Prijava
 1.    

  Obuvke i trlci

  Arhaični nazivi za pletene, vunene čarape. Ako izuzmemo Bureka koji je svojevremeno sablažnjavao javnost nošenjem navedenih u kući ''Velikog Brata'', gotovo da ih danas u urbanim sredinama niko ne upotrebljava. Ovi proizvodi domaće hend-mejd radinosti su međutim i dan danas jako popularni u brdsko-planinskim predelima duž granica Srbije, kao i ruralnim naseobinama u unutrašnjosti. U ranijim vremenima bile su neizostavni deo zimske opreme svakog poštenog čoveka koji je radeći od jutra do mraka bio stalno na nogama, te su čarape, budući da su od vune, pogotovu u teškim vremenskim uslovima zagrevale nogu i istovremeno upijale vlagu koju produkuje površinski deo kože stopala, te su na taj način sprečavale nastajanje siromirisa protiv kojeg danas koristimo različite vrste preparata.
  Zanemarene unapredjenjem tekstilne industrije postale su odlika prostakluka i seljoberstva među današnjim 'modernim' svetom.

  Nemanja se pakuje za Beograd. Ulazi nana u sobu:
  - Iju sinko, će da naD-Zebneš, gledaj ovo tanko sve, sine gde ovo nađe da uzmeš (pretura mu po koferu i cokćući nastavlja) pa ja ovim ne bi' ni pod obrisala, babe mi moje!
  - Nano, tvoja baba je odavno u večnim lovištima, tako da... Molim te il' mi pomozi il' me pusti da se spakujem...
  Nana podiže jednu čarapu, od onih plitkih, letnjica, zagleda je, pa dodaje:
  Ovo ni na onu stvar ne možeš da natakneš! Nego da tebi ja dadnem obuvke, pa da se utopliš k'o čovek (zavlači ruku u kecelju, meškolji i izvlači kesu sa 'papkama') eto, nana ti isplela još od kad, al' ti ne dolaziš kući...
  -Šta će mi bre to nano, tamo je parno grejanje, a i imam gomilu čarapa, videla si...
  - Ono čarape?! Ono nije ni za pod p.... žene da stave kad im curi! Nego nanu salušaj kad ti priča, će da se smrznu noge, a od noge sve strada - i glava i ona stvar, pa posle ''Ne mogu'', pa daboGme da ne možeš kad se nastudiš! (Uvuče mu kesu u kofer i pretrpa
  ostalim stvarima) Tako, da nosiš i ne mari ako pocepaš, nana će još da isplete! I devojki će tvojoj nana da isplete... Ajd' pa živ mi bio...(mrmljajući sebi u bradu napušta sobu).
  Nemanja zatvara kofer, šta će, naljutiće se nana ako ih nadje posle u sobi.

  ... Par sati kasnije, stan u Beogradu:
  - Joj ljubavi šta ti vučeš sve! (Sofija mu pretura po stvarima)...
  - Ma, znaš, moji, uvek me natovare k'o magare!
  Mešajući dalje nailazi na 'obuvke'...
  - Šta ti je ovo mene ti?! (Razmotava kesu i vadi vunene obuvne rekvizite izvežene ptičicama)... Ahahahahahaha
  - Ma nana ugurala, nisam hteo da je uvredim! (slaže postidno-tužnu facu).
  - Hahahahaha... Ahahahahaha (zagrli ga i poljubi, pa se odmakne, podigne obrvu i počne): Ahahahaha s kojim se Gedžom ja zabavljam! Hahaha, dođi da te cmokim!