Kviz opšte kulture i informisanosti

1. Литванци? То је најближи језик словенским језицима.

2. Ниси :)
    PIE - proto-indo-europian

3. Ko je Bil Brajson?

4. Из ког језика потичу речи бог, рај и свети?

Скојевац, можеш да питаш кад одговориш тачно на постављено питање.

5. da nije iz beloruskog

6. Санскрт.

7. mozda je iz moldavskog

8. Не.

У књизи у којој сам нашао ово, пише да потиче из _______ог језика, а на Википедији пише да је то у ствари група из које су настали неки данашњи језици. Углавном, прихватићу сваки приближан одговор.

9. Не читам пажљиво, није писало "језика".
    Да преформулишем питање:

Ког су порекла речи бог, рај и свети?

10. Протоиндоевропског.
    Може бити да пише авестанског, мада ми то не звучи баш најсрећније.

11. Persijskog?

Btw, ovo je najbolje pitanje na temi, ubedljivo :)

Edit:a, fak, mislio sam da još pričate o pizdi. onda niš:)))

12. Mogli bi biti helenizmi, mada ne zvuči. Reč bog se pominje još od pre prelaska slovena u hrišćanstvo, čini mi se.

13. Преширок појам, и словенски и ова група језика су настали од индо-европског... Пошто тај авестански, ако је веровати Википедији, припада траженој групи језика, признаћу одговор.

Дакле, пише да су иранског порекла. Књига је поуздана, у питању је "Културна историја Срба" Јована Дертића (оног нормалног).

14. Допуна: То је због тога што су Словени долазили у контакте са иранским народима: Кимерима, Скитима и Сарматима.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.