![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
Ne lupaj jebene gluposti. Postoji hiljadu različitih uzroka za takve stvari i nijedan nema veze sa koncentratom. Zavisi od stila piva, neka piva i ne trebaju da imaju stabilnu penu jer pucaju na neke druge stvari. Bledunjava piva imaju jednostavan sladni profil (samo osnovni slad, koji daje malo ukusa i skoro svi šećeri su im fermentabilni), i u svetu IPA, je mnogo takvih piva, jer ona pucaju na izražene hmeljne arome, pa bi ih složeniji sladni profil gušio. Imaš i drugu vrstu IPA gde se više puca na balans između sladnih i hmeljnih aroma. Sve zavisi od toga šta voliš, ali bledunjava boja nema blage veze sa kvalitetom piva, nego sa time koliko su preprženi sladovi korišćeni.
Ovsene i pšenične pahuljice se dodaju za stabilnost pene, određeni sladovi utiču na stabilnost pene i na složenost sladnog profila, ako pivo nema stabilnu penu, ne mora da znači da je loše, nego da jednostavno ne puca na to i da mu to nije bitna stavka. Opet, zavisi od stila.
Ali sve u svemu, nalupetao si se gluposti. To što je većina piva koja si naveo zapravo teško đubre, ne znači da su to razlozi zbog kojih je đubre, i nema veze sa tim, nego sa jeftinim sirovinama i guranjem kukuruza umesto slada, da bi se dobio jeftiniji proizvod, a sa druge strane i veštačkim, hemijskim izazivanjem fermentacije, koja se završava za jako kratko vreme tim putem (prirodno pivima sa ejl kvascima treba oko mesec dana da budu gotova, a pivima sa lager kvascima i više). Tako da veći deo razloga zašto su navedena piva đubre je - loše sirovine, hemudža koja se trpa u njih, i gomila drugih načina da se skrati vreme sazrevanja i proizvodnje piva.
Sirotinjski mentalitet, mister Zivojine. To je tip ljudi koji nema preduzetnicki duh u sebi, njegov limit je tamo gde pocinje najobicniji radnik. Jos je uvek neutvrdjeno ime za tu categoriju. Bam, tu je negde
Zamisljam kako fender vodi sina u prodavnicu i mali vidi neki novi slatkis npr onaj kinder pingvin(ne mogu se setim nicega novijeg) i kao tata kupi mi ovo a fender uzme zagleda cokoladicu vrti levo desno gleda sastojke proizvodjaca gramazu pipka onako ko penzosi hleb pa mu kaze joj sine pa da li valja to ajde idemo kuci raspitacemo se par dana i proguglati malo pa ako se ispostavi da valja kupice tata
Raž, pšenica, ovas, preprženi ječam (ne slad) čak i začini se koriste u nekim perverzija pivima.
Pirinčane ljuspe ili irska mahovina se koriste za prirodno bistrenje, i ne ostavljaju ništa od ukusa ili štetnih materija, samo potpomažu proces tako što glođu neke slobodne proteine i čuda koja nisu poželjna u pivu, tako da opet lupaš. Lepo je to što su Nemci tako nešto napisali pre 400 godina, ali to i dalje ne znači da je to tačno.
Pivo se u Srbiji pre tipa 700-800 godina primarno i pravilo od ovasa recimo, po manastirima.
Pre ce biti 1984-e xd
Daj mi ono za gulas jebate
hahah brt, jedino što sam pisao za gulaš je ovo kada je neko pitao za krompir, pirinač i slična sranja u gulaš, ako na to misliš.
Па добро, бар сад знам шта је шта. Јбг, налетиш на пар људи који су радили у пиварама, а свако различито прича. Углавном сам чуо причу да пиво мора д аима стабилну пену и не сме да буде бледо, ако није пшенично. Е, сад ти причаш потпуно другачије. А ово за кукуруз знам да убрзава ферментацију и да га стављају уместо слада. Ово за раж и овас нисам знао, а ни за пиринчане љуспице.
