Prijava

Мене јако интересују ваше методе учења? Имате ли нешто посебно, само вама својствено или се држите старих добрих правила? Јесте ли покушавали да се служите алтернативним методама какве пропагира, на пример, Тони Бузан, који предлаже мапирање ума?http://www.brianmicklethwait.com/education/archives/MindMapSmaller.jpg Колико вам је битно подвлачење? Изнесите нека ваша искуства, можда некоме и помогнете да лакше и брже влада градивом.

Шире о Бузановој методи: http://www.brianmicklethwait.com/education/archives/001297.htm .

Ево како ја учим, цео дан сам на овом сајту, а сутра испит имам.

Кад год учим нешто што је мањег обима, а мора да се бубачи (значи, нема задатака или не укључује се логика), онда набавим или, понекад, сам направим скрипте и шеткам се у круг учећи градиво ко песмицу. Такође, у том случају, учим наглас.

Ако је у питању нешто супротно, ондак грејем столицу и издашно се испомажем интернетом (до те мере да могу рећи да скоро студирам на енглеском). Постоји БРДО предобрих сајтова на СВАКУ могућу тему који вам много могу помоћи у учењу, ма колико предмет ишао у детаље.

Било је неко занимљиво предавање скоро на ту тему у Дому Омладине, ја мислим.
Неки лик који је причао неке форе како се брже учи, односно памти, хтео сам да одем чисто да видим, али био сам спречен.
А баш ме занима да ли помажу те методе.

Кад год учим нешто што је мањег обима, а мора да се бубачи (значи, нема задатака или не укључује се логика), онда набавим или, понекад, сам направим скрипте и шеткам се у круг учећи градиво ко песмицу. Такође, у том случају, учим наглас.

И ја! Истоветно!
Што се интернета тиче, сјајна је ствар иако ми понекад чак ни не падне на памет да га искористим?! Ваљда сам, грдан, навик'о да учим само уз помоћ учила које имам при руци. Углавном, одлична је испомоћ, посебно у ситуацијама кад ти је потребна каква детаљнија, боља слика нечега да би боље схватио то што учиш. Мислим да машинцима/грађевинарима/електро-џа-бу смеровима може бити од изузетне важности баш интернет.

Па ја учим уз музику обавезно...и морам да имам одговарајућу атмосферу, значи 2 лампре, чај, кексић, све редно...па да ја седнем да учим..тако да ми доста времена прође док само наместим амбијент какав сам замислила. Онда никад не подвлачим, сматрам да је то губљење времена, ја и овако и онако правим много пушкица још ми само фали да још и подвлачим та срања за која сам већ бацила пеглу кад сам морала да препишем на пушкице. Све учим различито...рецимо ако треба да учим математику, ја је учим ујутру обавезно, увече шансе нема. Али зато рецимо историју најчешће увече учим значи у 99% случајева...једино ако ми остане једна евентуално две лекције па морам да оставим за ујутру да научим..а то ме смори јер морам да се пробудим пола сата раније...најрадије учим енглески, биологију, немачки и српски..заправо српски уопште и не учим само читам, читам, читам.....
Оне пушкице које сам поменула правим увек, али увек за физику, шансе нема да ја научим било шта из тог предмета...значи за физику не учим никако, боље рећи физика се мени води као предмет ситно писање.
Поједине предмете могу да учим искључиво кад се шетам...оно идем кроз кућу...то је оно кад не наместим собу за учење, односно кад ми се дати предмет не учи на једном месту. Поједине предмете не учим уопште него читам кад одговарам...то радим за информатику и музичко и ликовно рецимо...није да се водим оним 'кад це ми т8о требати у животу' али једноставно имам понекад преча посла него да учим колко је Бах жена појебо и какву је инспирацију имао, боли ме туки искрено...
И тако...е да понекад ми дође да учим у кантини...не знам што, али тад научим брзински...
Нисам лош ђак јеби га, морам да кажем...исплати се учиње на овај мој начин..или не :))))

Ja mislim da samo mogu da učim u mojoj sobi, mislim da jedino tu imam koncentraciju. Kad krenem da učim, pola sata se obično zamajavam, švrljam nešto dok mi ne dosadi i onda počnem, imam jako dobro pamćenje, pa mi nije problem da naučim sve to lagano, ne bubam, to mrzim, e sad jedini problem je volja i želja, jer bih ja radije blenuo u TV sat vremena, nego čitao nešto.
Samo mi je bitno da je tišina u sobi, i da me ne dozivaju, neće me to poremetiti, ali me nervira. Najbitnije od svega je da imam cigarete pored sebe i da pušim dosta :))
A što se tiče interneta, nisam ga koristio nešto... Baš nisam.. Nisam ni imao potrebe, mada što reče ŽNJI, nemam ni naviku da ga koristim.

