Na pitanje: „Ko je bio Mocart?“ duhoviti posetioci internet sajta Vukajlija, rečnik slenga, odgovaraju: „Svestrana ličnost. Čovek koji je komponovao muziku za Nokiu. Inače, bio je poslastičar i izmislio je Mozzart kugle. A voleo je i da se kladi...“
Danas · 06. Novembar 2008.
Ако је за мјеталштину, онда ти је моја препорука ово:
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/13380-ESP-LTD-EC-256-Aged-Vintage-Black/
Али мудро збори Росонери, сад су Хејмер гитаре на акцији у Миксмјузику.
Ја бих сачекао Нову годину, тад и Митрос даје попусте.
U, fino, fino.
Je l' imaš neki predlog šta da izbegavam? Čuo sam da su npr. epifon gitare u tom rangu govno, ali ih i hvale jer su velika firma... To mene brine najviše, da ne uzmem na prvi pogled (prvo sviranje) dobru gitaru pa da mi pukne vrat il' štatijaznam.
Избегавај Епифоне јефтиније од 400е. Они скупљи су добри.
Неће да ти пукне врат, али није искључено да ћеш да добијеш гитару са сувим, замућеним звуком и слабим sustain-ом, или гитару која лоше котира и никад не можеш да је наштимујеш како треба.
Moja preporuka, ako je prva džitra i ako još ne znaš šta ti treba, Yamaha Pacifica, od modela 112 i skuplje. Ja imam jednu koja je stara cirka 12-13 godina i stvarno se teško nađe taj kvalitet za takve novce. Možeš komotno za 150-200 evra da nađeš polovnu i još čukneš neki dimarzio magnet u bridž za 60-70 evra.
Ja sa svojom sam radio i mjetal-metalkor svirke, i fank, i hard-rok, i narodnjak može da svira. Stavio sam dimarzio cruiser u neck poziciju i super distortion u bridž, stavio prekidač za splitovanje, pa mi super dist. radi kao i kao singlić po potrebi. Ne mož versatilnije.
Ako oćeš da ima i lep finiš, izašle su i ove http://www.mitrosmusic.com/proizvod/11342-Yamaha-Pacifica-212-VFM-Caramel-Brown/ Probao sam ih, dobre su, čak ih neke vrlo ozbiljne glave sviraju po jutjubu.
Isto tako, ne bih ti preporučio da uzimaš gitaru sa flojd rouz tremolom, ili bilo kakvom varijantom floating tremola, em ćeš se više jebavati sa štimovanjem, em nisu nešto kvalitetni u tom cenovnom rangu.
Onaj gore ESP/LTD je sasvim jebačka stvar, ako naginješ ka metalskim les polovima. stim što može neki jeftiniji model da se nađe, onaj gore što ima link je kao, veštački ostaren.
Proguta mi post 'bemti.
Zasto na neke metalskije gitare stavljaju ovako predrkane nut-ove?
http://guitarneptune.com/wp-content/uploads/2008/08/JSBDG-Headstock.jpg
Ovo ti je locking nut, znači, zaključava se. Gitara ima floating tremolo koji uglavnom drkaš kao blesav, i onda da ne bi ispadala gitara iz štima previše zbog tog drkanja, naštimuješ se i zategneš šrafove na nut-u koji pritisne žice.
Hvala. E, kad sam vec poceo, aj' nek me neko malo uputi u osnove tremolo sistema?
Uglavnom iz price zaklucujem da tremolo, fr i slicno nikako nisu isto, ali nikad se nisam detaljnije interesovao za to, jer sam jurio gitaru bez toga.
Sorry for my bad English!
Hvala na savetima. Jako me privlace yamahine gitare, svi ih hvale.
Rosoneri, floyd rose je vrsta tremola koji "zakljucava" zice da se ne rastimuju, kao sto rece Kuplung. Ali zajebano je jer, koliko ja znam, kad pukne zica, onda je drkanje da se opet nastimuje gitara, jer se poremeti tenzija ovih ostalih, tako nesto.
Pa sad baš, nije poenta u zaključavanju. Floyd Rose i slični sistemi(edge, edge pro, schallerove varijante, zr) su floating tremolo sistemi. Sad ću da ti objasnim dole.
Standardni tremolo, kog vidiš na stratokasterima, ima u sebi jedan metalni blok i opruge. Kad uhvatiš ručicu tremola i guraš je KA TELU gitare, kobilica se diže, skraćuje dužinu žice i snižava ton koji si odsvirao. Znači, standardni tremolo može samo da SNIŽAVA ton. KAd pustiš ručicu, opruge vraćaju kobilicu u prvobitan položaj(mada, ako podesiš tremolo tako da je kobilica uvek malo izdignuta od tela, možeš i da povisiš ton, ali to su relativno mala povišenja).
