Prijava

Tehničko savršenstvo je okej, i ima ga, ali tehničko savršenstvo je samo po sebi nedovoljno (u smislu, ono će od Persone napraviti top10 film svih vremena), ali da bi se izvukla priča poput Leta sa Monikom, režija ne može da bude po peesu. U smislu, tu mora da radi neverovatna kreativnost, savršena ideja o fotografiji, i još bolje razumevanje tempa od onog koje Bergman ima. Pazi, Bergman ima, pogotovo na startu karijere ogromnih problema sa tempom, kojima razbija homogenost i harmoniju filma. I to pričam o neuravnoteženom tempu zbog kog neki delovi deluju zbrzano, neki presporo. Suštinski, ti problemi (recimo da su više montažerski, ali on je kao režiser u krajnu ruku odgovoran i za to), su problemi koji se provlače često kod njega.

To je čak i Bergman u neku ruku priznao onim što je rekao o Tarkovskom, i o tome kako se Tarkovski s lakoćom kreće u sobi koja je za njega zaključana. S druge strane mrzeo je Antonionija (slična impresija kao kod tebe), dok je taj isti Tarkovski izjavio da je Antonioni redefinisao njegovo shvatanje filma.

Idemo u krug. Bergman je dobar, vrhunski, i da se razumemo, onih šest, sedam filmova koje sam nabrojao su dovoljni da ga zauvek smatram jednim od najvećih. Ali da je čisto režiserski ista liga kao recimo Tarkovski, Antonioni, Melvil, Vels i ekipa, nije.

Tj. meni se čak mišljenje o Bergamnu za većinu njegovih filmova poklapa sa onim što je Vels rekao o Bergmanu u njihovom međusobnom prepucavanju. Ali opet, vraćam se na onih 7 vrhunskih, i od tih sedam, svi su mi među omiljenim.

ne ne, bergman je bio dobar covek.ne kazem ja to zato sto je pokojan nego je stvarno bio lafcina

https://m.imdb.com/title/tt0056801/

https://m.imdb.com/title/tt0095765/

Ako moze misljenje da li vredi izdvojiti vreme za ova 2 filma iznad.

https://m.imdb.com/title/tt0056801/

https://m.imdb.com/title/tt0095765/

Ako moze misljenje da li vredi izdvojiti vreme za ova 2 filma iznad.

Da, vredi. Za prvi postoji sansa da ti se ne svidi, malo je manje jasna i neposredna prica i ima umetnicku crtu. Za drugi jos nisam sreo nekoga da ga je gledao i da mu je njesra.

Da napomenem, gledao sam oba i oba su mi u top 20-30 filmova koje sam gledao.

Tarkovski je poezija, Bergman je proza. A vidis ja bih tu menjao Velsa i Antonionija za jednog Kurosavu, Majkla Poversa i Emerika Presburga u tandemu. No, to je i lepota, ima za svakog po zelji.

Koliko su karte? Mozda bi i ja pogledao nesto kad je vec Bergman u pitanju.
Ja sam prvo gledao Sedmi pecat, bio mi je zanimljiv, pa Personu koju uopste nisam shvatio. Kakav je to glupi predlog da se pocne od tog filma.

Uh, Tarkovski i Vels su mi možda omiljeni, jbg, Kurosava je na planu režije u rangu sa njima, ali nikada mi neće leći prenaglašena istočnjačka gluma, jebiga.

Meni je Kislovski dobro legao u ciklusu na rts-u, nista posebno ali veoma kvalitetno. Od tad nisam ni jedan film odgledao. Par filmova iz serije Dekalog i fragmentirano u dva navrata Kratak film o ubijanju, kada sam naleteo. Bas dobri filmovi.

Svi ovi ostali reziseri se proseravaju. Mada nisam nista ni gledao od navedenih. Jesam Rear window ako je to Velsovo.

Ne znam tacno, dugo nisam bio. Secam se da sam placao 200 (kao student). Ne znam da li je 200 i za ostale. U svakom slucaju, trebalo bi da bude jeftinije od cineplexa i slicnih sranja.

Ovaj trejler za zaspanku izgleda baš jako.

https://www.youtube.com/watch?v=PSoRx87OO6k

Шазел са 33 године већ има три до јаја филма....

jel gledati star wars hronološki po delovima 1 2 3 4 itd ili gledati po godini izdanja? jebala ih logika da prvo ide četvrta epizoda au kurac sve eto zašto i ne gledam filmove

Iako mnogi preporučuju tzv. Machete order, ja bih išao 4, 5, 6, pa 1, 2, 3, pa onda novi delovi, znači hronološki. Rogue one se uglavljuje između negde, ali je ionako prilično izolovan, tako da je nebitno, rekao bih.
"Nemoj da uopšte gledaš" postovi coming in 3... 2...

Preporuka da odigras i Star Wars: KOTOR 1 i 2 jer su bolji od bilo kog SW filma

ma oću odgledam, nemam šta, a ipak je SW nekako kult sam po sebi, pa reko ajd to odgledam.
baron, mislim da sam igrao ili to ili onu jedi academy