Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
Više.
Литванци? То је најближи језик словенским језицима.
Ako sam dobro protumačio sa Vikipedije jeste.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mat_(Russian_profanity)
Ниси :)
PIE - proto-indo-europian
Ko je Bil Brajson?
Скојевац, можеш да питаш кад одговориш тачно на постављено питање.
da nije iz beloruskog
Не.
Санскрт.
staroslovenski
mozda je iz moldavskog
Не, не и не.
Hebrejski
Не.
У књизи у којој сам нашао ово, пише да потиче из _______ог језика, а на Википедији пише да је то у ствари група из које су настали неки данашњи језици. Углавном, прихватићу сваки приближан одговор.
Не читам пажљиво, није писало "језика".
Да преформулишем питање:
Протоиндоевропског.
Може бити да пише авестанског, мада ми то не звучи баш најсрећније.
Persijskog?
Btw, ovo je najbolje pitanje na temi, ubedljivo :)
Edit:a, fak, mislio sam da još pričate o pizdi. onda niš:)))
Mogli bi biti helenizmi, mada ne zvuči. Reč bog se pominje još od pre prelaska slovena u hrišćanstvo, čini mi se.
Преширок појам, и словенски и ова група језика су настали од индо-европског... Пошто тај авестански, ако је веровати Википедији, припада траженој групи језика, признаћу одговор.
Дакле, пише да су иранског порекла. Књига је поуздана, у питању је "Културна историја Срба" Јована Дертића (оног нормалног).
Допуна: То је због тога што су Словени долазили у контакте са иранским народима: Кимерима, Скитима и Сарматима.