U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
https://nova.rs/kultura/branka-katic-i-danas-se-secam-aleksicevog-mentalnog-nasilja/?ref=fbnova
A jebem te zivote. Maltretiro te a ti ostala 2 godine tamo. Pa nije to jedina gimnazija u gradu pa ajde da ne ides u drugo mesto, stisni muda i istrpi.
Placas te casove dobrovoljno, ako ti se ne sviđa okrenes se na peti kad god hoces i odes.
Stvarno sad svi krenuli da trpaju.
Sto se tice ove price oko naroda, glavna razlika izmedju nas i ovih sa Zapada je ta sto Svabo zna da on placa sve svojim radom - i puteve, i bolnice, i skole, i socijalnu pomoc, itd. Naravno, mozes da probas da maznes lovu ako si na nekoj visokoj poziciji i nije nemoguce da se to i pokusava, ali ako te otkriju - tretiraju te kao lopova. Na kraju se sve svodi na reakciju ljudi i sudstva. Kod nas ima milion baba i deda koje i dalje misle da je plata samo ono sto ti legne na racun, i da drzava sve placa od nekih apstraktnih para.
Ne slazem se sa celtom oko ove tzv. individualisticke istorije, mi smo imali obicaj da zivimo u istom domacinstvu s 3 razlicite generacije nakon zenidbe sve do 20. veka. Povrh toga su svi gradovi, ukljucujuci i Beograd, bili relativno mali do 20. veka, ljudi se znaju, sve se zna i to pogoduje razvoju komunitarnog nacina razmisljanja. Takodje, siromastvo je bilo ogromno, istorijski je taj liberalni individualisticki pristup gotovo uvek zahtevao razvoj jakog, bogatog i nezavisnog sloja trgovaca i preduzetnika koji se kod nas nikad nije u potpunosti razvio. I ne razumem zasto govoris o protestantskim drustvima kao necemu srodnom komunizmu? Mesas babe i zabe, bukvalno nema vecih individualista od protestanata.
A i istorijski posmatrano - komunizam i socijalizam su kao ideje bilr jako rasprodtranjene kod Srba i drugih juznih Slovena jos od kraja 19. veka. Komunisticka partija u Kraljevini SHS/Jugoslaviji je bila jedna od najjacih dok nije zabranjena. Nije se Tito stvorio s neba '45.
pa nisu jbg, zadruge su krenule da se radpadaju sredinom 19 veka a raspale su se do kraja 19.
A ta divna praksa se obnovila u zlatnoj Jugi, kad je krenuo ruralni egzodus u gradove, pa se svi gurali skupa dok ne dobije neko stan solidarnosti.
Eh Jugo, Jugo nigde te nema...
EH TKO NAS ZAVADI
da, ziveli smo u malim mestima, i vodili smo racuna o sebi i svojima, o tome upravo pricam. nismo imali velike gradove gde ima vremena i vremena da se razvije neka kolektivna svest. pricam o tome a ne o individualizmu.
aj, jesam preterao za protestanstvo i komunizam, iako komunizam jeste neka vrsta izopacenog, jevrejskog shvatanja protestanstva. sto se bukvalno 100% preslikava u karla marksa i njegovu porodicu i ucenje dok nije napisao svoje knjige.
ono, ocu kazem da danas protestanti zive najblize ideji komunizma. tj umeju da zive tako da od nekih ideja tu koje nikad ne bi zazivele u drugim drustvima prave nekako drustvo.
i to ne svi... severna nemacka, skandinavija tako to.
poserem se na komunizam i socijalizam, nismo mi za to. na vrlo malom i lokalnom nivou, da, dosta smo svesni toga sta i kako treba da se pomogne (smsovi, donacije, pomozi, pozajmi, odradi), al ideje socijalizma, ja ti dam da svi imamo... slabije ces to od srbina da dobijes rado.
nemoj mesas individualizam-humanizam i sta coveku daje razlog. nikad mi nismo svrsavali na nekog vodju ili na drustvo kao apstraktni pojam ili tako to.
sad pricam iz dupeta, al cenim da kad su srpske vojskovodje htele da napale vojsku da krene na nesto nisu pricali "ajmo za kralja, za srbiju", nego tako zavrse a krenu sa tim, ajmo kuci, tamo nam porodice, deca itd.
nije to tako jednodimenzionalno, i nije to sto mislis.
sa druge strane, japanci jesu vala se i ubijali da im se car ne osramoti.
sve sto pricam, nama je samo u ideji dobra ideja socijalizma, u vaspitanju nije. to je po meni uzrok problema koji imamo.
Zaista ne vidim nikakvu vezu izmedju zivota u protestantskim delovima Evrope i komunizma, za ovo ostalo sto pricas manje-vise moze da se nadju solidni argumenti, ali za ovo mi stvarno nije jasno
Srbija je u biti bila zemlja malog poseda, da zemlja sirotinje, ali sirotinje svoje na svome. Sa malo proleterijata. Tobož velika sklonost ka nekim levicarskim idejama slikana je uglavnom najlepsim bojama od 45 do 90te.
