerika su bili rivali. Jesu ono sarađivali oko svemirskog programa, ali je ipak glavni bio rivalitet. Amerikanci su stekli veliki prestiž i ugled s tim sletanjem. Rusi, da su znali da je to neka namještaljka bi jedva dočekali to da opovrgnu.
Znači u suštini, glavna logika u toj teoriji je to što je ljudima čudno kako to da su mogli prije 50 godina, a sad kad je jača tehnologija kud i kamo ne mogu. Na tome sve počiva.
A odgovor je u suštini jasan: kao prvo tehnologija iako zahtijevna, nije bila nedostižna za to vrijeme. Prvi elektronski računari koji su mogli praviti proračune napravljeni su još krajem 2. svjetskog rata, konkretno ENIAC. Znači imali su čime da proračunaju putanje tih raketa i da isplaniraju misiju.
Drugo imali su ogroman motiv da idu tamo, koji danas nemaju. Prvo to je bila stvar trke i prestiža u srcu hladnog rata. Drugo, imali su iskrenu naučnu radoznalost da istraže Mjesec, koje danas više nema jer je sve manje više poznato, i skontali su da je mjesec pustara od koje nema ni najmanje vajde za neki potencijalni život... a što se tiče ostalih aspekata, Mjesec je već dovoljno proučen, tako da sad ne postoji ništa što bi motivisalo ulaganje u neke nove misije.
Kad se pojavi razlog da opet lete, opet će letiti. Do tada, pauza.
Na osnovu javno dostupnih informacija i zdravog razuma, vjerujem da su sletili sa vjerovatnoćom od bar 98%. Ostavljam 2% mogućnosti da je izrežirano, da ne ispadne da sam konzerva, da sam zatvorenog uma, itd...
ok ovo je realno razmisljanje, podrzavam
ovo drugo su floskule sto si nabrojao kao kod vaca, sve nauceno napamet
stekli su ugled i jedni i drugi, odnosno rujani nisu umeli takvu produkciju izbace ko ameri da zaslepe mejmune "laziranjem prenosa" uzivo. Tu su ih ameri prejebali i dobio si pat poziciju.
legit.
Ono sto pojebava situaciju jeste da pokusavaju koejkave mini letelice da salju vec godinama, i najcesci rezultat je tkzv tvrdo sletanje.
U 21 veku posalju letelicu tesku 200g i laganini se odbije od povrsine meseca. Meko sletanje je inace sinonim za uspesno sletanje, i pajsad numu to urade. A pokusava i kina i amerika, japan svi redom. Ovo ipak nesto govori.
Ovo je isto floskula fazon stvar prestiza, bila u stvari stvar propagande. A za mesec se znalo da je pustara i pre nego su "sleteli" tako da po toj teoriji nisi ni morali da idu gore
obj koja budala da ulaze pare da ode na objekat koji se iz durbina vidi da je gola kurcina
Odakle ti ovo? Pa imaš sonde na Marsu, a ne na mjesecu, koje idu po Marsu, uzimaju uzorke, itd... Da nije bilo mekog sletanja razbile bi se ko pita.
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/nhMCSfJzegMYwDD9TZcTHF-650-80.jpg.webp
Kako je ova skalamerija sletila na Mars?
Šta odakle, guglaj meko vs tvrdo sletanje. U zadnji par godina gomila letelica tvrdo sletelo (citaj odbilo se ko od svinjca)
Ovo za mars najverovatnije 3d model pametovanje. Opet moguce da smo poslali kojekava sranja gore sa uspehom, al to je sve u domenu "verovanja". Pogledaj izvestaje za mesec, zadnje 2 dine imao si sig 4-5 odbijanja
I jopet daleko je to od skakutanja dva lika pre 50+ dina gore
evo ti brate lista, ovdje sve što je u boji, to je soft landing, a ovo bijelo je hard landing
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_landings_on_extraterrestrial_bodies#Mars
evo za ovaj poslednji, Perseverance kažu "Mars rover and helicopter. Successful soft landing in Jezero Crater. Helicopter deployed from rover on 3 April 2021. "
Zanimljiva ova lista, mada bukv nemos je dovedes u korelaciju sa slanjem ljudi gore.
vid ovo jovore lolo
https://www.euronews.rs/svet/fokus/143439/trampa-podrzao-baz-oldrin-astronaut-koji-je-hodao-po-mesecu-potreban-nam-je-dokazan-ozbiljan-lider/vest
ovi tvoji oce nafte a trampaleo u svemir
Što je tebi to uopšte bitno ako misliš da je on samo holivudski glumac?
hahah, dobro jovore jesi popizdeo sad da vidis zivi primerak koji prasinario po mesecu podrzava trampa ahahaha
Zašto meleoneri ne putuju na mesec radi prestiža
Elon mask baš npr deluje kao neko ko bi se lansirao tamo da šprica krv uoči svom trans izrodu kroz DURBIN
lolo verovao demokratama sjebali mu 1/16 dece koko ih ima cuj jedan trandza jaka muda sad
kacmo kod ovoga opet ta spika o racionalizaciji i velikim troskovima slanja tamo nekih ljudi gore pada u vodu. Ameri kakvi su suprebowl bi orgnizovali gore jebo i ker