Prijava
 1.    

  Osecaj superiornosti

  Osecaj koji je svima preko potreban, ali nazalost na osnovu navika koje smo stekli hronicnim neradom, tesko da ga ikada sa pravom mozemo osetiti. Batalili smo skolu, ili kao zavrseni sinski tehnicari (ima i to zanimanje) ili pomocnici pekara ne zelimo da radimo u magacinu, to nije u nasoj struci. Tako para nema, deca vec srljaju istim putem, sudeci po litrama piva i skrivenim unucicima u sobi, a zelja za ovim lepim osecajem raste pa se razmislja kako da se do njega dodje.

  Tu su penzioneri definitivno nenadmasni. Oni dovode sebe u ovaj euforicni osecaj iskljucivo zahvaljujuci sudbini (njoj niko ne moze prkositi, je l'?)

  (nekoliko penzionera skupilo se na klupicama ispred zgrade i kupili "Politiku", odmah se okrece na umrlice)
  Penzioner 1: E, Gojko, ima li tu ko od nasih?
  Penzioner 2: Cekaj da pogledam... O, pa vidi koga sam nasao! Pa to je i Mile umro!
  (oba penzionera slazu iznenadjen izraz lica, ali po boji glasa se oseca nekakav cudan ponos)
  (penzioner 1 uzima novine i cita)
  Penzioner 1: "Obavestavaju se prijatelji i rodbina da je nas voljeni Milisav preminuo usled duge i teske bolesti...."
  Eto ti vidis, on se, jadnik, Bog da mu dusu prosti, uvek zdravo i hranio, lepo mu je i zena kuvala, ali eto, ja ga nadzive.

  Penzioner 1 oseca neki cudan ponos. Jesu njegova dva sina probisveti koje da rade treba puskom naterati, jeste mu cerka izmenjala sto momaka, "nepopravljivi je ona romantik" kako se on tesi, a Milisavova oba sina su zavrsila fakultet, jedan arhitekturu, drugi medicinu i vec planiraju da otvore samostalne kancelarije, ali Penzioner 1 je jos ziv, a Milisav nije. Ne moze ni Milisav protiv sudbine, ako je mogao protiv bede, mamu mu njegovu. Dugotrajno razmisljanje prekida Penzioner 3.

  Penzioner 3: 'Ajde, Bole, stojis tu nad novinama pola sata. Nego da ja odem po jednu "Lozu" da zalijemo Miletu, znate da je voleo.
  Svi penzioneri: Moze!

  Penzioner 3 odlazi, Penzioner 1 i 2 nastavljaju sa partijom saha, a ostali listaju i dalje "Politiku". Za svaki slucaj. Mozda im je neko promakao.