Prijava
   

Čovek, kako to gordo zvuči

Ništa toliko ne udaljava od Boga, drugih ljudi i samog sebe kao što je gordost. Izvor ostalih grehova kao što su sujeta, uobraženost, egoizam...

Bilo šta što čovek učini, nešto iznutra ga tera da se hvali kako je ON, ali ON to uradio. Kako je ispao čovek. I, eto samoljublja...
Naravno, pre nego što uradi bilo šta, dooobro je promislio. Jer, zašto učiniti dobro delo a da nema nikakve koristi, pa makar u vidu dobrog glasa ili simpatija u društvu.

Ne znam zašto ali, kad god se spomene ovaj smrtni greh, pred očima mi je čovek sa blago uzdignutom glavom. Kad malo bolje razmislim, možda zato što sam po prvi put to osetio kad mi je nastavnik matematike dao keca, stvarno nepravedno, uz obrazloženje, ja sam ovde profesor.
Uauuuu, izvinite, nisam Vas prepozn'o.

Da bi čovek što manje bio gord, neka se smeje samom sebi a ako to vidi u drugima neka učini isto, rekao je jedan sveštenik. Nikada mi to nije bilo jasno sve dok nisam otišao u Sarajevo na raspust kod tetke gde sam prvi put upoznao svoju ujnu Rabiju, novopečenu vernicu islama. Iako znam da su je tetka i majka ogovarale da je sišla sa planine i da je seljančura najgora i uvek je podjebavale, ja to nisam hteo. Sećam se da pre nego što je došla da su govorile da do pre rata nije znala ni šta je džamija ni kada je Bajram i da je na hrvatskom primorju ljuštila karađorđevu šniclu svih deset dana.
- Ooo, selam alejkum, ljudi. Pa đe si mi dragi moj, vidi koliko si porast'o, bolan.
Moja tetka je samo promrmljala, jeb mater, budalo i očima pokazivala majci na nju.
- Ma, nemaš mahana (na srskom, mana). Hodi da te dainica pozdravi.
Kao mali, nisam znao da se muslimani pozdravljaju dva puta i mahinalno sam je poljubio i treći put. Pošto mi se nije svidela, jer je bila ružna, debela i imala veliki nosinger, krenuo sam u sobu. Ščepala, ali bukvalno me je ščepala za ruku i poljubila još jednom. Kada sam je pitao što se ljubimo četiri puta kad to niko ne radi, samo je rekla:
- Ih, to je zato što te dugo nisam videla a i došao si kod NAS. Hehehe. Kad ja dođem kod tebe, onda ćemo se ljubit' tri puta. Hehehe. Važi?
Nije mi bilo opet jasno ali nema veze. Posle mi je tetka rekla da sam trebao da joj kažem da pojede govno jer se to neće nikad desiti.

Kad vidim ko sve sebe naziva čovekom dođe mi da njištim. U sledećem životu bih voleo da budem konj. Ali, nilski. Što dalje od uzvišenog bića, čoveka.

Definicija napisana za takmičenje ''Pačija škola''

Komentari

primer je istinit 100%

Stvarno si ojebo

100%

+++

Vala, treb'o si da joj kažeš da jede govna i da se pritom namaže po glavi :)
+++++

U sledećem životu bih voleo da budem konj. Ali, nilski.

Al kod Palme u ZOO vrtu? ;))))

+++

stvarno odlična. Totalno naivno deluje, ali iz sebe krije veoma važne poruke.

Voli sve svoje, ljubi ih, ali u sebi misli "jedi govna, jebem ti mater"
po bata gugiju 3. v. pne.

Баш, баш добра. Имаш пар словних грешкица, на'ватај их, буди човек! :)

Ваља ваља! ++

Da sam kojim slučajem rođen u takvom okruženju, možda bih bio dobar Muhamedov sledbenik. Kad kažem dobar, mislim na ljudske osobine, a svaka vera propagira ljudskost. Valjda. Al' mi se gade ovi što promene stranu, a onda idu do fanatizma. Da pokažu da su iskreni u svojoj odluci, šta li?!

tetka i keva je nisu podjebavali za dž
ma, ajde bre, sad je ona kao pravi vernik
a pritom je loša osoba, jako

Odlična definicija, dobra pouka. Drugačije od ostalog, ali ništa manje bolje. +++