Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Не бих се кладио у то. Нека ме исправи правник ако грешим, или ми копипејстујте закон да прочитам, али мислим да је секс забрањен на јавним местима, а да јавна места притом не подразумевају нужно присуство људи. Шта, ја ћу да одем на Трг републике и да се јебем у пола четири ујутру кад никог нема и то је као океј? У сваком случају, та Арена је са свих страна окружена зградама, немогуће је да нико није гледао.
Тако је.
Па ко ће га пријавити, ако га нико не види?
Е, па сад се поставља питање да ли неко МОРА да га пријави. Ако већ постоје камере за полицијски надзор, онда би полиција требало да реагује у тим ситуацијама и без да неко пријави.
član 12 Zakona o javnom redu i miru, u kome se kaže da se onaj ko prosjačenjem, skitničenjem ili nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava spokojstvo građana i remeti javni red i mir kažnjava novčanom kaznom do 20.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana.
У том случају је виђен - пандур га видео. А не би баш било изводљиво да пандур иде прво да проверава да ли је неко други видео (и да ли је увређен), па да апси.
Svejedno Džimi, znamo mi da se to tako radi i računa ali ne bi moralo. Eto piraterija je krivično delo jer ti tu kradeš potencijalni profit, nešto imaginarno ali oštećenih svejedno ima. Ako si jebo na javnom mestu i niko te nije video ti tu onda nisi na bilo koji način ni ugrozio, ni oštetio ni uvredio... ma čak ni sećanja na detinjstvo nečije stogodišnje babe. Istina, da se računa drugačije nego sad bilo bi mnogo teže dokazati krivicu i najverovatniji uzrok je to da pravosuđe jednostavno mrzi da se s tim bakće i što se u praksi u najvećem broju slučajeva dobija usmena opomena... osim ako nisi baš jebo pingvina na sred Trga Republike za vreme prolaska delegacije za procenu spremnosti ulaska u evropsku uniju.
Одлутасмо с теме, али ајде. Не бих се сложио за ово. Пиратерија није крађа потенцијалног профита, већ се ради о крађи материјала који је ауторски заштићен. Самим чином копирања таквог материјала (не мораш да га продаш), ти чиниш кривично дело, јер ниси овлашћен за то, а и власник ауторског права забрањује копирање. Кад дистрибуираш то, е тад тек крадеш потенцијални профит.
Јасно. Мене искрено заболе курац, не би ми сметало да видим да се неко изјебе испред мене у трамвају. Али ако постоји закон који то забрањује без бзира на присуство аудиторијума, онда би (ваљда) требало да се спроводи. :)
Не. Самим тим што си "скинуо" нешто, "украо" си профит, јер нећеш потрошити паре на ориђинал.
ГМ, то сам и написао:
Скидање је један облик копирања. Копираш на хард-диск. Крађа у сваком случају.
И ЗАШТО МЕ ЈУРИШ ПО ФОРУМУ И ДЕЗАВУИШЕШ, ДЕЧКО?
А? А? А?
To ako si distributer piratizovanog materijala, mislio sam na običnog korisnika.
А? Ово је једина тема на којој сам активан тренутно (но пун интендед).
Па ниси. Рекао си да не крадеш профит ако само скинеш за себе.
Отказали параду.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/280218/Zabranjeni-svi-skupovi-za-vikend-kao-i-Parada-ponosa
Не. Ако скинеш за себе, ако скинеш за другог, ако неовлашћено дистрибуираш, ако уопште располажеш тим материјалом, а ниси га платион, нити ти га је дао неко ко га је платио или неко ко поседује право да располаже тим материјалом. Аман.
Дакбе. Таман 'тео да одем.
Чекај, сад те ништа не капирам. Ово си рекао горе:
Piraterija je više moralno pitanje, jer je zakonski nemoguće u potpunosti iskontrolisati recimo skidanje pesama sa nata. Znači, suština je da li ti imaš respekta prema radu i novcu koji je neko uložio u neku pesmu i, s druge strane, da li on, koji uglavnom ima više nego mnogo novca i bez tog evra koji bi ti platio za pesmu, ima razumevanja za tebe koji voliš muziku, a frka ti je da je platiš. A što se tiče parade, niti sam želeo da je zabrane, niti ću plakati za njom...
Na kraju krajeva nije ni bitno, naveo sam bez veze jer tu isto nije čista situacija, maglovit prekršaj. Eto recimo ovako, Battlefield serijal ne možeš da igraš na netu za džabe, znam to i nije mi ni na kraj pameti da dajem pare da bi igrao. Da li bi ja onda po nekoj logici načinio prekršaj da on recimo može da se igra na nekim krekovanim serverima i da sam to sve vreme radio? Niko nije oštećen jer ga kao što vidimo iz priloženog svejedno ne bih kupio.
Zajebane su to sve stvari, teška siva zona. Da si ljudi ono što nisu zakon bi mogao da se doživljava više kao skup smernica za zdrav život. Šteta što mora da se primenjuje doslovno da bi se išta postiglo.
То бре. Ко га јебе. Јадна је ова планета кад неки полуписмени трубадур има милијоне, док име тамо неког штребера који је открио вакцину против, лупам, дечје парализе, нико не зна. Пиратерија је довођење свемира у равнотежу. И треба "красти" од тих гована. Копирајт је застарео концепт. Не знам зашто о томе пишем на овој теми, ал не може да шкоди.