Prijava
 1.    

  Predsednik saveta roditelja

  Funkcija koju u 99.99% slučajeva na sebe ponosno preuzima roditelj najveće šlihtare i najvećeg štrebera u odeljenju. Ovaj roditelj, najčešće skromnog obrazovanja i društvenog statusa, gaji neskrivenu potrebu da preko svog deteta ostvari sve uspehe za koje sam nije bio sposoban.

  Često je u pitanju stariji roditelj jedinca/jedinice koji se u javnosti predstavlja kao kul lik dok kod kuće teroriše dete za svaku četvorku a ponekad i za 5-. Otvoreno priželjkuje da baš njegovo mezimče bude proglašeno za đaka generacije na kraju osmog razreda i da bi to postigao već od petog razreda lobira družeći se sa profesorima koje presreće po školskim hodnicima, uvaljuje im svoj broj mobilnog i nutka se da im završi ovo ili ono.

  U školi je svaki dan, mada za to nema nikakve potrebe budući da mu je dete odličan učenik. Druga deca se uvek potajno pitaju kako to da ovaj roditelj nema obaveze na radnom mestu i tuguju što i njihovi roditelji ne mogu tako da izlaze sa posla i švrćkaju se kad požele. Dete predsednika saveta roditelja uvek samostalno kupuje poklon razrednoj za osmi mart i pohađa barem 6 različitih sekcija počev od recitatorske pa do ekološke.

  Na roditeljskim sastancima ovaj roditelj se uvek javlja za reč u više navrata, sve zna i ima rešenje za svaki problem. Ultimativni primerci čak vode evidenciju o izostancima i ocenama druge dece koje u svako doba dana i noći mogu da izdeklamuju.

  Primer 1 :

  Radovanova mama : Kako vaša Ivana lepo uči, svaka joj čast! A naš Radovan se nešto opustio od kako je krenuo sedmi razred. Možda se i zaljubio a i kompjuter radi svoje, igra se po ceo dan a ja i muž ne znamo kako da ga malo obuzdamo. Dobio je trojku iz geografije pre dve nedelje a iz opšte-tehničkog ima ...

  Drug Ljuba, metalostrugar (prekida sagovornicu u pola reči) : Iz tehničkog ima 4 na 3 a iz biologije je dobio 5 minus ali je bio na donjoj granici. Imao je 90 bodova a već 89 je četvorka! Zapisao sam sve na roditeljskom kada je razredna čitala! Ima i 38 izostanaka, od toga jedan neopravdani kada ga je likovničar izbacio! Ali dobro, krenuo je pubertet, ne mogu baš svi da održe kvalitet kao moja Ivana (pakosni kez).

  Primer 2 :
  Razredna (na roditeljskom sastanku) - Dečaci su počeli da zakazuju grupne tuče sa učenicima susedne škole. Sastaju se na velikom odmoru u parku prekoputa. Moram da vas upozorim da popričate sa njima i skrenete im pažnju da nije lepo da se biju sa drugarima samo zato što su iz druge škole a može biti i veoma opasno jer neko može da ponese nož i ...

  Ivanin tata : U moje vreme svega toga nije bilo. Deca su danas preterano agresivna, to je sve zbog televizije i ovih video igrica. Mi smo baš zato našoj Ivani ograničili TV na 20 minuta dnevno. Decu treba upisivati na fudbal, košarku, balet, engleski - da se druže i steknu prijatelje. Eto mi smo našu Ivanu upisali na jahanje i tenis ali joj nešto nije išlo pa sad ide na ples i flautu a sredom ima časove nemačkog ...

  Ostali roditelju se hvataju za glavu.

  Razredna : Dobro, nema potrebe da sad pričamo o tome, ovo je roditeljski povodom tromesečja. Roditelji dečaka neka dođu sledećeg petka popodne, posle šestog časa, da popričamo o tučama. Obavezno neka dođu roditelji onih koji su se tukli a to su Mirko, Peđa i Zoran.

  Ivanin tata (dobacuje)- I Aleksandar! On se tukao dvaput!

  Razredna (zbunjena) - Dobro, i Aleksandrova mama obavezno neka dođe, ako Vi kažete da treba. Znači, ponavljam, idući petak neka dođu samo roditelji dečaka, reč će biti o tučama.

  Ivanin tata već zapisuje u notes termin sledećeg roditeljskog na kom će, naravno, biti prisutan i reći pokoju reč iako ga niko nije zvao niti ima potrebe da dolazi.