Prijava

Jovo, sta mislis objektivno, ko je bolji za srbiju al ujedno i za republiku srpsku, vucic ili djilas

Teško reći. Vučić previše medijski truje i zaglupljuje narod i generalno mi se ne sviđaju ni najmanje narativi koje plasira sa prorežimskih televizija. Znači neka kombinacija teorija zavjere, nacionalizma i prostakluka i vulgarnosti... To mu je po meni najveća mana.

Što se tiče djelovanja u praksi, to vi znate bolje od mene, ja sam čuo da je imao dosta afera, jbg.

Ono što ja vidim kao pozitivno je što mi djeluje da je dinamičan i da se trudi ipak, koliko toliko oko ekonomije i nekog razvoja. Sad vjerujem da tu ima više priče nego konkretnog djelovanja, ali i ako je 50% toga tačno, opet djeluje onako prilično dinamičan razvoj.

Beograd na vodi, Prokop, autoputevi, brza pruga do Novog Sada, digitalizacija, Expo 2027, Bio4 kampus, itd... To je sve izuzetno pozitivno što se mene tiče. Mislim da se ulaže i u razvoj nauke dosta, novih tehnologija, biotehnologije, vještačke inteligencije, itd...

A to je u priličnom kontrastu sa sistematskim zaglupljivanjem naroda preko televizije. (Možda konta, i nije šteta ako zaglupim matorce, oni su svoje škole završili, neće se oni više baviti naukama, ali ako im dobro isperem mozak, imaću sigurne glasove)

Što se tiče čiste ekonomske politike, tu sam više neodređenog stava. Po meni je malo previše neoliberalna, ali čini se da ipak "šljaka" u solidnoj mjeri.

Takođe, Vučić ma koliko popuštao Šiptarima, kao što popusti uglavnom, mislim da ipak ima više osjećaja za neke nacionalne stvari i interese od Đilasa. Po pitanju odnosa prema Republici Srpskoj dajem prednost Vučiću u svakom slučaju.

Što se Đilasa tiče, mislim da bi se sa njim malo narativi unormalili i dosta bi se popravila medijska slika, što je jako pozitivno... Ne bi se ljudima silovo mozak sa raznim budaletinama poput Nestorovića koji visi na svakoj televiziji i priča gluposti. Srbija bi postala malo "pristojnija". Vjerovatno bi i proces evrointegracija bio brži i iskreniji što takođe je za mene pozitivno.

E sad kod Đilasa je problem što je ekipa oko njega poprilično nezainteresovana za nacionalna pitanja, ili da kažem, zabole ih ona stvar za Republiku Srpsku, što je za mene veliki minus. Takođe, nisam siguran koliko bi mu bilo pametno da uvodi sankcije Rusiji i tako trajno narušava odnose zarad nekih kratkoročnih spoljnopolitičkih poena. Po meni ne treba biti naivan i ne treba ići ni na jednu stranu punim srcem i naivno, jer ko god to vidi, onda samo koristi. S druge strane ako Evropa vidi, da mi tvrdimo pazar, možda ipak i budu imali sluha za neke naše interese.

Generalno svakako podržavam evropske integracije, ali ne da se ponašamo kao beskičmenjaci na svaki zahtjev Evrope.

Što se tiče ekonomije, i Đilas djeluje dinamičan lik. Meni se više sviđa njegova orijentacija koja ima zericu više socijaldemokratskog i ljevičarskog u sebi (mada i on je neoliberal). Ipak imam dozu sumnje u to da bi zadržao dinamiku razvoja. Npr. za vrijeme Tadića i ekipe, mislim da je razvoj bio malo kilaviji, i da su generalno bili dosta pasivniji po pitanju mnogih stvari... (Mnogi su Tadiću zamjerili da se previše manekeniše, a malo radi)

Eto pokušao sam biti objektivan koliko toliko.
Iz moje perspektive, s obzirom da sam u Republici Srpskoj, ipak blaga prednost Vučiću, prije svega zbog nacionalne politike i količine namazanosti... mislim da je namazaniji od Đilasa, a namazanost je vrlina ako moraš da se natežeš sa raznim bjelosvjetskim tipovima, koji su takođe jako namazani.

