Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Јанковић, нисам сигуран да сам те најбоље разумео. Мислиш на овај усечени део корупса да би рука могла да приђе високим тоновима? Не постоје ту нека правила, мада нема много смисла ићи предалеко, пошто не знам колико људи реално има потребу за тим превисоким тоновима на гитари изнад 24. прага.

Зељчек, а је л' се разумеш у израду електричне гитаре, генерално у врсте дрвета, а и у лакове и тако то?

2. Све што знам,то сам прочитао у Рок експресу или тако некој литератури.
    Понављам,ово је било сасвим лаичко питање.
    Да,управо на тај део гитаре мислим.
    Него,гледам неке од првих постова на овој теми. Нисам знао да постоје магнети који могу да стану у џитру која је предвиђена за single coil магнете,а звуче као хамбакер (који је већи од single coil магнета).
    Е сад,мене занима да ли то за собом изискује и неке додатне интервенције(као што је замена жица),или су такви магнети компатибилни са постојећим комплетом?

3. Е сад,мене занима да ли то за собом изискује и неке додатне интервенције(као што је замена жица),или су такви магнети компатибилни са постојећим комплетом?

Наравно да јесу компатибилни. Не постоји појам некомпатибилности између магнета и жица, иако постоје финесе у звуку - не реагују све гитаре исто на једну врсту жица.

С друге стране, људи кад искеширају за магнет, обичо размишљају ''кад иде јаре, нек иде и уже'', па купе и нове жице. :) Ионако их је тешко поново намотати након што их у потпуности скинеш са чивија.

4. А како различити магнети реагују с појачалима? Да ли уопште реагују сасвим различито или су само нијансе у питању?
    *Нисам добро формулисао,мислио сам:има ли драстичних промена у звуку,или су само нијансе у питању?

5. Па, јебем ли га. Знам да неки магнети катастрофа раде у комбинацији са неким педалама, а и са неким појачалима, нарочито транзисторским. Лампаши генерално боље реагују на све и свашта. Користио сам раније Маршал Џекхемер педалу:

http://www.musicpromusic.com/boutique/components/com_virtuemart/shop_image/product/37d283d8d6010b86c3e85b1a056107b2.jpg

која је на мојој гитари радила феноманално, а уз другаревог Фендера (који је факат боља гитара од моје) је радила очајно. Зато све треба пробати на свом инструменту пре куповине. Ја сам носио своју гитару кад сам куповао појачало.

6. Ок,хвала на саветима. Сад барем нисам апсолутни дудук. :)
    А ти,колико се сећам,имаш Крамера? Колико је то добра гитара за модификације?

7. Па, шта знам... Ја ћу на овој мојој да мењам чивије. Требало је одавно, али никако то да одрадим. Магнетима сам задовољан, тако да их вероватно нећу мењати никад. Прагови су ми отишли, тако да ће пасти једно брушење у скорије време, ако не и замена. :) Јебига, куповаћу друге гитаре до краја живота и прчкаћу по њима, али ми се тај крамер не мења, јер га много волим, а и мислим да је најлепша гитара на свету. :)

8. Да,колико сам видео на клипу који си раније окачио,сасвим солидно изгледа.
    Не мењај. :)
    Е,ово ме је одувек занимало:какве су Џексон гитаре у односу на остале познате марке и колико су исплативе? Шта мисле наши,а шта инострани музичари о њима? И да ли је тачно да је ту марку купио Ибанез?

9. Не знам ко је купио, али знам да неко јесте, и да им је од тог тренутка драстично пао квалитет. То мо је рекао лик из продавнице Артист кад сам се пре 4-5 година распиивао о неком Џексону. А сигурно да је то тачно, чим је нашао сопствену робу коју продаје да куди. :)

Шта знам, Џексон је за треш добра гитара и за јаку дисторзију, за неку масноћу, није баш версатилна. Не знам никог ко је свирао рецимо блуз на њима. Многи баш пљују по тим гитарама, али ја немам појма, у животу сам пробао можда 2 Џексона. :)

10. Да,видим да трешери доста користе гитаре као што су Џексон,BC Rich и сл.,које имају јаку дисторзију и погодније су за брзо и енергично свирање.
    С друге стране,наравно,стоји Гибсон,али,колико видим,може и на њему да се свира метал.