Не купујем 6 пива, него 2-3, купујем за себе, а не за друге. Код нас кад људима даш нешто скупље, они би ти тражили Лав и Јелен. Научили људи себе тако, није до пара, проблем је у глави. Наш човек више воли да се налије гајбом Лава него да попије једно-два крштена пива.
Није проблем цена него ја пиво пијем мање него вино. За вино знам кога да питам и од кога да купим (домаће вино), али у пиво се сви разумеју, а немају везе са животом. Пиво не купујем често и гледам ову тему да видим која се пива препоручују па онда купим, ако видим неко у продаји.
Hhahahahahahaha to je to je al daj sve sto si skratio bilo je i ono za kucevno pravljene gulase i svasta jos nesto
Pa, jbg, radeći u lavu i jelenu nikad i ne moraš da naučiš šta je dobro pivo. To što im je to rekao neki tehnolog kenjator, nema veze sa tim šta valja. Jer su ovde ljudi tek pre par godina ukapirali da postoji nešto što nije lav i jelen. Tako da tehnolog koji je odrastao na apatinskoj pivari i ne zna za neko drugo pivo i suštinski i ne poznaje dobro varijacije piva, poznaje samo proces proizvodnje.
Ne ubrzava fermentaciju kukuruz, nego je bogat šećerima i jeftiniji je od celog procesa proizvodnje slada, a i od slada, a lako fermentiše i dostupniji je.
Одличан и заситан. Исплати се. И онај Киндер Милк Шните.
To je sranje, opet, ponavljam zavisi od sirovina. Boju sam šteluješ sirovinama. Mogu da napravim perverzija pivo koje je jako bledo, nije pšenično i košta iznad 100 kinti po flaši u proizvodnji.
Sem što kuvam na gajbi, bio sam i radio neko vreme u pivari koja je verovatno najbolja u Srbiji, a i družim se sa svim glavama iz tog sveta, tako da definitivno znam o čemu pričam.
Ta priča možda i pije vodu u svetu makrolagera od kojih je i najbolji i dalje đubre. Ali ne mešaj babe i žabe, njihova piva koštaju tipa 15 dinara litar u proizvodnji. :D
Pa nebitno dal je 2 ili jebote jesi normalan ti
aham, ps bilo je i ovo
Al' to je sve.
Hahahahahaa remeliza gulasa
Па ти си почео око цене. Ја не познајем добро пиво колико вино, нити га волим више од вина, зато нећу да бацам паре на непроверене ствари. У чоколаде и вина се солидно разумем, у пиво не.
Kad je izbor tipa zajecarac,jelen,lav,niksicko,staropramen uvek pijem lav jer mi ima najpristojniji ukus i nikad me ne boli glava od njega. Do juce kad me je od tri komada usrala glava tako da cu opet na zajecarac izgleda od tih soc.
Nemoj zajecarac od njega zgaravica (gorusica) ubi
Suštinski, moja poenta je da 99.9% ljudi koji rade u velikim pivarama nema pojma o pivu ništa više nego što ti znaš, samo misle da znaju jer im je pivara radno mesto. O bilo čemu tek naučiš kada uzmeš sam nešto da odradiš, kada vidiš šta koja sirovina daje i isprobaš na praktičnom primeru, jer jebiga, tada saznaješ za takve stvari.
Primera radi, ovo pivo: https://www.ratebeer.com/beer/brewdog-cocoa-psycho/194513/
košta oko 10e po flaši kod nas, jedno je od najboljih piva koje sam pio u životu, a nema ni p od pene, jer je previše masno i jako da bi pena mogla da opstane. Bukvalno mu je struktura kao ulje. I preukusno je. Ali je previše teškog tela i previše agresivno da bi pena postojala. A BrewDog sigurno ne pravi đubre piva, veruj mi, verovatno su jedni od najjačih igrača na svetu što se piva tiče.
Fendere poceo sam oko cene zbog tvog "necu da bacam pare" stava pisam ti se i u 170 dinara i u pivo i u razmisljanje i u usta ti se pisam eto jel ti jasnije sada
Reme ne cita niko sta pises prekini