Al da je umjesto Đilasa Đinđić, da je živ, onda bi bio za Đinđića. Đinđić je imao mnogo više osjećaja za nacionalne stvari od Đilasa... Mnogo više podržavao Republiku Srpsku. I bio je jako energičan, u tome je bio i od Vučića daleko ispred... al jebi ga, ubiše čovjeka.

Evo Đinđića, u Banja Luci svojevremeno:
https://www.youtube.com/watch?v=i0XZzihskLE

Đinđić je imao u sebi sve najbolje osobine i Đilasa i Vučića.

(Mada možda imam malo previše romantičarski stav o njemu)

U velikoj meri odlicna opservacija situacije rispektara za koncizan i sustinski objektivan odgovor sagledan iz licnog ugla

Pajsad

Što se Đilasa tiče, mislim da bi se sa njim malo narativi unormalili i dosta bi se popravila medijska slika, što je jako pozitivno... Ne bi se ljudima silovo mozak sa raznim budaletinama poput Nestorovića koji visi na svakoj televiziji i priča gluposti. Srbija bi postala malo "pristojnija".

Zasto je nestor budaletina, ne razumem odakle ovakva easy osuda, ako ga dodik moli da mu nestorianci dozvole da se preko njih obrati u srpskoj skupstini (sto je kod vucele nemoguce), prima ih kao goste za 9 januar, i ako bukv srpsku stavljaju u jednak kontekst sa srbijom ostaje nejasno zasto neko iz srpske ima ovakvu odbojnost ka takvom stavu i mogucnosti

Ti Jovo vrv nisi razgranicio sa ovim szo stavovima a majka ti je bila/jeste mainstream lekar pa automacki ne prihvatas bilo kakvu vansistemsku pricu

*U kontekstu nectorianstva

Ne znam da li sam vjeruje u ovo ili troluje ljude, ali i ako troluje, ne treba neki trol da se bavi politikom.

Dobro sam pretpostavio ovo za who

Ovo sto si okacio je klasican pamflet diskreditacije lUdOg doktora od strane organizacije koja radi biznis i ima medijsku masineriju iza sebe

Razlog vise rispekta za nectora iako se izlupeta tu i tamo, jeste svakako nezahvalnija opcija to kako je predstavljao virus nego furati pandemijski narativ u sistemu gde neces snositi posledice jer si placen da radis po direktivi pa kako god da ispadne moj jovure

Ko da nector u tim momentima nije mogo biti man No1, svaki rendom mejmun bi uradio upravo to

Poštujem ja to pišanje uz vjetar i kad je neko kontra struje, kao što poštujem i Đokovića što je ostao doslijedan svojim stavovima.

To što poštujem, ne znači da se i slažem s tim. A u vrijeme pandemije širiti takve stavove je i opasno.

A dodatni problem, je što su takvi stavovi ljepljivi, pa ostaju mnogi ljudi pod njihovim uticajem i nakon pandemije. Evo moj najbolji drug, poštovalac Nestorovića, neće da vakciniše djecu onim najobičnijim vakcinama s kojima smo svi vakcinisani.

A nije pričao gluposti samo o vakcinama, već i o raznim drugim stvarima.

Takođe, OKEJ, možeš ti biti protiv vakcina za koronu, istina je bile su nove, nedovoljno ispitane, to sve stoji... Možeš biti protiv obavezne vakcinacije, i ja sam protiv obavezne vakcinacije. BTW, nisam se ni ja vakcinisao protiv korone, jer sam preležao.

