Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. ludi, evo sprilike kako mi zvuci:

pocinje Amaj (sviraj samo 3 zice sto si pritiso prstima), a malicem diras d (2. zica 3. prag). kad ide triler, onda pustas domali prst i udaris zicu, a onda za narednu deonicu (visi ton) udaris e (najtanju zicu) pa nazad.

dalje nemam vremena da gledam (ovo samo na pocetku), a i ovo mozda nije to, ali ako jeste za ostalo samo trazi tu u blizini.

2. evo vako nekako:

c# d c# brzo(c# cb c#) e d c# ... pa onda ono vise od f# pa nadole - f# e d c# pa nadole

mozda je drugi tonalitet, ali ovo je razmak izmedju tonova.

3. sad sam probao da sviram uz pevanje.

spusti sve za poluton, i kreni iz c

4. Smaracko pitanje za iskusnije gitariste,ali bi meni znacilo: Imate li predloga koje domace pesme da naucim za svirke,posto me stalno smara drustvo "kad ces da nam sviras",a dosad sam samo ucio pesme za sebe,koje mi se svidjaju? Nesto ne gotivim sviranje milion puta isviranih pesama tipa "krivo je more" itd.

5. За свирке с бендом или оавко нешто акустичарско?

6. Људи су се вазда одушевљавали на ову песму, где год да сам је свирао:

http://www.youtube.com/watch?v=uzS_GNPl9mA

7. Једно питање за басисте, ако их има...
    Требало би у неко скорије време да купим бас, и мислио сам да узмем петожичани, па ме интересује штим, пошто никад у животу нисам држао петожичани у рукама. Знам да постоје два стандардна штима за петожичани, онај на коме је најдебља жица у Е (E–A–D–G–C) и онај где је у H (H–E–A–D–G). Шта се чешће користи? Типа, како су наштимовани они у радњи на пример?

8. (H–E–A–D–G)

Басиста из бенда има овакав бас, и каже да је овако стандард петожичани штим.

9. Sta je H?

Kao mlad sam ucio klavir i znam da je C D E F G A B C? osnovna doremi skala?

Jel to neki gitarski ton?

10. Келте, код нас ти је C D E F G A H C. То што си ти написао, је оно Амерско гледање на B, они га пишу тако мислећи на H, док код нас то исто B означава снижено H.
    Верујем да је у томе била забуна?

11. Videh... Prosto mi nije jasno kako mi nikad niko nije ni pomenuo da je H - B :)

12. ok, fora je sto sam ucio klavir kod nas, i nastavnica me je ucila sa B.
    Nikad nisam ni pogledao sa strane :)

13. Јеботе ко те код нас учио са В ? То је тако, јебем ли га... Безвезе, у најмању руку.

Просто је то, отвори домаћи сајт са акордима и страни и видећеш разлику. :)

14. Ау, то је мени најгора дилема, да ли је Б или Х! Мени је Б повишено А, а Х је Х, и то је друга празна жице.

15. Што је толика дилема? Немој да гледаш на Б као повишено А, него као снижено Х, пошто то код нас и представља.
    У суштини ако налетиш на неке акорде, препознаш ваљда да ли се ради о сниженом Х (Б дуру) или Х (а пише Б) ? Мислим, полустепен је то, није мала ствар, одудара од целе акордске шеме за дотичну песму.
    Исти случај и да су само тонови.

16. picku matereinu :
    E F Fis G Gis A B H C Cis D Dis E .

17. Тритон би ти позавидео!

18. То што си ти написао, је оно Амерско гледање на B, они га пишу тако мислећи на H, док код нас то исто B означава снижено H.

Заправо, није амерско, већ је у целом свету тако. :) Мислим да само ми на Балкану кажемо Ха уместо Бе.

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.