Kutak za gitariste i one koji bi voleli to da budu

1. Ajde majčin sine ti štimuj akustaru iz Drop C u Open G pa nazad sve u sat vremena, ima da poludiš i da nekog ubiješ.

imam na telefonu i na kompjuteru gitar tjuner, zavrsava poso :)

nego, kazete lakse da se svira elektricna. zasto to?

2. Све зависи шта желиш да свираш и колико озбиљно планираш.

3. imam na telefonu i na kompjuteru gitar tjuner, zavrsava poso :)

Nemaju svi buržujske telefone :)

nego, kazete lakse da se svira elektricna. zasto to?

Manje je telo, pa se lakše drži u krilu, žice su bliže, pa mora manje da se mrda ruka. Naravno i lakše se benduju žice. Vrat je tanji, pa se lakše hvata bare. Ima dosta toga...

4. http://www.gieson.com/Library/projects/utilities/tuner/

gle ima i na netu. samo treba da ne budes totalni betoven i nastimovaces gitaru :)

5. Ma ko će da sluša, begaj bre... Ja okinem žicu i vrtim dok se ne poklopi sa onim sranjem :) Osim kad nisam na kompu, onda moram na sluh jebiga.

6. Štimovanje? Ne bih da se kurčim, a kad to kažem, znači da bih da se kurčim. Mnogo volim ovu pedalicu i milo mi je što sam je kupio.
    http://cdn.mos.musicradar.com/images/Product%20News/Tech/Jan10/tc-polytune-660-80.jpg
    Lepa. :)

7. Koji ste jebeni buržuji, ovaj im fon sa štimerom, ovaj PEDALU!!!1 Aj pali, ja nemam ni gitaru koja radi kako treba, ako se posečem na žicu ima sepsu da dobijem od rđe...

8. Šta da ti kažem, klasično pišanje po sirotinji...

EDIT: Pa, brale, pedal-štimer se kupuje jer je preko potreban čim napustiš zgitarom toplinu doma svoga. Ne palim ga ja po kući, imam gitar rig i slične radosti.

9. ako se posečem na žicu ima sepsu da dobijem od rđe...

:D

10. Čak štimuje sa muzičkom viljuškom. Trve

11. ao prvo, početnicima je lakše i lepše da sviraju električnu, znam po sebi. Drugo, može da se svira više stvari na električnoj. Treće, kad počinješ, slabo ti ide štimovanje, a kad imaš električnu, skineš program sa neta, i možeš da menjaš štim svakih pola sata ako oćeš, za šta ti sa akustičnom treba sto godina ako ne znaš lepo, ili nemaš baš sluha. Na primer, ja sviram u Drop C, pa se smorim, preštimujem u Open G, malo sviram sa čašom rakije slajd, pa se smorim, pa preštimujem u Standard, pa opet u Drop C i tako dalje. Ajde majčin sine ti štimuj akustaru iz Drop C u Open G pa nazad sve u sat vremena, ima da poludiš i da nekog ubiješ.

Ne, ne, ne i NE. Sto je teze, to se bolje uci. Doziveo sam preveliki transfer da bi objasnio zasto. Nek se neko iskusniji izjasni.

12. aj ja kao pocetnik donekle da budem neutralan:
    http://guitar.about.com/od/commonbeginnerquestions/a/which_is_right.htm
    http://guitar.about.com/od/commonbeginnerquestions/a/elec_vs_acoust.htm
    http://guitar.about.com/od/commonbeginnerquestions/a/elec_vs_acoust_2.htm

ja ucim na jeftinoj klasicnoj gitari (dobio na poklon od drugara sto iso iz irske pa mu se nije isplatilo da nosi u avionu).
    sad sam uzeo jos pa sam skoro stavio sve celicne zice umesto najlonskih, pa samim tim zbog kraceg vrata treba da imas jaku ruku da bi je svirao. meni odgovara, a i kazu mi ljudi da jako brzo napredujem, mada sam i uporan po prirodi :)

13. Ne, ne, ne i NE. Sto je teze, to se bolje uci. Doziveo sam preveliki transfer da bi objasnio zasto. Nek se neko iskusniji izjasni.

Ti si decxko transfer, nije toliko lako da neće naučiti, ali je svejedno da li kreneš sa akustarom ili električnom, važno je samo da vežbaš i da ne kreneš odma da cepaš rifove i distorziju i ostaneš na tome. To je moja poenta.

