U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
E vidiš, ja baš hoću da gledam to govno od fudbala. I moj ćaća i đed i stric i svi mi hoćemo da gledamo to sranje od fudbala jer jedino tako to sranje može da postane nešto veće. I onda dobiješ sikiru u potiljak i jebo si se sa fudbalom.
Braćala moj, javi se nekad da te odvedem u Petrovo il' Kakmuž na utakmicu, da vidiš šta je to. Jedni gađaju sudiju poskocima, drugi se ganjaju sikirama, jedan izveo traktor sa sve mehanizacijom i hoće da ore teren zato što nije sviran penal. Sunce ti, na Ozren da Mančester dođe izgubio bi u gostima. Zbog podmićenih sudija? Ma spašava čovjek živu glavu. A u pitanju je druga liga. U prvoj ligi je melo sofisticiranije - sve se to odigrava u gradovima, ne na selu, to je jedina razlika.
Opet velim, ja pričam iz sopstvenog iskustva.
I jedno pitanje da postavim:
Da li smijete da stavite svoje navijačke boje ili navijačka obilježja i da šetate kraj nečijeg tuđeg stadiona?
(spojler alert: paz' sad mudaša - MA JA SAM TO JOŠ DEVEDES' TREĆE, NE MOGU ONI MENI NIŠTA ZATO ŠTO SAM JA POŠTEN NAVIJAČ A NE PIČ....)
Смем, наравно, али ми је живот донекле драг и даље. Нема потребе да себи заказујем термин у ургентном.
Izvesno je da smem, imam i fotke da to dokumentujem, ali me mrzi da kačim. Uglavnom, na fotki sam ja u dresu Kelna (br. 10 Podolski) ispred Vestfalena. Oko nas 80.000 navijača Borusije. Sve kul.
Својевремено сам протрчао кроз Загреб са омањом тробојком на леђима и рибок класик Србија патикама. Наравно, то трчкарање је трајало једва десетак секунди, док ме нису другари са којима сам био на екскурзији ''спаковали'' у бус. http://www.yusportshop.com/user/include/etno/images/items/patike_rbk_ser_1.jpg
Skocimise,pa i ja hocu da gledam,pa gledam.Niko me ne sprecava.Ne trazim alibi da ne idem na utakmicu.Odem,kupim kartu,nekad sednem,ali uglavnom stojim,gledam i navijam za svoj klub.
To sto pricas za sekire,desava se i kod mene u selu,domacin nije izgubio 15 godina kod kuce.Vilama,kamenjem,cime god da dohvate,udaraju sudije i gostujuce igrace.Ali brate,ja pricam za fudbal u superligi,ne u nekoj amaterskoj,gde je kapiten onaj ko posalje loptu preko njive.
Ja inace retko kada nosim navijacka obelezja,nosio sam ranije kao klinac salove,kape itd,sad me je proslo.A ne vidim zasto bih prolazio u Zvezdinom dresu pored JNA? To je cisto provociranje i bas zbog toga se i desavaju stvari kakve se desavaju.Ljudi,u Pireju kad neko prodje sa PAO-ovim salom,dresom,itd,zene iz prodavnice izadju da ga pljuju i teraju.A mi se zalimo...
Бвдлга реално објашњава тренутно. Проблем је што људи гледају ''замаскиране'' фудбалске преносе из свих лига. Не може нико да зна шта се дешава тамо после текме. Енглези су први пример. Људи мисле код њих се све смирило. Важи. Исти су к'о пре, само што сад морају да се штекају и свесни су тога. Погледајте Пољаке. Људи се убијају од батина после сваке текме. Организују групне пегле 30 на 30, на руке, и после тога устану и оду на пиво. Свако са својима, наравно. Проблем је што људи стварно, што каже бвлдга, не желе да оду на стадион, већ им мишљење кроји телевизија и јебене предрасуде.
E super.
Rekoh da je to isto i u pvoj ligi samo što je ambijent grad a ne selo.
Idemo dalje.
Eto, vidi se razlika.
Ox, gospodin iz Dojčlanda fino u dresu Kelna među 80 iljada ljudi kraj Vestfalena. I mirna Bosna, čoek navija, bole ga kurčina. Kod nas se odmah traži neka štangla i ide se u dejstvovanje. Zbog čega? Zbog jebenog kluba? E to je to huliganstvo. I nema izgovora za to. Zašto je provociranje nošenje dresa kluba za koji navijaš? Šta mene zabole kurčina za tebe što si ti u dresu Zvezde. Neka si. Al' dođe 20 majmuna i polomi ti pičku zbog toga. I ti kažeš - neka mi je, provocirao sam. Kurac si provocirao, kontaš?
