Prijava

Ако већ постоји тема где се изјашњавамо о најславнијим појединцима из нашег народа, зашто не би постојала и тема где бисмо дали своје мишљење о најсрамнијим, тј. најгорим гадовима који су нашу државу и народ трајно/на дуже уназадили и оштетили?

Ја Вас позивам да кажете шта мислите о томе и истовремено Вас молим да Сашу Поповића/Ђулета Ван Гога/сличне ликове не уврстите овде јер се РАЧУНАЈУ ИСКЉУЧИВО ДРЖАВНИЦИ/ВОЂЕ, тј. људи који су имали утицаја на судбину државе и народа.

Да почнемо са мојим мишљењем:
у мору суманутих владара постоји САМО ЈЕДАН који је шампион.

Апсолутни морон, Краљ свих умно заосталих владара његово нисочанство Александар I Карађорђевић. Човек чија је жеља да му гузица седи на трону територијално што веће државе пристао да крвљу, знојем и сузама одбрањена и обновљена Краљевина Србија буде смењена Краљевином Срба, Хрвата и Словенаца.

- Човек који је СВОЈЕ мењао за "нешто моје нешто туђе"

- Човек који је одбио Краљевину Србију у границама које су нам савезници, као тада најславнијем народу у Европи (трећину мушког становништва изгубили у рату протв А-У монархије) пружали на избор. Да, то је оно што се зове тзв. "Велика Србија". Ужа Србија, Црна Гора, Македонија, данашња БиХ, део далматинског Јадрана.

- Човек који се може сматрати индиректно одговорним за каснија зла доживљена током несрећног постојања Југославије.

- Човек који је Србе "прекомандовао" у Југословене (за време њега се почело са тим, касније су то Брозовци ефикасно довршили).

Не могу да се одлучим између њега и Слобе.

Uf... Mrzim ove teme. Je l' baš neophodno još jedno mesto sa bar 500 potencijalnih rasprava? :P

Ovde se slažem sa tobom, Ripli.

Pa, Ripli, postavio si dobru osnovu (tačnije, tvoj "heroj" je postavio osnovu) za sve one koji su došli kasnije a koje bih ja pomenuo, a to su Miloš Minić, Slobodan Penezić Krcun, Draža Marković, Stambolići i svi njihovi trabanti, koji su zarad nekog vajnog jugoslovenstva žrtvovali sopstvenu naciju i u krajnjoj liniji postavili scenu za igrokaz sa pevanjem i pucanjem krajem 20. veka.

Car Uroš "Nejaki".
Da on nije zajeb'o, ne bi ni Aleksandar kasnije (slažem se u tome sa Tomom da je Aleksandar jedan od najgorih vođa Srba zbog gorenavedenih stvari).
Da je čika Dušana nasledio neko iole pametan, možda bismo se i održali nekako.

Сматрам да је Урошу стављен "врућ кромпир" у руке.

Van svake sumnje, Kralj Aleksandar I Karađorević. Čovjek je gore fantastično objasnio.

Tom Ripli
Zaboravljas da mozda ta pobeda ne bi ni bila moguca da nije bilo,kako su ga kasnije, zasluzeno, nazvali "Viteskog kralja".
Cinjenica je da se desilo to sto se desilo zbog njegove odluke da pravi Jugoslaviju, ali to nije bila ni nova ni cudna ideja u to vreme, niti bi on to uradio da je znao sta ce se desiti(upozoravali su ga,no on ipak nije verovao da je moguca takva izdaja).Da nije on to uradio,verovatno bi to uradio neko drugi.
To je bio covek koji je je izvojevao velike pobede u balkanskim ratovima, covek koji je zajedno sa svojim ocem i celim srpskim narodom odbio da se pokori siledziji, covek koji je opasno bolestan odbio da se ukrca na brod pre poslednjeg srpskog vojnika, covek koji je izvrsio dobru agrarnu reformu, covek koji je naseljavao Srbe na Kosovo.Njega i njegovu zenu,kraljicu Mariju obozavala je cela Jugoslavija,narocito Srbi, i da nije ubijen zasigurno ne bi dopustio sramnu "banovinu Hrvatsku", niti bi dopustio da Jugoslavija bude tako brzo porazena u 2. svetskom ratu, no upravo zato je i ubijen.
Jedno je sigurno, takva licnost nije zasluzila takve reci.