Floating tremolo, u prevodu, ajd da kažem, plivajući tremolo. Kad je setovan kako treba, mehanički delovi i opruge ga drže u početnom stanju i džitru sviraš kao da ima standardni tremolo. E sad, ručicu na floating tremolo sistemima možeš i da vučeš OD TELA GITARE KA SPOLJA i da guraš KA TELU, kad guraš ka telu, visina tona se snižava, kad vučeš, povišava. Veću slobodu imaš sa floating tremolom. Svi imaju svoje mane i prednosti, ali se ne zaleći na prvu gitaru sa flojdovima, jer treba da se fokusiraš na sviranje, a ne na zamenu žica od sat vremena i još pola sata štimovanja.
Inače, imaš ZR tremolo Ibanezov koji ostaje tu gde jeste kad pukne žica, dok konvencionalni flojd ode u kurac.
Sve ovo pisanije možda nekom znači, ali da si otišao u prvu prodavnicu i probao tri različite gitare, sve bi ti bilo kristalno jasno.
Пази мој nut што је пренадркан: :))
http://img194.imageshack.us/img194/4232/05pc220086.jpg
Uglavnom iz price zaklucujem da tremolo, fr i slicno nikako nisu isto, ali nikad se nisam detaljnije interesovao za to, jer sam jurio gitaru bez toga.
Поента је била да се направи механизам који ће да омогући гитаристима да максимално експлоатишу тремоло ручицу, а да се гитара не раштимава. Флојд Роуз је изумео и патентирао тремоло са закључавањем крејем седамдесетих (пре тога је постојао класичан тремоло као на Фендер Страту, без закључавања), и све до краја осамдесетих је једино фирма Крамер имала ексклузивно право на уграђивање ФР механизама на своје гитаре, па су тако настали чувени модели попут Kramer Baretta коју је прославио Еди Ван Хален. Ова гитара коју ја имам је из '88. и има на себи Floyd Rose II. Онда је Крамер банкротирао због великог штрајка у Кореји, па су и други произвођачи почели масовно да уграђују ФР на своје гитаре. Тад се пробио и Ибанез. Данас је једина фирма која производи оригинални ФР фирма Schaller (кошта око 250 јура), a тремоло механизми које Ибанез уграђује на своје инструменте нису Флојд Роуз, због извесних у дизајну (другачије се закључавају жице), иако је идеја у суштини мазнута.
Лол извалите женскињу што деље бас:
http://www.youtube.com/watch?v=96eHkXahtc0
Dobro bre Dzimi, jebacka ti je gitara, ne pravi zazubice. :)
Cek, otkad Ibanez ima svoje sisteme, a ne originalne fr?
Заправо, то је то, само лиценцирано. На њиховим гитарама се никад није звало Floyd Rose, него Floyd Rose Licenced. Имају и овај фазон, speedloader>
http://www.angelfire.com/ca2/smithtone/images/speedloader.jpg
Sta je sad to? Drkas se samo 50 minuta, a ne sat i po?
Јача половина од ове Џимијеве басисткиње једе много куповне хране.
Него, оће неко изсолира на ону двојку матрицу? Да чујемо нешто лепо, а ?
Mene sramota prvi da snimim, a i svaki put zaboravim. Ajd videću sutra kad pokupim karte za Sabat, biću lepo raspoložen pa možda snimim nešto.
Mene sramota prvi da snimim
Хаха дај бре не њајке него ватај гитару у руке :) Шта је најгоре што мож да ти се деси? Будеш банован због спема форума бесмисленим солирањем? :))
Ima Džimi da me banuje što skrnavim temu svojim fejl sviranjem. :)
EDIT: Evo obećavam, sutra snimam.
Видим ја, овде ће да почну да се праве неки колеборејшнс. Ћавез и ја, ево, планирамо неке стварчице да зготовимо, требало би да испадне кул.
Него, да поделим ову одличну ствар колеге Даркмена, мислим да заслужује више пажње.
http://www.youtube.com/watch?v=iChT8aloCyk
Nema šanse. Probao sam danas da snimim solo na ono i ne ide. Promenio sam A Minor Pentatonic, A Harmonic Minor, G Bebop Dominant i E Phrygian skale i masu efekata i pojačala na GitarRigu, ali nikako da zvuči kako treba, ili je skala pomalo sranje, ili zvuk ne paše uz pesmu, ili ja nešto sjebem na pola. Batalio sam posle sat i po pokušavanja.