20 na 20, 30 na 30 al samo izvan stadiona i izvan grada.Otiđite, brate, na neku njivu, pa se pobite ko ljudi i aferim. Al ne, bolje se pobiti u parku, među stotinama djece i mladih roditelja, jebeš civile. Što kaže NATO - kolateralna šteta (prisustvovo sam i tim tučama po parkovima, nek mi navijamo za isti klub al moramo se pobit među sobom i usput razbiti mladim majkama glave i nekim penzionerim porazbijati umjetne vilice jer to je kul, majkumu).
Il što predloži neko gore - kad već morate da bijete drugog zato što navija za drugi tim a ne vaš - a fino ih pustiti u arenu i bujrum, sinak.
извјесно је да се то тамо може урадити, и да људи другачије на то гледају тамо него ође,тј на овим просторима..да не помисли ко да потцјењујем њемце,знам да су доста ратоборни, али јбга није то то..
ако видиш да постоје људи којима то `смета` једноставно немој носити обиљежја на оним мјестима ђе можеш сретнути присталице другог клуба (искључиво мислим на стадионе) и избјегни непотребне проблеме.
нмг да вјерујем шта сам управо прочитао..
Pa nije valjda to situacija koju želiš i ideal sporta, navijanja i navijača? To što se Poljaci negde mlate i što navijači Dinama iz Drezdena prave sranja su boleštine koje treba lečiti. Vi ne želite da vidite da sve to može drugačije i lepše i bolje. Ako navijači na jebenom američkom fudbalu sede izmešani (Džajantsi i Džetsi) - vi kažete "retardirani Amerikanci". Ne verujem da oni manje vole Džetse nego mi Partizan ili Zvezdu.
Него шта него ретардирани.
Па човече, они долазе ту да једу јебене хот догове и да пију сокове које им упакују у ''лепе'' чаше, што привлачи Амере, који јесу ретардирани много. Нико ту скоро не долази да гледа та говна од спорта. Погледаш кад камера снима публику, пола њих се гуши у храни, а пола гледа да ли њих камера снима горе на екрану. Наравно да воле мање Џетсе него Гробари и Делије своје клубове.
нереално је упоређивати њихову љубав према клубу,са оном коју НАШИ навијачи имају према својим клубовима. Ни један од њих не би напрегнуо грло за добробит свог клуба, а о ''већим'' стварима да не причамо..
Imam dve sezonske karte za JNA i Marakanu, oće neko kupi?
Ma udure to sve, ameri vaki-naki...
A je l' ljubav prema klubu ako odem i ubijem nekog? Ne mora baš ekstremno al' bar da mu polomim nos? Jel to ljubav?
Moj đed se nikad nije pobio sa nekim a zakleti je Partizanovac. Jel neko od tih kabadahija više voli Partizan od njega? Ne bih reka....
Ljudi, huliganstvo nije više problem navijanja za neki klub. Huliganstvo više nema veze sa klubovima. Huliganstvo je čisto divljačko ponašanje i treba ga suzbijati svim sredstvima.
Eto, gore ste pisali kako idete na stadione i pičke materine. I jel lijepo kada 20-30 hiljada ljudi navija i pjeva i skače i pale se baklje i maše se barjacima? Milina božija. I dođe hiljadu majmuna i sjebu sve.
Ма бре скочимишу много ти њашке. Поредиш време твог деде са овим данашњим. И, да, од њега много више готиве Партизан. 100%. Ако је заклети и толико га воли, шта га спречава да и даље иде на утакмице? Ја на Звездиним утакмицама, кад идем на запад (То је реткост) видим много декица, који седе, грицкају семенке и нервирају се због Звезде, а не због пензије и тих бакрача. Е то је љубав. Кад и у позним годинама дођеш да бодриш свој клуб.
Upravo. A ne razbiješ nikome glavu.
Оксе, кад си последњи пут био у Србији на текми?
Jebiga, sinak, nemamo mi standard k'o Beograđani pa da možemo svaki vikend da zapucamo 700 kilometara zbog utakmice. Ja bih vrlo rado al su finansije problem....
A šta fali tom vremenu? Šta, kao, nama je eto teško pa moramo da se bijemo između sebe a eto oni nisu morali?
Ajd mi reci samo jedan razlog tih navijačkih tuča a da je normalan. Jedan jedini i više ti neću 'kenjati'.