14. Ја сам научио акорде и да одсвирам оне стандардне акустичне песме за дружење на акустичној, но пошто је она била мало грубља (одличан израз, умерен, јер је ипак волим) морао сам да пазаирм убрзо нову џитру и тад сам први пут узео електиричну у руке (да ствар буде чуднија дружио сам се са свирачима, али ми се чии да никад нисам ни пипуно џитру) и одмах се одушевио осећајем, те сам после пет дана купио своју, без икакве помоћи на фору "Добар дан једну гитару".
    Цака код мене је та што ме техничке ствари (магнети, израда) дибидус не интересују (не само око гитаре, него и иначе) и знам само неке опште ствари да се не брукам превише кад сам у друштву других гитариста. Кад узмем неку гитару, делим је једноставно на лежи ми - не лежи ми, неки осећај који не умем да опишем јер се у поменуте ствари које одређују квалитет не разумем.
    Рецимо моја копија фендера, ми боље лежи него неке скупе оригиналне гитаре које сам пробао, исто тако међу тим скупљим сам препознао и неке које ми делују идеално итд.
    Све у свему, то прикупљање искуства логично, траје ли траје. Ја сматрам да сам купи добру гитару, али објективно, то је било случајно јер нисам имао појма шта купујем.
    Што се тиче овог електирчна/акустична, свирајте бре шта вам се свира, мени наиђе пар недеља кад свирам само акустару, и обрнуто. Моје мишљење је да, ако сте сигурни да вам се свирање свиђа пикирате да што пре у поседу имате и електричну и акустичну па комбинујте.

15. Што се тиче овог електирчна/акустична, свирајте бре шта вам се свира, мени наиђе пар недеља кад свирам само акустару, и обрнуто. Моје мишљење је да, ако сте сигурни да вам се свирање свиђа пикирате да што пре у поседу имате и електричну и акустичну па комбинујте.

Tako je! Uopšte nema veze da li kreneš sa akustičnom ili električnom, sviraj i ne seri. To je to. Ja sam svirao dosad bas, gitaru (elek/akust), bubnjeve, usnu harmoniku, harmoniku, klavir i još štošta. Da imam para, vremena i volje, kupio bih tone instrumenata i naučio sve da ih sviram, ali jebiga. Tako da ljudi, uzmite šta možete i samo cepajte, boli vas racku :)

16. Кад узмем неку гитару, делим је једноставно на лежи ми - не лежи ми, неки осећај који не умем да опишем јер се у поменуте ствари које одређују квалитет не разумем.

Pa ovo jebem mu mater. Ko god mi traži savet, ja mu kažem, idi probaj. Stavi gitaru u ruke, obuhvati vrat. Pomiluj je. :S Probao sam i deluks američkog strata, par deluks les polova starih po 40 godina(koji imaju nerealno masnu tončinu), više ozbiljnijih šred-mašina, pa opet ne zaboravljam kako mi je prelepo leglo OVO:
    http://3.bp.blogspot.com/_qcuftpB9Hx8/TIRY7fvHFSI/AAAAAAAACbo/r83WrFa0OlY/s400/Melody+Maker+(Mine).jpg
    Jebeni melodi mejker, najveća suprotnost mojim preferencijama.
    Inače, kad dođeš do stadijuma da se otvaraš 800-1000-2000 evra za gitare, već se i previše razumeš u iste i ne može niko da ti soli pamet. Kad počinješ sa svriranjem, ne provaljuješ ni šta je dobar ton, ni kako tonira gitara, ni da li ti potenciometri unose šum, već se subjektivni osećaj svodi na: leži-ne leži. Mada je tu završna obrada veliki faktor.

EDIT: Mnogo smo ga uozbiljili, evo vam jedan sveže stvoren beking, pa kad volite da se snimate, snimite štogod: http://www.box.com/s/u5vi73zzy7p3n5aitzc0

17. kornjačo, što više čitam, sve me više nerviraš.
    Gde živiš ti , nadam se da si u bg.
    Čim mi prodje rok, moramo da se nadjemo i da sviramo malo, a posle na neko pivo da prodiskutujemo o ovome gore , posto me smara da se prepucavamo ovde.
    pritom mogli bi od toga da napravimo neki ''dzem'' posto dugo nismo .. svi ste pozvani naravno.
    i šta je sa jezivim , e živ on ?
    Dragon me podžava.

18. Čim mi prodje rok, moramo da se nadjemo i da sviramo malo, a posle na neko pivo da prodiskutujemo o ovome gore , posto me smara da se prepucavamo ovde.
    pritom mogli bi od toga da napravimo neki ''dzem'' posto dugo nismo .. svi ste pozvani naravno.
    i šta je sa jezivim , e živ on ?
    Dragon me podžava.

Podržavam, red bi bio. :)

19. Pa majku mu, nismo ovde da se svadjamo :)
    Ja sam iz Mladenovca, relativno blizu Bga. Na nekih sat vremena basem.

20. Drugari, prva pesma mog benda je konačno objavljena! :)
    http://www.youtube.com/watch?v=KkpQ-G13Fco

Poslušajte i javite utiske :)

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.