Геј је океј? Тема за дукатлије и антидукатлије

1. hahahahhaa vidi ga bušido.. s' neba pa u rebra :D

2. У кратким цртама: гени могу носити одређен потенцијал за развој одређених личности, али се тај потенцијал не мора испољити ако је утицај средине одговарајући. Тј. у случају људи, гени, углавном, имају минималну улогу у односу на утицај средине, у развоју нечије личности. Другим речима, ако неко лоше васпитано дете после добије дете које је такође лоше васпитано, то није због гена, већ због лошег васпитања родитеља. Или, то што цигани живе тако како живе није последица генетике, већ утицаја средине, у овом случају одсуство образовања код родитеља, из генерације у генерацију.

Па, добро, отприлике је то и мој став. Само што мислим да гени имају ипак малчице већи утицај. Али опет, то је неки мој закључак на основу досадашњих искустава, не мора да значи да сам у праву.

И да, стечене особине у току живота се не преносе на потомство. Тако бар наука тренутно тврди.

Јасно је да не могу нпр. своја стечена знања и умећа да пренесем директно на своју децу, али шта ако посматрамо већи број генерација, нпр. 30-40-50? Позната је ствар да нпр. вукови после неколико (шест или седам, не знам тачно) генерација одгајаних у заточеништву скоро сасвим изгубе своје дивље импулсе. Е, сад, не знам да ли је неко радио такву студију на људима.

Замислимо следећу ситуацију; да имамо времеплов и да можемо да транспортујемо бебу од пре 3000 година у данашње време - да ли би се она подједнако добро снашла, уз правилан одгој, васпитање и образовање у данашњем друштву? Да ли је човек за 3-4000 година еволутивно напредовао и прилагодио своју генетику делатностима којима се бави?

3. Slozio bih se sa Keltom, nista pametno ova tema nece izroditi osim isticanja duginih zastava sa jedne i predrasuda sa obe strane. Gej Parada je jednom godisnje, akumulirajte svoju toleranciju, aloi i bes za taj mio dan.

4. Мислим да ипак ниси у потпуности схватио улогу средине на развој јединке.

Позната је ствар да нпр. вукови после неколико (шест или седам, не знам тачно) генерација одгајаних у заточеништву скоро сасвим изгубе своје дивље импулсе.

Изгубе под утицајем средине (нема опасности од недостатка хране, други их хране од рођења до смрти, нема предатора итд.)
    ЕДИТ: тј. не изгубе инстинкте, него се они не испољавају.
    Да можеш да вратиш бебу у прошлост и да је одгајају људи из те прошлости, не би било никаквих значајнијих разлика између ње и оних које нису путовале кроз време. Ако је неки период од пре 20-30 хиљада година у питању, отприлике. И обрнуто, да донесеш бебу овамо из прошлости.

5. elem, džimi.. sigurno znaš primere gde je su nekom detetu roditelji naobrazovani uz to socijalni slučajevi, alkoholičari i slično.. a to isto dete bude najfinije dete u komšiluku, često među boljima u razredu. a to nije ono što je videlo kod kuće.

То је само способност детета да увиђа грешке својих родитеља, прихвати праве вредности и елиминише лоше ствари. Ето, мени су родитељи хомофоби, мајка ми је религиозни фанатик и залуђена за хороскопе и та срања (што ме чуди, јер је факултетски образована), слушају шит музику... За све што се дешава, кева налази објашњење у јебеном хороскопу. Разболиш се = лоши ти аспекти. Немаш кинте = сатурн ушао у неку кућу пичке материне. Скоро сам доживео трансфер блама кад ми је нудила да носим некакав драги камен црни турмалин да ме штити од пичких материна, као, треба да га пуним на сунцу не знам ни ја колико сати, као скупља енергију. Ја јој рек'о, уз фејспалм: ''Мама, сва енергија коју тај драги камен може да прими од сунца ишчезне у року од неколико секунди, док се камен хлади, имала си физику на факсу, како си је положила?''. Ћале је био алкос и коцкар раније, сад је коцку свео на кладионицу, а мене то никад није привлачило, одувек сам мислио да је шит. Али добро, то су им лоше особине. Добре особине сам прихватио углавном.

6. džimi, da se to sa sigurnošću može reći.. evolucija ne b' bila teorija.. ali s' druge strane šta je to 3000 god za istu? o.0
    i ne znam da li se homo sapiens sapiens danas razlikuje sa onim iz mesopotamije. jer je homo sapiens nast'o pre.. e sad ne znam tačno ali 100.000 godina, sigurno.