To je bio covek koji je je izvojevao velike pobede u balkanskim ratovima, covek koji je zajedno sa svojim ocem i celim srpskim narodom odbio da se pokori siledziji, covek koji je opasno bolestan odbio da se ukrca na brod pre poslednjeg srpskog vojnika, covek koji je izvrsio dobru agrarnu reformu, covek koji je naseljavao Srbe na Kosovo.

Ти овде причаш о Петру Карађаорђевићу човече. Он је легенда, сушта супротност мајмуну од свог сина.

Шта си ти успео да помешаш...

Pa znas, Aleksandar je preuzeo vlast jos 1914. godine.
On je vodio prvu armiju u balkansim ratovima,on je lezao bolestan na obali cekajuci da se prvo ukrcaju svi ostali,on je izvrsio agrarnu reformu, i takodje je nastavio ocevo naseljavanje Srba na Kosovo, dajuci bivsu tursku zemlju zasluznim srpskim vojnicima.
Smatram da je kralj Petar ipak veci vladar od njega, no njegov sin je dostojan naslednik.
Ponavljam, on je imao plemenitu ideju,koju je pokusavao da sprovede, no ubijen je pre toga, da nije svakako da se mnoge stvari ne bi desile, Hrvati ne bi dobili "Banovinu hrvatsku" 100 posto, 2. svetski rat Srbija ne bi izgubila toliko brzo...

Aleksandar I Karađorđević, najveće srpsko govno ikad.

EDIT: Malo bolje kad pogledam ovo sam baš strogo izrekao, ali ipak stoji da je lik donosio mnogo šašavih odluka za svoje vreme, i da nije bio dostojan svog odgovornog položaja...

Nemanja Cucilovic sa Kanarevog brda ali on nije politicar!!!

То је баш прејако за Александра - углавном већина наших "лоших" владара појавила се у тренутку кад је баш била криза а њима су одмах давали круну а тек су им прве длаке на бради израсле.
А што онда не би Тита прогласили најгорим Србином уместо најбољим - и он је био попут Александра у неку руку, а овај први није успео само зато што није живео довољно дуго да сви његови планови заживе а оно што је радио је доста подсећало на радње "највећег сина наших народа".
Ја само мислим да не би имао пуно успеха против Шваба, половина свих оних јунака из Првог светског рата широм Европе се предала чим су видели шта су немци направили, а југословенска војска је била у правом хаосу пред Други светски рат.

За мене је деефинитивно најгори Слоба, он је био у истој ситуацији као и Александар ал' Александар није цео свет окренуо против нас...

I ja mislim da je Slobo najgori. Vodio je konstantno pogršnu politiku. Imao je možda dobru ideju 89, ali vrlo brzo mu je jedina ideja postala vlas, vlast i samo vlast pod svaku cijenu. Po meni niko nije vodio toliko lošu i unutrašnju i spoljnu politiku ko on.

A što se tiče Aleksandra, ne slažem se sa Riplijem. Tačno je da nas je ta jugoslovenska ideja itekako unazadila, ali to nije Aleksandarova ideja. To se već dugo, dugo godina kuvalo i pripremalo, a on je to samo na kraju prihvatio.

A i zbog zasluga u Prvom svjetskom ratu, ne možemo ga osuditi kao najgoreg Srbina.

svaki koji je vladao i svaki koji ce vladati. Svi su oni govna.

А што онда не би Тита прогласили најгорим Србином?

Зато што није Србин. :)

Jovo Kapičić. Dobro, verovatno nas nije zajebao kao neki do sada pomenuti likovi(sem ovog Cucilovića, nemam pojma ko je on) ali ovo stvorenje svakako zaslužuje da se nađe u ovakvoj temi.