Prijava

Po meni interesantna tema iz dva razloga:

- često se zanemaruje period prije Nemanjića, a u tom periodu je bilo nekoliko važnih dinastija i vladara, za koje postoje jasni istorijski izvori (Vlastimirovići, Vojislavljevići, Vukanovići)

- našu današnju situaciju često dovodimo u vezu sa Turskom okupacijom, a trebalo bi možda napraviti neke paralele koje se odnose i na period prije Turaka... kako smo tada kotirali u odnosu na ostatak Evrope... i u kom pravcu bi stvari tekle da nije bilo Turaka

- može biti interesantno za razumijevanje identiteta i etnogeneze Balkanskih naroda

OBUHVAĆENI PERIOD: 626 - 1371.

626. (otprilike) - početak vladavine na "nepoznatog kneza" na Balkanu, nakon doseljavanja Slovena - prvi srpski vladar na Balkanu, po legendama se možda zvao Selimir
1371. - Marička bitka nakon koje počinje definitivno propadanje srpske srednjovjekovne države

1. uvid: 1371-626 = 745 godina
2020-1371 = 649 godina

što će reći da je prilično duži period od doseljavanja Slovena do Maričke bitke, nego od Maričke bitke do danas.

Bukvalno ima knjiga na ovu temu:
https://www.laguna.rs/n4683_knjiga_srpske_zemlje_pre_nemanjica_od_7_do_10_veka_laguna.html

Hoću da uzmem. Aleksić stvarno istraži svašta nešto, citira dosta izvora, sve u svemu vidim da su i komentari okej.

Što se tiče prvog vladara koji je doveo Srbe na Balkan iz tzv. Bele Srbije... nije poznato ko je, jedni kažu da se zvao Svevlad, a da mu je sin bio Selimir, a drugi je taj "nepoznati knez" ustvari bio Selimir.
Nije poznato da li su oni pripadali dinastiji Vlastimirovića. Prvi pouzdano poznat vladar iz dinastije Vlastimirovića je Višeslav (vladao 780-814 ili do 829...) (kako god duže od Mila... :)

@Zelen Lukac, dobra preporuka, djeluje mi OK ovako na prvu

Nije loše. Ima Aleksić dvije dobre knjige pored ovoga. Ako je za ovu knjigu istraživao kao za obje prethodne, valjaće.

Što se tiče prvog vladara koji je doveo Srbe na Balkan iz tzv. Bele Srbije... nije poznato ko je, jedni kažu da se zvao Stratimir, a da mu je sin bio Selimir, a drugi je taj "nepoznati knez" ustvari bio Stratimir.

Javio mi se Stratimir u snu, kaže ne može da se nakaje što vas nije ostavio da pasete po azijskim stepama

zelim da bombas veceras izvesti o izborima u sapcu po birackim mestima kao u junu

Šabac pada do septembra

jedno od zanimljivih pitanja je i ono o nastanku Bosne jer se evidentno prva bosanska država javila kasnije od Srbije i Hrvatske na teritoriji koju su prethodno držale Srbija i Hrvatska

kierkegaard
zelim da bombas veceras izvesti o izborima u sapcu po birackim mestima kao u junu

masa nepravilnosti se dogadja. glasanje je produzeno do 9 sati zbog toga. po mojim informacijama na delu je otvoreni teror koji ukljucuje kriminalne grupe i upadanje ljudima u kuce nasumicno, sa pitanjima odakle ti auto, jesi glasao i slicno... par kafica u Sapcu je zakupljeno nikog ne pustaju unutra, spremaju slavlje napredni. Vodi se rovovska borba bukvalno. Kod mojih su danas bili neki gosti, ali je zena ipak uspela da razveze 15-ak apoliticnih do glasackih mesta. Nije puno kad se gleda, ali to je na 30000 glasaca, ekvivalent bi bio da razvezes tipa 3.000 ljudi na parlementarne izbore.
Jos se nadam, ali velika je sila protiv avangarde, sva sredstva bukvalno. Ipak, kao sto rece general Vujosevic "Aristokratski je boriti se za unapred izgubljenu stvar".

700 mrtvih Šabana, preko dve hiljade ranjenih i oko 450 zarobljenika, dosadašnji ishod "Bitke za Šabac"

Ja sam dao svoj doprinos. Donirao sam 50 kilograma vatrometa centralnom štabu SNS-a za Šabac

Poslao sam još 100 litara domaćeg vina, balon rakije, desetak bombonjera, šampanjac "Milion" iz 1995 godine, pet kilograma pršute, dimljene slanine, dva kilograma ovčijeg sira i 25 crvenih ruža, za svaku koleginicu u partiskom štabu po jednu, plus ukrašenu čestitku sa najlepšim željama novom gradonačelniku Šabca i hvala Bogu još 50 evra unutra

vidim, ne prosis vise po internetu, krenulo te

626.

uključujući period prije Nemanjića

Hahahahaha, gep od nekoliko vekova tu i tamo, ništa vredno pomena.

realno malo više podataka imamo tek u periodu od vladavine Višeslava, tj. 780.
što ne znači ni da ovo ranije ne treba istraživati