Trve radikali su se klali sa Obrenovicevcima oko opstinske samouprave i narodnog oružja. Socijalista do 1918 je bilo kolko i radnistva. Kpj je imala Ok rezultat 1920. u jednom najblsze rečeno kriznom i konfuznom periodu, al opet ništa spec realno. I to na nivou cele SHS sa sve mnogo vise industrijalizovanim Slovenij9m i Kroacijom. I da ih nisu zabranili bili bi marginalna. I normalno da ces otici u cetnike kad dođe neki bivsi robijaš pa kaže ovo sve ce da bude SVE NAŠE a tebi muda otekla na tvojoj njivi ili livadi.
Ovaj narod je uvek razmišljao lokalno i sitnosopstvenicki. A ne komunalno.
pa pazi, nacin na koji se zivi u skandinaviji nema veze sa ruskim tumacenjem komunizma. al ako pogledas komunisticki manifesto (disklejmer, nisam procitao nego znam ovako iz prica o tome), tu je cilj komunizma bio
razbijanje klasnog drustva - da ne postoje klase koje upravljaju bas zivotima drugih, tj da i najnize klase imaju dostojanstven zivot. ukidanje burzujske klase. skandinavci kulturoloski ubijaju bilo kakav oblih puvanja i burzujstva npr.
proleterijat - da nemas svoje vlasnistvo i da to bude pozeljno. krediti, kirije, drzavna zastita i u slucaju da nemas poseda itd. ukratko skandinacija.
besplatno skolstvo, ukidanje decjeg rada. da ne duzim
progresivni porez. to bilo u manifestu. nikad u praksi u istocnoj evropi.
itd...
u principu kad bi marks i engels danas pogledali skandinaviju rekli bi, ok nije bas, al to je najslicnije ovom sto pisemo.
oni su ga digli na kvadrat, al to je to. jos da se uvede ova univerzalna plata, i gde ces dalje jbt.
e, to nama nije u kulturi. a hteli bi ga mnogo. tu je rascep.
ono sto mi danas zamisljamo da je komunizam je izopacena verzija ovih kolektivnih ideja, sa nekim pokusajem da se prilagodi na silu drustvima koja to nece, a ustvari je samo druga boja diktatorstva i carevina koje su bile tu, a protiv kojih su se (u teoriji) komunisti borili.
osudjeno na propast. naopako i pogresno.
i neprirodno. zato sto nije doslo iz naroda nego je eksperiment.
A ti pricas o welfare state zapravo? U tom ekonomskom smislu postoje odredjene slicnosti, ali u ovom drustvenom zaista nema mnogo vecih individualista od severnjaka, gomila njih su kao stepski vuci. O tome sam bas pricao sa Nemcima ovde, u vecini sveta pravi se razlika izmedju privatnog i profesionalnog zivota, gde se pod privatnim misli i na tvoj licni, i na porodicni zivot, dok kod njih taj individualizam seze toliko duboko da zapravo postoji razlika izmedju privantog, porodicnog i profesionalnog zivota. Cak i kad se ozene i dobiju decu, mnogi (bar oni koji to mogu da priuste) imaju neki svoj licni prostor, poseban stan ili barem prostoriju. To je ipak dosta drugacije od komunizma, bar kako je sproveden u praksi, ali mislim cak i u teoriji, gde se dosta forsira to stvaranje zajednice i komunalnog resavanja problema - od arhitekture gde se grade solitercine da bi ljudi ziveli blize jedni drugima, do zadruga, itd.
A ja bi volo stvarno, da se opet vrati Juga, pa da dovedes trudnu ženu u jednoipobovan stan kod roditelja, i nema često kafe sem svercovane, i odeš vozom dva dana se truckaš do Trsta za istu i farmerke, a inflacija taka da smo svi milijarderi hehe. I odma na faksu u partiju, lakše će se za poso ako ne poznaješ nekog. I naravno čekaš 15-20 dina da dođes na red za stan u preduzecu. A za sve kredit. I voziš juga.
A ne ovo danas...
Sevaste, komunizam teži da preraspodeli bogatstvo u društvu, država blagostanja teži istom, samo drugim sredstvima.
Problem komunizma je što ne zna kako da stvori novo bogatstvo, msm očajan je u tome. A država blagostanja je uglavnom nakalemljena na neki kapitalizam, i moze da generiše novo bogatstvo i zato je neuporedivo srecnije rešenje.
Znači isto je, al nije isto. Jbg
Slazem se da je srecnije resenje, licno mislim da je welfare state najhumaniji sistem koji je covecanstvo dosad uspelo da iznedri, ne znam sto ulazis u raspravu kao da sam ja pobornik komunizma, nisam. Ali da sam pobornik ideje da je trenutni sistem nepravedan, tj. da je raspodela bogatstva nesrazmerna i nehumana, te da ga treba menjati, jesam.
A sta da ti radim, tebra, ti si ovde token komunjara, takvu si nekakvu reputaciju steko, makar i nezasluženo
:)
Zapravo,Jugoslavija je jedina zemlja u kojoj je komunizam donosio dobar zivot.
Kako ste od silovanja glumice došli do komunizma? Dajte neki tldr, zanima me