Prijava

Тачније, колико сте компатибилни по питању музичког укуса са својим другарима?

Људи кажу да могу да се друже и нађу заједнички језик са другим људима неовисно од тога коју врсту музике слушају, али да ли је то заиста тако?

Ево, ја на пример, никад нисам дискриминисао људе на основу музике, али данас се нешто замислих и сконтах да ми сви другари/пријатељи слушају мање-више гитарску музику, а да се скоро и не дружим с људима који воле електронику или хип-хоп. Штавише, са тим људима за које знам да слушају електронику никад нисам могао да прозборим више од две реченице или да нађем заједнички језик. Једноставно, као да имају потпуно другачији ментални склоп.

Да ли мислите да је заиста потребан ментални склоп за слушање одређене врсте музике (па се тако људи сличног музичког укуса лакше капирају), или је музички избор појединца сасвим случајан или одређен утицајима са стране?

Да ли мислите да је заиста потребан ментални склоп за слушање одређене врсте музике

Da.
Nije glupost ona - s' kim si, takav si.
Likovi koji slušaju trens i te gluposti su u 99% slučajeva skloni drogama, dok je taj slučaj kod "rokera" daleko manji.
Statistika bi sigurno rekla da se u ogromnom procentu rokeri druže s' rokerima, narodnjaci sa narodnjacima, a rejveri sami sa sobom :p.
U pitanju je zajednički jezik, tj. tema za razgovor.
Ako se ni u čemu ne slažeš sa nekim, muzika veoma često može biti faktor povezivanja.
Super tema...

bas kao sto ming kaze da to odlazi i do nacina zivota i druzenja sa istim ortacima.

:D
VladaNP i ja slušamo rock... i to nam je jedino zajedničko i opet smo TOP ortaci...
VladaNP - :šljeppočelu: :D :D

ljudima za primer) kad ming odvali neki slipknot a ja nabacim sluske sa bon jovi

Па пази овако, моја два најбоља друга (браћа, близанци), који су ми ортаци цео живот и откад знам за њих, знам за себе, они се међусобно по питању музике веома разликују. Један је окренут рок музици и годинама уназад слуша само рок, док је други у фазону електронске музике и овог нашег срања. Фазон је у томе што су обојица веома интелигентни, без обзира што слушају два скроз различита правца. Ту још дођем и ја, заклети рокер који слуша само и искључиво рок музику. Ми се стално подјебавамо на тему ко шта слуша, али опет то никако не утиче на наше односе. Они су ми ортаци за цео живот, никад ни најмању свађу нисмо имали, напијемо се заједно, зезамо се међусобно, играмо баскет, слушамо музику (рок, ипак смо 2 против једног. :) ) Дакле, не могу да ценим људе по томе шта слушају, али ипак лакше нађем заједнички језик са људима који слушају што и ја. С друге стране, њих двојица су два најбоља човека мојих година које сам икада упознао, и које ћу вероватно икада да упознам.

Но, с друге стране остаје истина да је велики проценат оних који слушају народњаке сељаци, те да су они који слушају електронику плиткоуми, али има и горе. Најгоре је неко "музичко прасе", односно кад неко крене са тобом да прича о року, а овамо слуша и електронику и народњаке и свашта. Такве не могу да смислим...

Да ли мислите да је заиста потребан ментални склоп за слушање одређене врсте музике

Да. Све особе које знам да слушају рок су нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.

kad ming odvali neki slipknot

Gde nađe Slipknot jeb'o t'on :)
To je jedino što ne volim. Kada ja pustim neki Disturbed onda "Vlada" udara kontru s' Simpli Red-a... :D

jupi muzicko prase)

nije bas od nirvane do silvane

al od dobrog hip hopa preko roka do dobrog hausa put je mali)

i need a fake))

Hopin' for love, day after day... :)

evo cak i moja draga citajuci ovo kaze da je peki ok lik cim je stavio caneta za avatar

Не делим људе на основу тога, из простог разлога што могу скоро све да слушам, а и није ме музика увек главна прича са ортацима...

