Prijava

Жвака као таква свакодневница је многих. А верујем и вас. Освежава дах, даје занимацију, заслађује и тако то... а није ни скупа. Дакле, друштвени паразит није. Али, с обзиром на то како се људи односе према њој након што је изгустирају, чине од ње класичног друштвеног паразита тако што је лепе по шипкама у јавном превозу, испод клупа по учионицама и осталим просторијама јавних органа, затим по градским улицама и чине да људи који се баве чистоћом имају више посла, а неретко проузрокују и низ других проблема материјалне природе.
Наравно, постоји решење за то - еколошки папир за жваке! Али ко га данас користи? И где се уопште може купити? Рецимо, ја сам данас питао на оближњој трафици имају ли га и човек ме је погледао бело и вероватно помислио да сам луд. Искористићу прилику и да питам зна ли неко где се може купити овај еколошки папир? Дакле, не интересује ме лепљење жвака по папирима из свеске и слично, већ прави наменски папир за жваке.
Ево, на мом последњем паковању које случајно имам остао је још један и ја стварно не знам шта сад да радим кад немам где да га купим осим у велепродаји где се не може купити испод 1000 паковања.

Мој закључак је да је жвака друштвени паразит јер чини брдо еколошко-материјалних проблема држави, али за то су више криви људи, па ће неко рећи да су људи друштвени паразити. Е јебем ли га сад.

Шире о самом еколошком папиру овде.

Наравно, ако је неко расположен (читај: Јовичић) да се бави статистичким хипотезама типа ''бацио сам данас две жваке, а оне теже 12 грама, а исто толико их је бацило толико и толико људи, а од тога је толико и толико залепљено по недозвољеним местима, а то значи толико килограма се на дневном/месечном/годишњем нивоу скида са бетона и дрвета блабалблалалалалалала'' само нек изволи.

Hahaha, ako je neko raspolozen (citaj: Jovicic), hahahahahaha. ++++++++++ U jbt, cekaj, ovo je forum, nema pluseva.

Виђао сам тај папир по кафићима, мада нисам имао појма да се тако зове. Увек бацим жваку у канту, ако баш немам где, онда је метнем у обичан папир.

Нама заштитарима је то један од већих проблема, поред угљен диоксида и оштећеног озонског омотача. Ја сам се жалила и продекану за наставу, да нам уведу предмет на којем ћемо учити како да разградимо ту гуму и од ње направимо одрживо користан ресурс. Нешто као са финим третманима отпадних вода.

"Dual Papirići" ekološko higijenski papirići za efikasno i pametno
odlaganje dotrajalih žvakaćih guma

Значи, недовољан (1). Какви бре папири, каке пичке материне??? Да неће та целулоза да се брже распада од оне обичне? Не видим да има неких, овај... ензима... како би та гума нестала. Што ће рећи да је тај папир већи паразир од жваке.
Ово ћу рећи и више тешко да ћу шта рећи на овој теми:

Жвакаћа гума : Друштвени паразит или само стереотип?

А причаш о папирићима??? ШКК???

А причаш о папирићима??? ШКК???

Па да Дотеру, то их чини још већим паразитом... Ко ти дрма кавез. Сипа кекс у млеко.

Ево са мог стручног становишта: еколошки папир за умотавање и бацање жвака - маркетиншки трик, односно стварање потребе код људи (за сад код људи у кафићима) да купују нешто што реално никоме не треба.
Даклем, стереотип, и нису жваке криве него паразитски људи који не бацају само жваке где стигну него све живо. Тај који лепи жваку у аутобусу вероватно се пре тога потписао маркером на седиште испред

Ево, на мом последњем паковању које случајно имам остао је још један и ја стварно не знам шта сад да радим кад немам где да га купим осим у велепродаји где се не може купити испод 1000 паковања.

имам решење - умоташ је у било шта, лист са дрвета, салвету, шта ће ти јеботе наменски папир?

Ја сам се жалила и продекану за наставу, да нам уведу предмет на којем ћемо учити како да разградимо ту гуму и од ње направимо одрживо користан ресурс.

пардон сад, али мислим да то није права гума која се не може разградити брзо нити бити одрживи ресурс. То је било пре типа 200 година, а сад ту има и шећера и свечега па ми се растопи у устима и прогутам је

Јебите ме ако сам сконтао поенту тих еколошких папира. Зар није једноставније само бацити жваку у канту?