U čitaonici. Moram da poranim ujutru, ako sam pospana, kupim Guaranu, ponesem arsenal raznobojnih olovki i markera. Čitam polako i pažljivo, podvlačim obavezno, dopisujem sa strane neke beleške. Onda kad drugi put prelazim sve to, više se koncentrišem na čitanje podvučenog, zapisujem u svesku bitne teze, neretko pravim sebi neka potpitanja za određenu oblast (kad imam dovoljno vremena za to), i dan pred ispit se preslišam po tim potpitanjima.
A kad treba nešto da naguram u ROM memoriju, 'oću da s' ubijem, nemam pojma kako izađem na kraj s tim. Piskaram i preslišavam se do beskonačnosti. A dan posle ispita kao da nikad i nisam učila tu glupost...

Da nije čitaonica (menjala sam ih) ne bih obavila fax/postdiplomske (ovo drugo je teže zbog porodičnih obaveza).

Не подвлачим, прочитам 2-3 пута пажљиво, онда се преслишам трудећи се да што више користим своје речи. Ако градиво то дозвољава, понекад правим табеле.
Некад ми треба до пола сата да се скрасим и концентришем се. Што се атмосфере тиче, волим да се изолујем, не треба ми музика, боље ми иде кад нешто грицкам и пијем.

Meni puno pomaže da škrabam po marginama, nažvrljam neki primer ili asocijaciju ili nešto slično.
Nego, jel zna neko nešto o mnemoničkim metodama učenja? (nisam siguran da se baš tako izgovara)

30% zapamtim na predavanju dok hvatam beleške, 30% dok to prepišem u odgovarajuću svesku jer ne mogu da učim iz svaštare. Prosto je naporno. Ostatak pamtim veče pred ispit tako što podebljavam, podvlačim, bojim, crtam asocijaciju na papiru pored ili smislim nešto što će me asocirati na taj podatak (to je što ovaj pita za mnemo-tehnike), pišem puškice, prepisujem najbitnije teze u sveščicu iz koje obnavljam ujutro pre ispita.
Jednom sam pred kolokvijum iz Britanske istorije i kulture pokušala da šetam i prilično sam lako pamtila. Ne kontam u čemu je fora. Ali istoriju u globalu lako pamtim, brojke pogotovo.
U srednjoj sam npr. logiku učila napamet (jer nam je profesorka bila luda), pošto druge alternative nije bilo. Što neko reče, k'o pesmicu i nema. A iz fizike sam formule besomučno prepisivala i prepisivala i prepisivala i uvek imala puškicu, mada to nisam koristila jer bih u međuvremenu, umanjujući sve to, zapamtila.

Znači mnemo-tehnike su samo asocijacije?

Pa ja mislim. Povežeš nešto s tim što bubačiš i kad to ponovo vidiš, čak i ako isprva ne možeš da se setiš podatka na um će ti pasti to sa čime si ga povezao. Ako neko skonta šta sam htela reći - svaka čast. :D
Ali evo primera. Ja kad pamtim datum, npr. bitke neke sabraću slova i to ću nekako povezati sa ciframa datuma te bitke. Silly, but it works with me.
A uostalom, kucaj na vikipediji mnemonics, biće valjda nešto pametno...

Ok, hvala ti. Probao sam vikipediju, al tamo neka proseravanja.

Ove godine, nikako.
A inace, nocu, naglas, sa podvlacenjem i izvlacenjem najbitnijeg, pisanjem po marginama, pravljenjem sema...raznovrsna sam :)

Nikako ne učim a trebao bi.
Evo jedan savjet koji je meni pomogo nekad, pogotovo kad su u pitanju kraće lekcije, definicije i sl. Doduše, treba mikrofom. Snimiš kako čitaš lekciju na komp. Pustiš na komp pojačaš zvučnik i drkaš vukajliju. Nešta udje u glavu. Ovo sam koristio kad su me moji ćerali da učim na glas da i oni čuju.

Noću.

Krećem od nekih devet,deset uveče i do zore.

To je jedino koliko toliko specifično kod mene,u materijalnom smislu učim valjda ko i svi drugi,podvlačim,ponavljam i tako to.

E i ja učim isključivo noću.