Prijava

Покушаћу неако да приближим стару теорију модерном добу:

У почетку беше нешто мало, али компресовано (раровано, на модерном језику).
Онда се то нагло декомпресовало и поделило на засебне универзуме (замислите то као фолдере).
Сваки од тих засебних универзума већ је садржао елементе живота, који су само требали да дођу на своје место (setup required).
Након што се то све наместило, све је могло да почне да се развија.

А човечанство се није још усудило да оде даље од свог фолдера.
(ал се насрах...)

Хокинг је јаје. Или је јебени елијен. Мислим, његове су теорије нешто попут религије, или верујеш или не(ово се односи на то да он тврди да је ни из чега гравитација произвела бингбенг. Њутн је овај моменат приписао Богу). Што се мене тиче, ту после Исака нема шта да се дода, једино да се млати празна слама. Никад нико неће скапирати како ни из чега постаде све ово. Бар не овде и не сада.

ako je ceo kosmos bio prasina odkud gravitacija?gravitacija je odlika velikih tela u kosmosu
teorija ne pije vodu. i odkud prasina kad tvrde da pre explozije nije bilo vi vremena ni prostora samo materije?kad postoji bezcesticna energija valjda postoji i bezprostorni prostor tj nesto tipa atmosfera vakum ako bi prostor stavili na mesto atmosvere.jeste glup primer al zanimljivo kad pokusavamo da objasnimo neobjasnjivo :D

covecanstvno nema root nalog :)

moja preporuka: citajte ili saznajte vise o teoriji niti (string theory), ako vec nista, ima veze sa gravitacijom i ostalim cudnim pojavama :)

od samog praska je nastala prasina, spajanjem vodonika, ugljenika, picke materine... gravitacija postoji i izmedju malih tijela, postoji i izmedju cestica, tako da to tvoje da samo velika tijela imaju gravitaciju mi se ne svidja.

kako samo veliki tela ima gravitaciju? svako telo tj svaka cestica ima svoju gravitaciju i utice na svako (ali SVAKO) telo u univerzumu. Ono sto covek zapaza je da ogromna tela imaju dejstvo na zanemarljivo mala tela ali ipak i ta mala tela gravitaciono uticu na velika.
drugo svaki hemijski element nastaje iz drugog hemijskog elementa, samo se ne secam kako, moram procitati da bih dao ispravan odgovor, necu da lupim :)

Prelaskom elektona na sa orbitale na orbitalu.

ma dobro to, nego pod kojim okolnostima?

ajde ti stvori iz vakuuma vodonik i helijum i ugljenik pa onda iz njih stvaraj olovo gvozdje i uran..... prasina ima priblizno istu velicinu cestica prostije 10000000000 klikera ae sad ih spoji al da se vise ne razvajaju...
dr jankovic ne moze tako bez drivera
ko je dao drivere za stvaranje? :D

Zanimljivo je da gotovo cela kosmologija počiva na stvari koja ne može trenutno da se dokaže, a to je da se zna šta se desilo nakon 0,00000...1 sekundi od big benga, a pre toga se veruje u taj singularitet. Jbg, malo je paradoskalno da i u nauci moraš da veruješ u početnu premisu da bi doneo neke zaključke. Opet, cela teorija je verovatno najbliža realnoj, današnji čovek ne može bolje da shvati poreklo svega.

dajte mi jednu umirujucu zvezdu i napravicu vam zlato B-]

ajmo ovako um je ogranicen i kontas dok si sposoban a nadalje te samo ogranicava. mnogo je tu slucajnosti da bi bilo jestivo i varljivo npr 20 zlata,100g gvozdja,12 rubina.20 g celika.50 g srebra i 50 g stakla i sve to strpas u kofu,bacis rucnu bombu i kad se oladi imas sat koji besprekorno kuca i pokusavaj slucajnosti dok imas materijala.jel radi teorija?
svaka zgrada ima svog arhitektu
svaka konstrukcija svog inzinjera
svako savrsenstvo svog kreatora

Ajde bre andonov, reci već jednom da veruješ u tvorca, mojne da tupiš više. :)

Verujem u jednoga Boga Oca, Svedržitelja, Tvorca neba i zemlje i svega vidljivog i nevidljivog.

I u jednoga Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Jedinorodnog, rođenog od Oca pre svih vekova, Svetlost od Svetlosti, Boga istinitog od Boga istinitog, rođenog ne stvorenog, jednosuštnog Ocu, kroz koga je sve postalo;

Koji je radi nas ljudi i radi našega spasenja sišao s nebesa i ovaplotio se od Duha Svetog i Marije Djeve i postao čovek;

I Koji je raspet za nas u vreme Pontija Pilata, i stradao i pogreben;

I Koji je vaskrsao u treći dan po Pismu;

I Koji se uzneo na nebesa i sedi s desne strane Oca;

I Koji će opet doći sa slavom da sudi živima i mrtvima, i Njegovom Carstvu neće biti kraja.

I u Duha Svetog, Gospoda, Životvornog, Koji od Oca ishodi, Koji se zajedno sa Ocem i Sinom obožava i slavi, Koji je govorio kroz proroke.

U jednu, svetu, sabornu i apostolsku Crkvu.

Ispovedam jedno krštenje za otpuštenje grehova.

Čekam vaskrsenje mrtvih.

I život budućeg veka. Amin.

Šta je stvorilo tvorca? Ako sam dobro razumeo Hokingovu izjavu prošlog leta "..nije bio potreban Bog da bi došlo do Velikog praska..." on ne negira njegovo postojanje, samo njegovu ulogu okidača. Grešim li?

mozda nije nastalo, mozda jednostavno od uvek postoji

Izgleda se tvorac samoindukovao :)

ucio sam teoriju praska, gledo emisije, al mi se ova moja terija najvise svidja

Andonov, brate kako ti nije jasno. Driver prirodnih procesa su prirodni zakoni. Driver tela u slobodnom padu je ona čuvena Njutnova formula. Driver, matrica, šema prelaska mase u energiju je E jednako mc na kvadrat.
Nije nam sve poznato pa je razumljivo da se mnogo puta češemo po glavi. Ali fakat je da znamo mnogo više nego pre 100 godina i to je umirujuća vest.