Religija: Društveni parazit ili samo stereotip?

  1. Zavisi kog boga. Ako je u pitanju hrišćanski bog, onda definitivno jeste.
    Evo zašto:
    Hrišćanstvo (kao i svaki drugi religiozni mit) ima u osnovi ideju da je neko inteligentno biće stvorilo čoveka i sve ostale vrste.
    Evolucija to pobija.
    Da li me pratite? Ok? Ok.
    Ako je u pitanju deističkibog (koji nema APSOLUTNO NIKAKVE VEZE sa hrišćanskim bogom) onda evolucija definitivno nije dokaz protiv njega.
    -------------
    deistički bog - iliti "lenji bog", bog koji je stvorio univerzum, podesio "pravila igre", i onda se povukao i više se ne meša u svoju kreaciju. Treba li da napominjem da ova hipoteza ne podleže falsifikaciji; ne može ni da se dokaže niti opovrgne, te je apsurdno o njoj raspravljati. To je kao kad bih ja rekao da mogu da letim kad niko ne gleda i niko ne može da me ospori u tome.
    -------------

  2. Evolucija to pobija.

    Зашто?

  3. E da, kad već pomenuh princip falsifikacije (čisto da još jednom ukažem koliko je evolucija tačna):
    Evoluciju je tako lako moguće osporiti. TAKO LAKO! Dovoljno je samo da neko pronađe fosil zeca iz perioda jure i evolucija pada u vodu. :)
    Ne znam da se nešto tako još uvek desilo. Naravno da se nikad neće ni desiti.

  4. Valsinarb

    Pa u tome je problem, pošto se već igraš Karla Popera, ne možeš da kažeš da se nikada neće desiti, jer svaka mogućnost indukcije pada u vodu, ostaje samo verovatnoća zato što nikad nije opovrgnuto, tako da opcije za budućnost ostaju otvorene, teorija je opovrgljiva i baš zato što je opovrgljiva ona ima smisla. Kada ne bi bila opovrgljiva ne bi imala smisla, to znači princip falsifikacije.

  5. Gde se tacno sukobljava sa Hriscnskim Bogom? Kod recenice bog je svemoguc??? i da je sve sto govoris tacno,i da se evolucija sukobljava s Hriscanstvom OPET nemozes da opovrgnes POSTOJANJE BOGA sto uporno pokusavas!!!!!
    Nije stvar u izboru izmedju BOGA i evolucije vec dali se slazu ili ne!!!! evolucija ti nije neki god demolishn tool osvesti se

  6. Doter i Filantropofob objasnili. Ostali, nou koment.

    "Ako navodno postoji gravitacija, kako onda objašnjavaš balone? Mnogo bolje rešenje je da je Bog stvorio magični nevidljivi lepak kojim drži stvari zalepljene za zemlju, a baloni idu na gore jer su delo Đavola."

    E, ovo je do jaja, tetralololo

  7. Jedva čekam da vidim zeca iz prekambrije.
    Uzgred, da li ste znali da je Isus imao dinosaurusa kao kućnog ljubimca? I da je Zemlja ravna ploča?

  8. Па Земља реално и јесте равна плоча , шта је ту чудно?

  9. Da jebote. Ko još to ne zna?

  10. to nije tvrdnja crkvre.to je rimsko ucenje koje je usvojila samo inkvizicija i niko vise
    molim te ne blamiraj se vise,idi radi nesto sto je u okviru tvojih mogucnosti i ne bori se s vetrenjacama....

  11. Brate, jeste ravna ploča.

  12. I to sto kazete :)

  13. Ako navodno postoji gravitacija, kako onda objašnjavaš balone? Mnogo bolje rešenje je da je Bog stvorio magični nevidljivi lepak kojim drži stvari zalepljene za zemlju, a baloni idu na gore jer su delo Đavola.

    Gravitacija jeste lepak i to nevidljivi i magični i tu si 100% u pravu.

  14. Haha koji ste vi carevi, ali Andonov je nenadmasan.

  15. Andonov upravo sam primio poruku da mi se pocepao atom tako da nemam vremena za dubiozne analize i komentare. Mogu samo da kazem zivite onako kako vam se svidja, verujte u ono sto je bas VAMA smisleno i igrajte se igrackama koje najvise volite i na kraju igrackama koje mozete da imate. Sve ostalo nije vazno. Da zaboravih, ne trazite od drugih da vas slede u vasem verovanju.

  16. Ček da sumiramo.

    Ateisti kažu: "Nema dokaza da Bog postoji"
    Vernici kažu: "Ateisti nemaju dokaza da Bog nepostoji"

    Dva ekstrema koja koriste isti novčić i svađaju se prilikom opisa istog, svaki gleda jednu stranu i viče "To je grb" "Ne to je profil velikana".

    Teorija evolucije ne osporava Boga, ali i dalje ne dokazuje da Bog postoji. Svi dokazi do sada ukazuju da je teorija evolucije naj logičniji odgovor na razvoj vrsta. Dolazimo da zaključka da je teorija evolucije jedino rešenje naše zagonetke dok se ne pojavi bolje objašnjenje. Zbog čega? Alternativa o idejnom tvorcu nema dokaza u opšte, samim tim rasprava sa vernicima na ovu temu je presipanje iz šupljeg u prazno.

    Ako koristim logiku na jednoj strani imam nepotpune dokaze a na drugoj apstraktno objašnjenje o imaginarnom svemogućem biću koji je stvorio univerzum i korji sudbinu svih nas koji nameće svoja moralna načela na naš način razmišljanja i koji nas kažnjava ako ih prekršimo. Do kog zaključka bi vi došli? Na početak rasprave predpostavljam.

  17. Ja sustinu danasnje podele na ateiste i teiste vidim kao klasicni binarni sistem. Postoji i izvesna nuznost postojanja ove podele da bi se sam sistem odrzao.
    Zamislite ovaj sajt bez Gambija i Virtuala kao ateisticku opciju i npr. Andonova koji ih podjebava. Pa ne bi bilo zanimljivo. Sistem bi bio ugrozen.

  18. ja imam dokaz da bog postoji samo me niko ne pita.

  19. Religija je samo način obuzdavanja širokih masa.

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.