Prijava

Apsolutno. Improvizacija je najbolji nacin.. Ali mora neko da vas slusa i obraca paznju na gluposti koje izgovarate i utisak koji ostavljate i da vas na licu mesta, odmah, ispravi. Mislim da je efikasnije nego snimanje i slusanje iznova i iznova.

A nista ne rekoste da li ste drzali neki govor i kako je bilo?

Ma ne bi ja ni preslušavao to što sam snimio. Snimak je tu tek onako reda radi, iz simboličnih razloga.
Tu se mogu samo neki odlomci preslušati poslije nekoliko dana ili sedmica, da se uoči razlika i da se vidi ima li napretka.

Snimanje je tu da se dobije na "zvaničnosti vježbe" . Da ne ispadne da pričaš sam sa sobom ko neki ludak.

A poenta nije u snimanju ni u preslušavanju već samo u PRIČANJU.

Ali ti ne mozes uociti sve svoje greske, zaboga.

A nista ne rekoste da li ste drzali neki govor i kako je bilo?

Ja sam vodio dan škole u osnovnoj, ali sam čitao :))

A što se tiče govora iz glave, dešavalo se dosta puta da ustanem ispred odjeljenja i tako to đe me svi slušaju, e da, raspravljao sam se sa jednim popom pred gomilom ljudi, i nisam posustajao, baš sam držao tempo i fino sam pričao, a još sam popio bio...

Последњи пут сам држао говор на факсу на енглеском. Ако не рачунамо моја просеравања пред студентима грађевине кад сам држао часове на Грађевинском.

Išao sam ja svojevremeno na retoričku sekciju na faksu i trebao sam držati na takmičenju iz retorike neki govor o teretani, ali pošto je govor bio i previše humorističan, i možda čak malo i neozbiljan, na kraju sam odustao kad sam čuo ko su svi gosti koji će biti na takmičenju. (Trebalo je da bude nekoliko akademika, političara, mnogi profesori sa faksa i možda čak predsjednik Republike Srpske)

Inače kod nas na pravnom faksu u Banjaluci ima odličan retorički klub "Institutio Oratoria", a drži ga prof. rimskog prava Mojović. Svake godine se u junu održava takmičenje u besjedništvu, i ove godine sam posmatrao to iz publike i mogu da vam kažem da je bilo zaista fantastičnih govora, ljudi to baš dobro pripreme, a bio je jedan dio takmičenja posvećen i improvizaciji.

Jovicicu, imas li neki snimak sa toga?
Dzimi, kako je proslo?

"Ali ti ne mozes uociti sve svoje greske, zaboga."

Ma svjestan sam ja manje-više grešaka svojih. Mogu one lijepo samostalno da se peglaju, ne mora mi niko suflirati. A uostalom, cilj je da razvijem svoj LIČNI, AUTENTIČAN govorni stil, a ne neki spolja nametnuti stil.

Što se tiče gramatike i pravoposa to dosta dobro poznajem, tako da i kada napravim neku grešku, to i sam mogu da uočim. A stilske greške, to kao što rekoh, s vježbom to sve samo dođe na svoje.

Kad rekoh neke stvari ne mozes sam videti nisam pricala o sufliranju, niti o promeni stila. Mislila sam na stvari koje nisi ni svestan da radis. O drzanju, o mimici, gestikulaciji, o dikciji, razgovetnosti... Ne o tecnosti i smislu i postapalicama.

Izvinjavam se, držao sam predavanje iz engleskog na mom faksu, tema mi je bila USE OF COMPUTERS samo sam joj ja dodao i ABUSE. Zadala profesorica tu temu i ja se javio, nisam htio da učim, htio sam da vidim što mogu iz tintare da izbacim napolje, samo sam pogledao neke podatke o prvim kompjuterima i to je to, tako sam pošao, i profa mi se oduševila, kaže da imam sjajan izgovor, a kolege su me gledale dok sam izlazio da pričam u smislu KOJI KURAC? OVAJ DA PRIČA, A NE ZNA ULICOM DA IDE. zato što ja od momenta kad uđem na faks, do momenta kad izađem, stalno se nešto glupiram i jako se nezrelo ponašam, međutim, dok sam pričao, pogledivao sam ih sve u oči i vidio sam neko interesovanje, ili su bili u čudu što sam to ja - onaj kreten što ne zna ništa sem da se smije i glupira, sve u svemu, slušali su me nekih 30 minuta.

Nemam nažalost snimka.

"O drzanju, o mimici, gestikulaciji, o dikciji, razgovetnosti... Ne o tecnosti i smislu i postapalicama."

Što se držanja i mimike tiče, to je malo teže mijenjati i tu bi spoljna intervencija zaista dobro došla. Realno, to mi nisu jače strane.

A što se tiče dikcije i razgovijetnosti, mislim da tu i sam mogu da se unapredim, a i inače prilično razgovijetno pričam.

Nemam govorne mane. Isao sam celo skolovanje na takmicenja iz recitovanja i glumim u pozoristu. Dikcija mi je špic. Kontam da imam širok spektar reči, jer nikada nisam video ni čuo da sam nekoga uvredio, ispao glup ili slično tokom razgovora. Volim da blebećem jako, potrebno mi je to. Svaki dan skoro izigravam psihologa, i to utiče jako na razvijanje mišljenja, ideja i odgovora. Ne planiram ništa da menjam, možda samo da ubacujem nešto novo, ako mi se svidi. Poštapalice retko koristim, baš kad se negde zapucam, ali baš baš. Nemam nikada tremu (pozorište je istrebilo) pred neki nastup, tako da sam komotno opušten uvek. Jedino nisam uvek razgovetan, jer znam da se zaletim pa pričam u warp 3 recimo, i onda budem zamoljen da ponovim u puls brzini. I reče mi moja draga da kada pričam i hodam istovremeno, uvek počnem nesvesno glasnije da pričam, pa me čuju i preko puta ulice. Nema veze, ništa zlo ne govorim!

Dzimi, kako je proslo?

Ма, смор. Причао сам о ситуацији кад снимиш порнић са својом женом/девојком, позната си личност, па процури на интернет. Свидело се овој Американки што ми држала вежбе.

А на Грађевинском је било кул. Зготивио сам се с тим људима што су ми редовно долазили на вежбе.

A Džimi, koje si ti mudo tamo na faksu?

Chavez, nauci nas:)
Jimmy, pa nismo te pitali kako si se jebeno proveo, nego kako je prosao govor:))

A Džimi, koje si ti mudo tamo na faksu?

Ама баш никакво. :) Озбиљно. Кад смо завршили са предавањима и добијали неке захвалнице, декан нас није удостојио ни доласка на церемонију.

Додуше, нисам ни ја дошао. Али то је зато што нисам могао да ходам због повреде. :)

@ džimi o čemu si pričao na građevinskom i kakva je mogućnost da se nauči nešto tog stručnog ako se poznaje samo osnovno iz engleskog?
jebi ga, znam da nije tema al da iskoristim priliku?