11. На ГИбсону све може да се свира. :)

12. Nisam je džaba odabrao, i elektriku bih koristio, naravno. Ima dobar izgled, ne vuče toliko na western kao neki drugi modeli i ima cutaway, što je čini jako lepom i funkcionalnom. Imao sam priliku da je koristim, ima odličan vrat (od mahagonija) i rosewood fretboard. Leži mi u rukama, a i mekano zvuči s obzirom da ima čelične žice..

http://www.ibanez.co.jp/products/images/ag2010/AEG8E_NT_2Y_01.png

http://www.ibanez.co.jp/products/images/ag2010/AEG8E_BK_2Y_01.png

13. Џими,
    у израду гитара и лакове се не разумјем превише, а и на основу твојих ранијих постова закључујем да си о тој тематици упућенији од мене

Vizard,

гитара је лијепа, у потпуности се слажем. То је неки мини-џамбо облик, рекао бих, није "dreadnought". Ако ти не смета што није пуно дрво и поготово ти лежи врат, онда напријед, купуј и само свирај.

14. Zanima me vase misljenje o sledece 2 gitare :

Epiphone Explorer GT WKB

http://www.mitrosmusic.com/media/inlineimage/upload_6017_1.jpg

Cruiser CJ 400 MBK

http://www.mitrosmusic.com/media/inlineimage/upload_6038_1.jpg

Pocetnik sam i prelazim sa akustare na elektricnu, pa se razmisljam koja je od ove dve gitare prikladnija meni. Svirao bih od blusa do nekog malo tvrdjeg rock-a.
    Kapiram da ovaj Epiphone nema tremolo pa me zanima da li je to dovoljan razlog da zabatalim tu gitaru.
    I poslednje : Cuo sam od nekih ljudi da je aktivna elektronika njesra. a i procitah to negde na Vukajliji, pa me zanima da li neka od ove 2 ima aktivnu el.

Hvala.

15. Nemaju ove dve gitare aktivnu elektroniku.

Ne znam kakav zvuk imaju, ali po karakteristikama uzeo bih pre Epifon, iako generalno nisam neki njihov fan.

Tremolo ti kao početniku i nije neophodno. Samo bi raštimavao gitaru time nenormalno i vrlo verovatno sjebao kobilicu.

16. У суштини, ниједна од ове две гитаре није за блуз. За неки метал јесу, мада једва. Епифоун гитаре јефтиније од неких 300 евра углавном имају катастрофа сув и пластичан звук. Не знам за ову, али пробао сам неке Епифоун Лес Пол гитаре и, осим што лепо изгледају, немају ниједну другу добру карактеристику. Можда могу да се дотерају неком заменом магнета. То важи и за ову гитару коју би ти купио. Значи, није лоша за те паре, а после пар година можеш да ставиш неке добре магнете и знатно побољшаш звук. Свиђа ми се што гитара има килсвич на потенциометру. :)

Што се тиче овог крузера, немам појма...

Што се тиче тремола, добро ти је рекао Гамби.

17. Ovako ljudi,ja letos sigurno kupujem gitaru(i pocinjem da ucim sviranje na istoj),sada mi je potrebno vase misljenje,dal' je za pocetak bolja elektricna ili akusticna? i koje su razlike izmedju te dve.

18. Акустична. Не зато што је боља од електричне или шта год, већ зато што знам шта раде људи који почну од електричне. Одма на почетку се наложе на јаку дисторзију, а тако се губи осећај за чистину тона. Са дисторзијом човек треба да почне да барата тек након пар година вежбања акустичне гитаре.

Дакле, купи акустичну или класичну.

19. Ok,hvala.A koje zice su potrebne ako hocu tezi rock/metal da sviram?
    I jel' ovako nesto ok za pocetak(oko 100/150 eura)
    http://www.mitrosmusic.com/proizvod/6079-Ovation-Applause-AE127-Summit-Black/

20. Слажем се у потпуности са оба Џимијева задња поста.

матафака: немој само почети са неким најгорим "веслом" каквих по нашим радњама има и за 5000 динара, такве прангије нити звуче, нити котирају, и то ти само може убити жељу за свирањем...Можда боље да размислиш да ли желиш акустичну-вестерн гитару (са металним жицама) или класичну (пластичне)?

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.