Prijava

No Country for Old Men desetka jebena.
Nije precenjen uopšte, vrv najbolji film braće Koen (iako Lebovskog najvise volim).

Ajd sto je jedan od filmova koji su definisali neo western, nego je i prica i sve prejako. Bardem pojeo ulogu, al' i Tomi Li Džouns, koji je po mom mišljenju nosilac radnje.

Film je mozda precenjen u smislu kada drkaju iskljucivo na Bardema, apsolutno nije precenjen kao celina.

The King of Comedy (1982)

Dobar,deniro maestralan 8/10

Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring(2003)

Ne znam ko je okacio ali hvala mu 10/10. Zasluzuje ponovno gledanje u skorijem periodu.
Preporuka,ali mora covek malo da bude u modu za ovakav film,dakle ne za ubijanje vremena

U BG-u ovih nedelja traje festival Bergmanovog filma. Jel neko planira da ide? Ja sam od Bergmana gledao samo "The Seventh Seal" pre par godina, koji vazi za jedan od njegovih najboljih filmova, i nimalo mi se nije dopao. Nasuprot uvrezenom misljenju o tom filmu, filozofske poente su mi se ucinile plitkim, a sam film nepovezanim i nekoherentnim. Tad sam odlucio da necu da gledam Bergmana neko vreme, dok malo ne steknem znanja o filmskoj umetnosti i dok ne odgledam neke druge klasike. Sad mi se cini da je dobar momenat da utvrdim dal sam potcenio Bergmana ili on naprosto nije za mene.

Najgori moguci film za zapocinjanje sa Bergmanom je Sedmi pecat. Divlje jagode ili Personu bih preporucio nekome za pocetak.

Mozda je i do toga, jebiga. Otici cu onda na ta dva filma sad dok traje festival

I ja sam krenuo sa Sedmim pecatom, film mi je bio bas konfuzan i nekako lose uklopljen, mada sam cenio filozofsku stranu, nije mi delovalo nimalo plitko, ali opet... Kasnije pogledam podosta Bergmanovih i svaki me je odusevio vise nego Sedmi pecat, ali sam u medjuvremenu nekako vise poceo da cenim taj film, mozda i najbolji uradak na temu odnosa coveka i smrti.

Bergman je precenjen. Da 60 od sedamdeset filmova koje je on pisao i rezirao ne nose njegovo ime, utopili bi se u zabokrecini proseka. Doduse, onih par sto vrede, vrede i za ostalih 60, al jebes ga.

Sedmi pecat je i reziserski i glumacki sćabiji nego neki drugi Bergmanovi radovi i to je ono sto urnise taj film. Poenta, ideja i sve ostalo mu je fantsticno. Al je vise cenjen zbog predstave smrti koju je Bergman utemeljio, nego zbog necega drugog. Sve u svemu, i Sedmi pecat je jedan od boljih Bergmanovih. U tih 7-8 sto vrede.

A na stranu to sto je reziser diskutabilnog kvaliteta, Bergman je ujedno i arogantni seronja. Tako da je jos jedan razlog da ga malo hejtujem.

Persona mu je ubedljivo najbolji film.

Bergman je precenjen.

U srce si me dirnuo.
To i sa ovim da je reziser diskutabilnog kvaliteta. A da je bio seronja, bio je.

Bez zajebancije, Bergman nekome mnogo lezi, nekome ni malo. To je do senzibiliteta ili sta vec, tako i ja prezirem Antonionija iako ga mnogi gotive.

https://www.imdb.com/title/tt4209788/
drži pažnju od početka, bez dileme zanimljiva priča odlično sprovedena u film od preko 2h sata trajanja.
Džesika polako postaje holivudska prepička nema šta. Dajte još neke ovakve biografske filmove sa nama nepoznatim osobama i njihovim zanimljivim pričama

Sutra idem na Divlje jagode, javljam utisak.

Bez zajebancije, Bergman nekome mnogo lezi, nekome ni malo. To je do senzibiliteta ili sta vec, tako i ja prezirem Antonionija iako ga mnogi gotive.

Bergman je mnogo više scenarista nego režiser. Ima ograničen broj vrhunskih filmova na režiserskom planu (i to su Persona, Divlje jagode, Tišina, Fanny & Alexander, Cries & Wispers, Sat vuka). Sedmi pečat je samo jako dobar film, sa mnogo velikim uticajem, dramaturško savršenstvo, ali režiserski prosek.

A sa druge strane ima i gomilu precenjenih proseka, prvi mi na pamet padaju Leto sa Monikom, Through a Glass Darkly i slični, nisu to loši filmovi, ali nemaju toliko jak scenario, tj. priča im je ipak slabije ispričana nego kod onih odozgo, a sa druge strane, nije Bergman taj režiserski kapacitet da može čistom režijom da prikrije ostale nedostatke.

A što se Antonionija tiče, čovek je bog.

Sevastokrator_95
Sutra idem na Divlje jagode, javljam utisak

Zovi me brate kad bude išlo Krivo je more :D

Pa Through a glass darkly ne mozes odvojeno da gledas od Winter Lighta i Tisine, ima razloga sto je film takav, tu je konfuzija izmedju vere i ateizma. Autumn Sonata je takodje odlican, The Virgin Spring, The passion of Anna, Smiles of a summer night.

Ima precenjenih proseka, ali to je i ocekivano kod tolike produktivnosti.

A Bergman bas vazi za tehnickog genija rezije, nije da se razumem nesto, ali kad gledam imam osecaj da je to savrseno ukompovano i detaljno smisljeno, naravno ne u svim filmovima, ali vecini. To je delom zasluzan i Nikvist, sve je radjeno opsesivno i pazljivo.

Sad jbg, nekome ne godi tako stvorena atmosfera, neko vise voli leprsavije egzistencijalne filmove, ali po meni Bergman ubada u centar onako sustinski i realisticno, na univerzalan nacin, da svako ko je razmisljao o slicnim stvarima odmah moze da se poistoveti.

A Sedmi pecat nikako ne moze da bude prosek, samo zbog scene plesa sa kosacem, pa tek scene saha i onog monologa cuvenog.

mislim da je u filmu face to face liv ulman najvise pokazala kakav je majstor glume, ima i nekih jezivih scena koje bas pogadjaju u srz, sa nekom babom scene.dobar je bergi i kao reziser i kao osoba

E da, Face to face isto odlican.

A što se Antonionija tiče, čovek je bog.

Pa eto, ja opet kazem sve je to do coveka, meni njegovi filmovi toliko deluju pretenciozno i suplje da je to neverovatno, uhvati se za jednu temu i onda je sili kroz ceo film nekakvim kvazi artsy slow tempom. Ali opet kontam da nacin na koji on pravi filmove meni ne prija, zbog cega gledam sa negativne strane, iako bas volim spore filmove, a da drugima prija, pa gledaju suprotno. Ne mogu da sporim kvalitet, samo sto meni licno ne udara gde treba.

Zanimljivo umrli na isti dan.