Џими, ово што ти кажеш... колико сам приметио ти се и бавиш музиком па је могуће да чешће висиш на таквим местима где се свира то што ти слушаш или свираш и да исто тако ту долазе ликови са истим укусом, тако да је то резултат твог дружења са сличним људи што се музике тиче. А могуће је да и подсвесно одбацујеш остале и бла бла... конташ шта хоћу да кажем.

Али потписујем и ово од Минга.

Написаћу после нешто више...

П.С. Ова ти је добра тема.

Но, с друге стране остаје истина да је проценат оних који слушају народњаке сељаци, да су они који слушају електронику плиткоумо, али има и горе.

Све особе које знам да слушају рок нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.

Чекам шта ће да кажу електронци на ово. :))

Али, пази. Опет треба разликовати људе који природно слушају неку врсту музике (зато што то воле) и позере (зато што би да испадну кул). :)

Да. Све особе које знам да слушају рок нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.

Кад ово напише неко ко слуша народну музику, можда ћу и да поверујем. Онда би људи који слушају класичну требали да су јебени генији. оно, глупост.

Џими, ово што ти кажеш... колико сам приметио ти се и бавиш музиком па је могуће да чешће висиш на таквим местима где се свира то што ти слушаш или свираш и да исто тако ту долазе ликови са истим укусом, тако да је то резултат твог дружења са сличним људи што се музике тиче. А могуће је да и подсвесно одбацујеш остале и бла бла... конташ шта хоћу да кажем.

Контам. Има ту логике, али опет... Пуно пута ми се десило да тек накнадно сазнам да неко слуша све супротно од мене, а да претходно нисам могао да се сконтам с том особом. Јебемлига...

ljude u ovoj temi mozete samo podeliti po ukusu ali neke osobine intelekt ili nesto slicno je malo glupo omalovazavati..

Слободно нека дођу електронци, остајем при своме. :) Али запамти, рекао сам проценат (сад сам преправио у "велики проценат"), дакле увек има изузетака. Ја и сам имам пример из живота, тј. један од ова два поменута ортака горе слуша све у свашта, па би опет за њега руку дао, јер је човек који се среће једном у животу.

Ne bih rekao. Poznajem mnogo intelektualaca koji se kreću u sferama tehno, pop, narodnjaka, hip-hopa. To šta ćeš slušati je čisto stvar neke unutrašnje pobude.
Ne vjerujem da okolina puno utiče na muzički ukus. Recimo, dok nisam krenuo u srednju, bio sam okružen narodnjacima i hoperima, a slušao sam metal. Malo sam slušao i rep, ali samo par probranih stvari.
Danas, u mom okruženju ima svih vrsta, ali imam dobru komunikaciju sa svima, a sa ljudima koji slušaju istu muziku imam samo temu više.
Mrzim pozere, odmah ih prepoznam.

Како ме цитирате, само преправљам грешке у мом оригиналном посту горе... Грешио сам као ногама да сам куцао...

Кад ово напише неко ко слуша народну музику, можда ћу и да поверујем. Онда би људи који слушају класичну требали да су јебени генији. оно, глупост.

Ја то тврдим из мог искуства, тј. живота. Таква је ситуација у мојој околини да могу то да тврдим.

Но, с друге стране остаје истина да је проценат оних који слушају народњаке сељаци, да су они који слушају електронику плиткоумо, али има и горе.

Peks, ovo je baš opasna predrasuda.
Mnogi likovi sa ovog sajta koji slušaju narodnjake (znam nekoliko) jebu mame sa definicijama. Za neke ortake koji slušaju elektronsku muziku smem da garantujem da su inteligentniji od većine rokera koje znam, i od mene.
Bolje se razumeju u rok muziku od mnogih koji se proseravaju da slušaju rock.
U pitanju je samo interesovanje i talenat... razdvojiti kvalitet od šunda.
Dakle inteligencija i obrazovanje se ni pod razno ne smeju ocenjivati putem muzičkog ukusa.