Навијачи се не пеглају. Хулигани се пеглају.
Па где ти живиш? Јемен? Сине пратим скоро свако гостовање Звездино и финансије ту немају никакву улогу. То је само изговор и ништа друго. Ти ако хоћеш да одеш на утакмицу да гледаш свој клуб отићи ћеш и без динара у џепу. Као што сам ја радио хиљаду пута. И увек се некако провучем, будем гладан, жедан, јбг, али истрпим, одгледам текму и назад у Бг. Био сам у Црној Гори раније на гостовањима, Смедерево, Јагодина, Нови сад, Кула, Ивањица, где год 'оћеш. Кад хоћу да идем ја идем, нема изговора.
И тад је наравно било туча. Ти не можеш ама баш никако да знаш да није, јер ниси живео у том времену, а од бакиних и декиних прича нема 'леба. Они ти испричају верзију која њима највише одговара.
U Srbiji, nema leka. To je ventil omladine. U ovakvoj zemlji da svi budu "normalni" i da mirno i pametno reaguju na nedaće, tačnije govna kojim ih mažu, je nemoguće.
Nasilje na utakmicama me uopšte ne brine. Nek tamo ljudi gube glave, nek se kolju, bodu, šta god, pošto realno, neće nikad u sranju na tekmi završiti neki starac koji je na utakmicu otišao sa unukom, kako neki zamišljaju, već oni koji su se "latili mača". Ali bih zato mnogo više obratio pažnju na nasilje u kafićima i diskotekama gde neretko bez zuba ostanu ljudi koji su samo došli da se zabave.
Тешко је наћи нормалан разлог за тучу, јер та два појма тешко могу да иду заједно у било ком контексту, а поготово кад се помиње навијачка туча. Ал' ај овако. У основној школи смо сви били магарци који немају појма о било чему, али зато моје одјељење (I-1) се увијек макљало са I-2, прије часова, на сваком одмору, послије школе. Пљување, млаћење шакама, кишобранима, ма чиме стигнеш. Који је био разлог? Различита смо одјељења били, јеби га. То је довољно. Нама је у крви то да се џапамо око небитних ствари, да се дијелимо. Те туче су трајале до 3.-4.-5. основне, а онда се читава школа окупљала и макљало се са другим школама. Опет, подјеле. Волимо то. Ја капирам да нам је то нека национална психологија, менталитет, назови како 'оћеш. Нек' то буде један од разлога. (Ово узмите и као разлог зашто је ношење дреса супарничког тима провокација - наш менталитет је такав и крај приче. Научи да живиш с тим, не изигравај Европејца ђе му није мјесто)
У главном, друга страна приче - навијачки живот. Ако неком ко себе сматра навијачем не смета да се бије, ако у навијачку причу свјесно улази са знањем да може да да, али и да прими батине, што би то теби сметало? Навијачки стил живота, само један од бројних на које појединац може да се одлучи. Прави навијач никад, али никад неће ударити на симпатизера, а камо ли на пензионера, дијете или не знам шта већ. Причаш неке бајке, човјече. Насиље које ти помињеш не памтим кад се десило. Туча је увијек било и биће их, али то НИЈЕ проблем који може да утиче на мој, твој или живот нације. Не може да утиче на цијену основних животних намирница, не може да утиче на стандард - према томе зајебите више причу са фамозним хулиганизмом, отворите очи ка много крупнијим проблемима.
Још једна ствар, ти си окренуо причу на прву лигу Републике Српске. Дај, јеботе, која озбиљна навијачка група ту постоји? Лидерси Теслић и то је то? То је ранг сеоске лиге, претпостављам, као што је и овдје друга црногорска лига, а великим дијелом и прва. То је локално становништво, наш менталитет је такав да удараш на судију, на противнички тим, јеби га, то је и чар тих нижелигашких утакмица. И прије ћеш на таквој утакмици попити батине него да пођеш на Север, Југ или међу тако неко велику и озбиљну навијачку групу.
Претпрошле недеље је Ком (тим са Златице, предграђе Подгорице) играо са првим тимом на табели. У питању је друга лига. Као домаћин, добио је два црвена, искључена је читава клупа (чак и клупски доктор), и изгубили су 2:0. Судији су напљували кад је кренуо у свлачионицу и чекали га испред "стадиона" да изађе. Ја сам стајао са стране и чекао да видим шта ће да се деси, занимљиво је јеби га. Чар нижих лига.
У осталом, бвдлга и Букснетина су поприлично објаснили својим постовима, а и Крампоном је написао одличан пост.