karaj vucelu

1. Možda ne bude samo jedan baja, ali opet neka personalna rješenja su neizbježna. Možda ih bude 4-5 u vrhu, koji će biti jezgro nekog novog režima. Tako ti je svugdje, nisu ni napredne države Evrope prevazišle potrebu za nekim rukovodstvom.

2. Možda je tebi prevaziđen, ali prosječnom čovjeku nije.
    A i "studentski pokret" u najboljem slučaju može biti samo prelazna faza. Na kraju mora doći do nekih "personalnih rješenja", tj. opet će se iskristalisati neki "baja", koji će stat na čelo. Samo ne znamo još ko će to biti.

ovo da ako bude obojena, ne ako ne bude

ne loze se normani na kultove vise, realno srbiju trenutno boli djokica i za jokaru i za novaxa u tom kontekstu. Narod skonto da je ostao solo i nanjusi gamad ko dobar dan

3. Au jebote osedeh dok i zadnji duduk ne shvati neke stvari. Pa čime vas je hranila ta udba jebena decenijama kad ste toliko moroni.
    Nije nacionalno ono što ti misliš, Šešelj, džvedžda, peniti o Kosovu i Krajini, neironično slušati debilka Baju nindžu u kolima

hahaha kretena otkrio toplu nacionalističku vodu, jbt jovor ovde prodaje lgbt i zelenu agendu, eu vrednosti eu ideje bajdena i tako to

4. Al sad, nevezano za to da li treba jedna ličnost, figura nebitno, da li se slažeš, Cara, sa mnom po pitanju ideje - znači da u Srbiji može proći neka stranka, ideja, ili pokret, koji uspiješno objedinjuje nacionalno opredjeljenje, sa donekle proevropskim (ne nužno pro-EU, ili pro-NATO, već ono čisto težnja da budemo dio nekog razvijenog svijeta i da sarađujemo sa onim državama u koje Srbi najradije hrle u emigraciju i iz kojih uvozimo kola, itd...)

U suštini teza je da su ti neophodna oba ta elementa:

1. ozbiljnost po pitanju nacionalnih pitanja, jasan identitet, patriorizam, crvene linije
    2. donekle orijentacija prema Zapadu i Evropi (s tim da ti možeš tu iz onoga što predstavlja Zapad izvući onaj podskup koji ti odgovara... na primjer možeš prihvatiti pravnu državu, način uređenja sistema, itd... al ne moraš prihvatiti gej agendu, itd...), ili prosto težnja saradnji sa razvijenijim državama i težanja uklapanja u taj neki razvijeniji svijet (koji, igrom slučaja, se danas uglavnom sastoji od Zapadnih država)

5. prvo ovog vucelu sorosevca da resimo a onda ovu nvo soros zgadiju da cistimo kako znamo i umemo jer jedno ide sa drugim, sam vucela nije nikakav plen ako se ne resimo ove strukturne gamadi

6. jovore ja sam najblize suverenizmu u klasicnom smislu shvatanja zasnovanom na uzajamnim postovanjima i realnim odnosima

Recimo ideoloski vise respektujem potrebu svaba da imaju zdravu drzavu nego sto im zelim propast, dok ih na vlasti jebu isti agendisti koji karaju i nas a mi smo u fazonu gle vidi sta nam njemci rade. Sustina je da kod nas strvinare jer im se moze iako su i sami kmetovi.

7. @bombas: Ja ni ne mislim da je nacionalno ono što ti misliš da ja mislim.
    Vjerujem da imamo slične poglede o tome šta su nacionalna pitanja.

Ali evo, recimo jedan detalj koji je meni bitan je odnos prema Republici Srpskoj, da se ni slučajno ne pusti niz vodu, i da se uz podržavanje teritorijalnog integriteta BiH, dok god Srbima u njoj nisu ugroženi nacionalni interesi, ipak stvore uslovi za potencijalno ujedinjenje, ako ti interesi ikad zaista budu ugroženi.

A što se tiče Kosova moj stav je da de jure ne treba mijenjati ništa, znači Kosovo je dio Srbije i tačka. Ali de-fakto bi se mnoge stvari mogle mijenjati.

Ono što mi se ne čini kao loša opcija je to da se:

1) teži povratku faktičke kontrole teritorija gdje su Srbi u većini - znači prije svega Sjever Kosova
    2) nakon toga krenu zaista iskreno razvijati prijateljski odnosi sa Albancima, ako bi mi od toga imali neke koristi, tipa učlanjenja u EU, ili generalno popravljanja klime u regionu i stišavanja tenzija. To bi značilo da ih ne sprečavamo i ne sabotiramo ni u čemu, pa ni u učlanjenju u međunarodne organizacije, da sa njima razvijamo iskrene dobrosusjedske odnose, da sarađujemo u svim oblastima itd, da radimo na generalno nekom nacionalnom pomirenju Srba i Albanaca, ali sve to bez formalnog priznanja Kosova, taj zvanični dio, iz principa ne treba nikad uraditi. Zašto, pa iz principa, a i zato što se nikad ne šta se može promijeniti u budućnosti, jednom kad se nečeg zvanično odrekneš, to je završeno za vijeki vjekov.
    Ali istovremeno, ne treba se zanositi idejom o povratku čitavog Kosova u nekom doglednom vremenu, a treba takođe i trajno odustati od ideje o nekom nasilnom vraćanju, ili protjerivanju Šiptara. Ako bi se ikad cijelo Kosovo vratilo pod kontrolu Srbije, to bi moglo samo mirnim putem i uz pristanak tih ljudi koji tu žive, dakle Albanaca. Znači ako Srbija postane toliko gotivna i napredna država, da sami žele tu da žive, onda ima nade da se cijelo Kosovo vrati. A maštati o nasilnom povratku teritorija gdje skoro niko od naših ne živi, od toga treba odustati. Jer ako bismo imali takve skrivene fantazije, onda naša ideja o pomirenju ne bi bila do kraja iskrena. A treba da bude iskrena.

