Prijava
   

Čovek, kako to gordo zvuči

I jedan svetli anđeo je pao zbog stare pošasti, gordosti, i postao taman, a neće li običan čovek?

Gordost, jedan od najtežih i najgorih grehova, svojom veštom rukom vuče za sobom zavist, srebroljublje, pohlepu, gnev i ogrće ga kao carev plašt jadnom smrtniku.

''Slobodno me iskritikuj, ponizi me kad to i zaslužim, pridikuj mi kad pogrešim, ali ne, ja neću spustiti glavu i pokupiti tvoje savete i kritike. Pobediću te svojim prevrelim oružjem, gordošću. Uzdignute glave ću nadmeno saslušati i posuti paljbu po tebi kakvu još nisi video. Moja sujeta mi je to naložila i ja ću je zadovoljiti. Ona ne sme da trpi takvo poniženje ličnosti, jer ja sam najbolji, najlepši, najjači a vi, prijatelji, želite moj kraj tako što ću biti ponizan pred činjenicama. Nećete uspeti, jer ja sam gord čovek i ponosim se time''

''Nisi ti čovek druže. Čovek ne govori tako. Jako je teško biti čovek, uvek je i bilo. Ništa se nije ni promenilo. U starim vremenima je bilo gordih: Adam, Minoj, Neron, Dioklecijan, Bajazit, Henri VIII, Staljin i još dosta njih. Time što ne poričeš da si gord, duboko si zagazio u nju, pomutila ti pamet.
Nemoj samo da odbijaš sve kritike koje dođu do tebe, mnoge su dobronamerne, otvori um i prema drugoj strani. Lako je prepustiti se onome što hrani sujetu, ali probaj da budeš čovek, najveće načelo i ideal od svih. Ne samo kao biće, već kao suština. Odbaci crnilo sa očiju i pogledaj svet i sa druge strane. Neće se svet prolepšati ali ćeš jasnije videti.
Neko pametniji ostavivši svoje misli u amanet nama već reče. Ako ikako budeš zaželeo da plivaš u takvom okeanu, da se boriš kao čovek, kao pravi čovek, onda odbaci taj plašt koji se vuče za tobom i neprestano te davi i gura na dno. Ali koliko vidim, plašt je vezan crnim teškim lancima iz kojih se teško čupa. Ali zarad čoveka, ništa nije nemoguće.''

Defka napisana za kup Pačija škola...

Komentari

Изкритикуј -> искритикуј, порфавор. Питала сам се да ли ће ико цитирати Андрићев чувени океан. Леп рад, све на месту, сем напоменуте једне речи.

поправио сам, хвала

пошасти

Samo ovo š u č metni. Odlično pusanije +

хвала болте али мислио сам на пошасти, иначе српска је реч исто, не знам што је овде у хрватском.