Ulepićeš kantu. ;)

па оно, смор је кад их неко залепи у пикслу нпр, а фора је што људи воле тако да их улепе негде, ваљда зато што са осталим смећем не можeш тако... али еколошки папири - ...
поента - као и код.. чек да смислим.. колача у тигању. да те убеде да ти баш то треба у животу

Ulepićeš kantu. ;)

Па, зар канте већ нису улепљене разним говнима, слинама, спермом из побацаних кондома, остацима од хране? :)

па оно, смор је кад их неко залепи у пикслу нпр, а фора је што људи воле тако да их улепе негде, ваљда зато што са осталим смећем не можаш тако...

Па, том човеку који има такав ментални склоп да лепи жвакурине свуда никад неће пасти на памет да купује еколошки папир. С друге стране, папир није потребан ни оном који је довољно сасвестан - тај ће наћибило какав папир и бацити жваку у ђубре.

Тако да... Нема поенте. :)

: citira sve :
Znao sam da ćete razviti interesantnu diskusiju, bravo. :)
Doteru, ne primaj previše k srcu sve napisano. :) Citiraš samo ono što ti odgovara i izvlačiš iz konteksta, što nije lepo. Predmet teme jeste pitanje da li je žvaka društveni parazit sa izuzimanjem ljudskog faktora. Dakle, žvaka kao svakodnevnica, da li je ona sama društveni parazit, a ima puno dokaza da verovatno jeste. Papirići za žvake su neki, da kažemo, potpredmet glavne teme pošto su usko vezani za samu žvaku i uopšte nisam pričao samo o papirićima. Dalje, papirići očito jesu marketinški trik i slično jer nemaju, što reče Doter, određene ''enzime'' da deluju više ekološki nego običan papir. Ali šta kažete da sagledamo na taj papir iz drugog ugla? Zamislite da ste strastveni žvakač i da se često nalazite u situaciji (škola, posao, prevoz...) da vam je potreban papirić, a nemate odakle da iscepate, pa nišanite po kanti da pogodite u neki papir mesto da se zalepi i slično? Zar u takvoj situaciji nije dobro imati pravi, konkretni papirić za žvaku čija je jedna jedina uloga da se na jedan kulturan način rešite žvake bez improvizacije. Dakle kao jedno higijensko pomagalo. Kao asesoar. Nekom će pomoći, nekom neće, ali sam siguran da bi masovna upotreba dovela do toga da bismo imali bar za neki procenat (neka bude i 5%, dosta je!) manje žvaka na ulicama.

P.S. Sledeći put kad se nađete na nekoj od prometnijih gradskih ulica, obratite pažnju na količinu žvakaće gume po betonu. Ja jesam danas i zaprepastio sam se.

Možda je ovo zezanje i ubijanje vremena, ali ja neeee mooooguuu da shvatim poentu. Kol'ko ste vi dokoni, brate. :)

Ја нисам чуо за еколошки папир ал' сам чуо за нелепљиву жваку. Она је ваљда обавезна у продаји у Сингапуру, јер пошто су велики чистунци, потроше неколико милиона евра у стругању жвака са улица.

E jeste, to je kod singapurđana vrlo zajebana stvar.
A što se nas tiče, neću da komentarišem, kud svi srbi, tu i mali živorad.
Pljujem i bacam gde stignem, a neretko i zalepim gde je podobno za to.

Ивана, ти не схваташ наше схватање схватања. ;3

Uh, ja bih poludeo bez žvakaćih svakodnevno, lepo regulišu moje neuroze.
Čuo sam nešto, fazon - od njih jača vilica, zato nisu dobre, mada mi više zvuči kao urbana leđenda.

Тако да... Нема поенте. :)

има поенте. Неко та срања производи и продаје фенси кафићима и лепо зарађује. Још ако има оваквих људи као што је жњи, који би волели да могу да купе то на трафици, јер им је безвезе да пљуну у канту или увију у нпр. делић обичне папирне марамице, па то је дивно. Само мало изрекламираш, типа "будите културни, пљуцните жваку у еколошки папирић" и ето прихода. Осврћем се само на ту поенту, иначе, за конзументе (или како се већ каже) наравно да нема, као и 50% глупости које се данас производе и увек се нађе неко ко ће то да купи, иако у суштини не служи ни за шта. Ништа не знате... :)

Реци ти мени, Џони, колико коштају ти специјални папирићи за жваку?

Dakle, žvaka kao svakodnevnica, da li je ona sama društveni parazit, a ima puno dokaza da verovatno jeste.

ја не мислим да је жвака као свакодневица сама друштвени паразит, тј. није ништа мање од било ког другог смећа. То ти је као да питаш да ли су спрејеви друштвени паразит јер их многи користе да напишу нешто на свеже окреченом зиду