Eto to je moje neko viđenje što se tiče Kosova šta bi možda moglo da se uradi.

8. sustinski kod nas nije problematicna ideologija nego je problematika kako se ona odražava u realnosti, imamo stalnu zloupotrebu ideja na svim nivoima čega god se dotakaneš dal prosrb dal proeu dal prorus dal suverenista. Svaki pokušaj da se bilo šta uradi svodi se na neki lični ili grupni interes. Zbog svega toga ovo i jeste kulturna pobuna sto trenutno imamo, vucela je bukv paradigma nenormalnosti koja je ovde duboko ukorenjena jer kao takav proizvod nikada ne bi mogao da egzistira a da nemamo neki minimum u sebi koji to može da dopušta.

primeri su suvisni

9. loooool divi ovo ćaciji dobili popicki uz sindikat

https://x.com/i/status/1928916494076772680

kakav mix jbt neeeevera

10. Šta misliš Cara, da li bi se Albancima mogao ponuditi ovakav dil i da li bi se on mogao diplomatski pogurati preko nekih lobista, saveznika, šta li:

"Vratite nam kontrolu nad Sjeverom Kosova, pustite da se to integriše u Srbiju, a mi vas nećemo zvanično priznati, ali ćemo se defakto ponašati kao da smo vas priznali, nećemo vas više ni u čemu saplitati, sarađivaćemo, raditi na pomirenju, ekonomskom razvoju, saradnji itd..."

Prvo, šta misliš da li je taj dil uopšte i dobar i za nas same?
    Drugo, da li bi Albanci pristali?
    Treće, da li bi ih se moglo, preko velikih sila, dobrom diplomatijom, natjerati da pristanu?

Po meni bi to bilo dobro rješenje, jer bi tu Srbija sačuvala obraz: ne bi zvanično priznala Kosovo, povratila bi de-fakto kontrolu nad jednim njegovim dijelom, a istovremeno bi Kosovski problem bio rješen na jedan duži rok, ne bi bilo više nikakvih sukoba, sporova, ne bi nas to kočilo ni u čemu, i postigli bismo istorijsko pomirenje s Albancima.

Slažeš li se, ili?

11. sustinski kod nas nije problematicna ideologija nego je problematika kako se ona odražava u realnosti, imamo stalnu zloupotrebu ideja na svim nivoima čega god se dotakaneš dal prosrb dal proeu dal prorus dal suverenista. Svaki pokušaj da se bilo šta uradi svodi se na neki lični ili grupni interes. Zbog svega toga ovo i jeste kulturna pobuna sto trenutno imamo, vucela je bukv paradigma nenormalnosti koja je ovde duboko ukorenjena jer kao takav proizvod nikada ne bi mogao da egzistira a da nemamo neki minimum u sebi koji to može da dopušta.

primeri su suvisni

A što se ovoga tiče si u pravu. Svaka ideja se izvitoperi i svede na lični interes.

12. tebra albanci su kolonijalni kurčić jos vise nego mi, okruzeni su pravoslavnim zemljama i sustinski bez lobiranja ne bi imali nikakvu sansu. Sa njima ne treba dogovarati bilo sta vec biti strpljiv i u mirnodopskim uslovima vratiti sve nazad uz njihovo svesrdno da. Albanci nisu faktor.

13. Možda si u pravu. Treba biti strpljiv. Za države ne važe rokovi, kao za nas ljude. Ni 100-200 godina nije previše da se čeka za neke stvari. Neriješeni problemi stoje sa strane, ne ometaju život. Neki ih, što se kaže "ne traže jesti".

Taj pristup stavljanja problema koji se ne mogu riješiti na "stand by", jedino može da se izjalovi ako se dozvoli da neki procesi pređu preko tačke bez povratka. Tipa, ako je Kosovo dovoljno dugo van kontrole Srbije, i ako ga dovoljan broj zemalja prizna, možda nekad pređemo tu tačku bez povratka, gdje smo prije te tačke možda i mogli nešto postići, a nakon nje više ne možemo.

Ali ne znam... Samo razmišljam na glas. Obe varijante su moguće.

14. treba to gledati šire, mi smo od 00 nakon nelegalnog bombardovanja direktno okupirana zona sa nato instaliranom bazom, u nekim drugim okolnostima svi ti ugovori su podlozni reviziji al to zavisi od visih okolnosti. Sustina je da moras imas neku strategiju kakvu takvu da iskoristis takvu sansu ako se ukaze. Svi to rade samo pitanje ko se bolje snađe

15. al nije to nesto ni bitno, ne moz se zdravo bavis spoljnom politikom ako nisi resio banalne stvari tipa da ne jedes govna protiv svoje dece bukv koja oce ostanu zive u srbiji i naprave danas sutra neku normalnu drzavu

cak i kolonije nisu sve jednake, neka je u total kurcu a neka ima pristojan standard kao svajcarska recimo

16. vrhunski citat:

Svako ko se predstavlja kao EU fanatik je za mene caci2, potpuno su na istoj strani. Jedne su ubedili da su rodoljubi, druge da su elita a u stvari su sibicari

17. ima i to logike, dobar citat

18. Govno iz Višegrada, jbt, u ovom ćacilendu sve sama međedovina.

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.