7. Изгубе под утицајем средине (нема опасности од недостатка хране, други их хране од рођења до смрти, нема предатора итд.)

Нисам мислио на то. Овакав је неки пример - Људи усвоје штене вука и припитоме га делимично, али оно ипак с времена на време испољава агресивност према људима и другим животињама, без обзира на то што је одгајано у присуству људи, нешто мало остане. Е, а после неколико генерација, та агресивност у потпуности ишчезава. Знам да је тако и код многих других животиња, капирам да је и код људи заступљено у некој минималној мери.

8. Да ли је човек за 3-4000 година еволутивно напредовао и прилагодио своју генетику делатностима којима се бави?

Не може човек генетски да се прилагоди некој модерној делатности на тај начин и за тако кратак временски период. Ни кад би селекција била далеко ригорознија, а не онаква каква је била претходних 3-4000 година - скоро никаква.

9. e to za vuka.. čitala sam negde..
    ali, ukoliko mu daš sirovo meso ili nešto tog tipa.. opet "podivlja".

10. Нисам мислио на то. Овакав је неки пример - Људи усвоје штене вука и припитоме га делимично, али оно ипак с времена на време испољава агресивност према људима и другим животињама, без обзира на то што је одгајано у присуству људи, нешто мало остане. Е, а после неколико генерација, та агресивност у потпуности ишчезава. Знам да је тако и код многих других животиња, капирам да је и код људи заступљено у некој минималној мери.

Не.
    Пример како би то изгледало: дивљи пси се скупљају око насеобина људи; људи примете неке нарочито питоме; узму штенце од њих; код неких од тих штенеца су се случајно десиле мутације на генима које утичу на то да буду још питомији; људи задржавају те јединке и даље их размножавају; и тако даље, природном селекцијом, кроз неколико десетина хиљада година добијеш мало питомијег дивљег пса, којег, да га пустиш да од рођења живи у дивљини, не би разликовао у понашању од вука.

11. m..
    sad se ni to ne sećam detaljno, ne zamerite mi ako uzjebem nešto, ali.. evolucija čoveka ide 'vako..
    homo habilis
    homo erectus
    homo sapiens idaltu
    pa..
    homo florensis
    homo neandertalis
    pa tek onda homo sapiens.. valjda
    i sada.. iprvi je živ'o pre oko 2 miliona godina.. a neandertalis pre oko 200.000 godina.
    a tehnološki razvoj u tom smislu, koji je promenio lice i naličje sveta je počeo pre dva veka i manje?
    i.. ne možemo očekivati da on tako značajno utiče na evoluciju čoveka, nema se vremena.
    :)

12. Не може човек генетски да се прилагоди некој модерној делатности на тај начин и за тако кратак временски период. Ни кад би селекција била далеко ригорознија, а не онаква каква је била претходних 3-4000 година - скоро никаква.

А добро, лупио сам цифру.

13. džimi, računaj da će čovekova "biologija" biti drugačija za jedno.. 50-100.000 godina. za manje od 10.000? nou vej :)

14. džimi, daj ovom jednu bananu.. pa nek' se igra :)

15. А добро, лупио сам цифру.

И да си додао још по једну нулу на крају, скоро исти би одговор био.

16. Ja sam video dva gej psa....A možda su samo bili očajni.

17. И да си додао још по једну нулу на крају, скоро исти би одговор био.

''Скоро''. У томе и јесте била моја поента.

18. džimi, pored takvih roditelja, dobro si ti još ispao.. ;)

čini mi se da je, kao i uvek, istina negde na sredini. nije samo genetika odgovorna, nije ni samo okolina. ja imam tetku koja ima dva sina. rasli su u istim uslovima, isto ih (ne)vespitavali, stariji je težak narkoman, mlađi izuetno produktivan član društva.... više faktora je uključeno u formiranje nečije ličnosti i svi su podjednako bitni.

e sad, to što neko i pored izuzetno loših roditelja (koji su narkomani, alkosi, ludaci, krimosi, i sl.) ispadne dobro čeljade, to je samo izuetak, nikako pravilo...

ajde da vratimo temu na originalnu temu. možda je bilo priče o ovome pa sam promašila. da li deca koja rastu u otvorenom homoseksualnom braku imaju više šansi da postanu homoseksualci.

a druga zanimljivost, neko mi reče da su radili neku studiju na blizancima i da su provalili da manje dominantan blizanac (onaj/ona koji se rodio drugi, sitniji) ima 50% (ili beše 70, zaboravi) šanse da postane gej. jel to tačno? jel čuo neko za to?

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.