Ali da pričaš ljudima kako je virus smiješan, kako nije opasan, i da širiš razne druge tako isto opasne i pseudonaučne ideje, to je već previše. Za razliku od vakcina protiv korone, ove druge su prošle dugogodišnja ispitivanja, pa se mnogi roditelji i njih plaše, i izbjegavaju, zahvaljujući likovima kao što je Nestor.

Al opet, to ti je politicka snaga koja je trenutno najprivrzenija srpskoj a to kod kesica neces videti i na mondu

Džaba što je privržen, ako je budala. Vučić bar nije budala. Ali mu zamjerim što daje ovakvim likovima toliko publiciteta...

Jovo, nector je doktor i kao takav ima pravo na lekarsko misljenje, nie tu sve crno belo. Ne mozes ocekivati da svi lekari jednako razmisljaju. Na kraju krajeva bogati imaju privatne lekare i ne idu u rendom drzavne ambulante i bolnice
Vrv osim bolnicke hrane postoji i druga razlika u kvalitetu npr momentum lecenja i praksa

Evo moj najbolji drug, poštovalac Nestorovića, neće da vakciniše djecu onim najobičnijim vakcinama s kojima smo svi vakcinisani.

I ovo, nisu to te one iste vakcine kao sto se govori, poprilicno se to promenilo u smislu sastava, proizvodjaca, dodatih supstanci, odgovornosti, prisile, kolicine vakcina obaveznog kalendara. U dobrom smeru ti razmislja drugar logicno je da se covek zapita: a gde ovo vodi

Mada obj nestor nikad i nije nesto kritikovao decje vacce tu je sasvim drugi krug lekara u igri

I gde vuchela daje prostora nestoru samo po jucubu mozh da ga vidis i ponekad na hepiju

To što je neko završio medicinski fakultet i ima titulu doktora ne znači da je autoritet za sve grane medicine. On je pulmolog, a nije virusolog niti epidemiolog, niti stručnjak za vakcine. Samim tim, njegov stav je tek za nijansu relevantniji od mog ili tvog, i to samo dok se ne čuju ostali njegovi stavovi.

Kad čuješ druge njegove stavove, tipa o vanzemaljcima i tome slično, time se i ostali njegovi stavovi automatski diskredituju, i onda je i moj i tvoj stav o vakcinama relevantniji od njegovog.

Jer mi, za razliku od njega, nismo javno istupali i pričali gluposti na razne teme.

Što se tiče vakcina za djecu, ja razumijem strah roditelja, ali mislim da se roditelji plaše pogrešnih stvari. Treba više da se plaše raznih dječijih bolesti koje mogu da izazovu itekako velike poslijedice, nego vakcina. Priča o autizmu je davno opovrgnuta.

A na primjer morbile, pored toga što imaju određenu stopu smrtnosti, kod određenog broja djece ostavljaju trajne sekvele. Veliki kašalj, osim što je traumatično iskustvo sam po sebi, nije baš najbolji za krvne sudove u glavi... Spora tetanusa ima na svakom ćošku i jedini razlog što to nije mnogo masovnija bolest, je to što nas je većina vakcinisana.

Itd...

Ako nema Nestora onda ima drugih sličnih likova sa jednako upitnim stavovima...

niti epidemiolog, niti stručnjak za vakcine

Ne postoji neko ko je strucnjak za vakcine. Nema ga u praksi, nema ckole.

Samim tim, njegov stav je tek za nijansu relevantniji od mog ili tvog, i to samo dok se ne čuju ostali njegovi stavovi.

Ne, nego u ranku ovih drugih koji se kunu u nauku. Egal bukv nectorov avax stav vs vax stav i jedno i drugo je sa aspekta nAuKe

Za ovo ostalo, klasicno si indoktriniran moj Jovo

Decje bolesti su se bas tako i zvale kao i dan danas u poslovanju npr, kae bice sve super kad prevazidjemo neke decje bolesti. Sta ti to sugerise.

Da ti ne pricam da je vecina tih vacca implemetirano vec kada su u najvecoj meri eradicirane bolesti usled higijene i uslova zivota.