U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Za tebe sam gospodin u svakom slucaju
Ne razumem pitanje?
De ne seri, sta si ti, madjionicar neki... Idi ljubi govno, daaavno ti rekoh
Ja sam gopsdin Milojub, drago ti je
Ajde bre, debilko... Ne smaraj vise
Sredjuj zube, svinjo
Sveti Sava rođen 10. aprila 1175. godine?
Iz kog je izvora podatak?
Stefan Nemanja Zavidov je, koliko znam, živeo od 1114. do 1199. godine, a arhiepiskop Sava I, sin S. Nemanje, od 1169. do 1236. godine...
U svakom slučaju, treba se znatno više znati o prvoj srpskoj dinastiji, koja je vladala narodom, više od devet stoleća...
Utvrdili smo retroaktivno k'o porez na frilensere, naime Sv. Sava je sin Boziji, pa prema tome... Razumes
Sveti sava svetog duju jebao u bulju
"Ako me zanima nešto iz istorije, pitaću istoričara". Da li si nekada prisustvovao razgovoru dvojice istoričara? To vrlo često završi na prepirkama i svadji, jer dvojica istoričara, i pored sveg njihovog obrazovanja i ugleda koji ih karakterišu, neretko zauzimaju čak i oprečne stavove u pogledu ličnosti i dogadjaja. Ne znam zbog čega su ljudima toliko važni datumi rodjenja, bitaka koje su se odigrale pre 300 godina, to da li je, recimo, sv. Sava imao dužu ili kraću bradu i da li je više voleo pse ili mačke. Važno je ono što nam je ostavio a to je, pre svega, njegova ličnost, i mitologija koju smo na osnovu nje izgradili.
"Istina" i "činjenice" su, što se tiče istorije, često krajnje proizvoljni. Stalno se iznalaze nova dokumenta i podaci, arheološka otkrića, istine postaju upitne, menjaju se stavovi, pišu se novi udžbenici (jasno, i po potrebi vremena). Zato je mit često daleko važniji, jer ljudima uliva više snage i hrabrosti u teškim vremenima. Manje je bitno to kada je Marko Kraljević rodjen - a daleko važnije to da je ubio Musu Kesedžiju sa tri srca , kakav je to junak samo bio. Zato Bitku na neretvi snimaš 69. a Kosovski boj 89. a ne obrnuto.
Nego sve na stranu - pre izvesnog vremena naidjem na podatak (kažu da je tačan, svejedno, dobro zvuči) da je car Dušan bio visok okruglo 2.14, i da su mu, izmedju ostalog, nadenuli nadimak Silni i zbog toga. Članovi lične garde, njih 200, nisu smeli biti niži od dva metra, što je ostavljalo naročit utisak jer - zamisli vladara jedne zemlje od 2.14 kada se pojavi sa 200 grmalja u nekoj zvaničnoj poseti. Ti narodi su nas gledali sa naročitim strahopoštovanjem, jer su bili u fazonu - jbt kakvi gorostasi žive u toj Srbiji? Bolje mi da ratujemo sa Bugarima, ovi će nas pojesti za doručak...Verujem da visoki državni zvaničnici, ma kako moćni i uticajni bili, ni danas nisu imuni na ovakve stvari. Ono, kad si Sarkozi pa pored tebe stane nekakav nebitni Vučić, opet ti je malo nelagodno.
I Karadjordje 2.18 valjda, tako mi je neko rekao ranije kad sam posjetio njegov konak, valjda tamo znaju lol
A jos u vrijeme i jednog i drugog prosjek visine je bio nizi, tako da su im vjerovatno izgledali kao polubogovi
Pa to, ostavlja na ljude naročit dojam. Moja baba recimo, koja je sekla vene za Slobom, kada je videla Tadića prvi put na tv-u odmah promenila ploču. Ona je recimo jako hejtovala kad vidi matorog čoveka na tv-u ili u novinama (iako je i sama bila prematora), u fazonu šta ta matora rugoba ima tu da se pojavljuje, tv je mesto za mlade i lepe ljiude. E sad jbg, mi smo narod sklon glorifikovanju jednog alfa vodje. Zamisli život pod Turcima, ništa nije kako treba, i onda ti se pojavi jedan lep i naočit Karadjordje od 2.18, sa mačem koji su vrv kovali naročito za njega, i kaže - ne ide više ovako ljudi, moramo u boj. Taj bi te poveo i u pohod na Kinu.
@Melkijades
Супротстављена мишљења, нова истраживања и нова сазнања која та истраживања доносе су душа науке, оно што науку и чини науком. Опет кажем, за историју ћу се обратити историчару, за хемију хемичару, приучене самопрокламоване полимате ћу и даље избегавати.
A u realnosti je morao da pali sela ne bi li naterao narod da ustane
Jasno, da smo na fejsbuku sad bih ti stavio srce na komentar. Stvar je u tome što do tih udžbenika i ostalog štiva koje na fakultetu izučava jedan istoričar, možeš doći i sam. Ali fora je i u tome što se ljudi više ne pitaju ko su autori tih udžbenika i koliko je relevantno to što se izučava. Profesori, istraživači, naučnici - potkupljivi su, naučni radovi se prepravljaju, falsifikuju, dodaje se ili of+duzima - po potrebi. Istorija je naročito podložna malverzacijama. Komunizam uklanja spomenike svetiteljima, nacionalizam uklanja spomenike komunizmu. U školi učiš o podvizima Karadjordja, zatim o podvizima malog Jože, zatim opet o podvizima Karadjordja. Draža je nekada izdajnik i ratni zločinac, nekada heroj i branitelj srpstva - sve prema trenutnim potrebama. Nije takva samo naša istorija, svi narodi prolaze kroz to.
Melky, strucnjak opste prakse, opet napada
To je Sevaste apsolutno nebitno. Važno je da izgleda lepo i pristojno, da je odelo skrojeno kako treba, osmeh dobro odmeren i da se vešto služi rečima. Tadić je recimo vrlo elokventan čovek, govori šta treba i kako treba, i za razliku od drugih političara (koliko se sećam) izbegavao je da čita sa papira, što samo po sebi ostavlja dobar utisak. To nisu zanemarive stavke, naročito ne kod čoveka osrednjeg obrazovanja. Čak je Angela Merkel bila u fazonu - kakva šteta što su ubili Djindjića; nama je (uglavnom ženskom delu visoke politike) uvek bilo drago da sretnemo tog lepog čoveka koji je umeo da se našali. Čak ni Trampa nije oborilo ono što je uradio ili propustio da uradi već - imidž
https://www.youtube.com/watch?v=zeq08v0orv8&ab_channel=LOĆA