Prijava

Читао сам ја неке зен причице. У суштини, то је духовно просветљење, потпуна спознаја света око себе. Свако до њега стиже другачије. Ако мош, ископај негде те приче, вероватно ти ниш неће бити јасније, али су веома занимљиве.

Da je Tarzan bio Tar-zen, gdje bi mu kraj bio?

Dule, sa ovog. Otaku postovao. :)

brate, al je kreator zena bio naduvan kad je sve to smisljao.. i posle kao na foru, gud shitt, idem da ispricam ovima u selu, da vidim sta ce da izpalamude o tome. I oni to prihvatili kao vrhovno misljenje i razmisljanje.

U čoveče na kojoj to temi

Зен си достигао када мош да одговориш на питање попут "који је звук једне руке". Више информација овди :

http://en.wikipedia.org/wiki/K%C5%8Dan

Zen je svejednoća. Svejedno ti za sve, jer ništa ne postoji. Tako nekako.

Ljudi, morate prvo znati dosta o budizmu da biste shvatili zen. A to je duga priča...

Jasunari Kavabata, '' Lepota Japana i ja'':

... '' Ako sretneš Budu, ubij ga!
Ako sretneš budističkog patrijarha, ubij ga! ''
To je dobro poznat zenistički motiv. Ako se budističke sekte dele na onekoje veruju u spasenje putem vere i one čiji pripadnici veruju u spasenje putem sopstvenih napora, onda je naravno, neminovno propovedanje i tako oštrih izreka u zenu koji zastupa spasenje kroz sopstvene napore...
U zenu ne postoje molitve svetim slikama. Iako u zenističkim hramovima postoje likovi Bude, u dvoranama gde se održavaju stroge vežbe meditacije, gde se sedi i meditira na zenistički način, nema ni budističkih kipova ni slika Bude, nema ni svetih tekstova budističkih molitvi sutri. Učenik zena satima sedi zatvorenih očiju, bez reči, nepokretan. U tom stavu on zapada u pasivno stanje, bez ikakvih misli i oslobođen svih ideja. on napušta ' sebe' i ulazi u stanje ' ništavila'. Ali to nije stanje prazne ništavosti kao na zapadu. Naprotiv, to je nešto sasvim suprotno, to je svemir duha u kojem se sve stvari shvataju u njihovoj sopstvenoj praznini, bezgranično i beskrajno, to je neiscrpna riznica duha. Naravno i u zenu postoje majstori koji vode učenika; razmenjivanjem pitanja i odgovora s majstorom, učenik se dovodi do stanja prosvetljenja, kao i izučavanjem zenističkih klasika. Međutim, učenik uvek mora da bude gospodar svojih misli i mora da postigne prosvetljenje pomoću sopstvenih napora. Naglasak je manje na logici, a više na intuiciji. Prosvetljenje ne dolazi otud da uči od drugih, već kroz unutra probuđeno oko...

Tu su nek osnove. Esej je uvod u knjigu' Hiljadu ždralova', istog autora u izdanju ' Rada'. Pa ko voli, je li?

Ljudi povezuju zen sa nebuloznošću, a te nebuloze su u stvari koani, paradoksalna pitanja i tvrdnje, u kojima učitelj hoće da navede učenika na shvatanje da logika nije svemoćna. To pomalo liči na aporije grčkih sofista, koji takođe hoće da ukažu na nedovoljnost logičkog mišljenja.

Sjediti, iskjlučiti se i onda je to kao do jaja?

Zen je kada ti defka ode na naslovnu a ti i dalje mirno čatuješ i ne klikćeš kao mutavac po istoj kako bi gledao promenu skora.

Zen je kada si govno pa se namirišeš parfemom

Ko rano rani, sam u nju pada, ali ćud nikada.

O, pa ovde se svasta izdesavalo dok sam ja ucio za ispit xD

Ne bi škodilo da se uključiš. :)

Mislio sam da nikad neces pitati ;)

Samo ne znam odakle da pocnem :D

Aj da dam link za pocetak, pa da vidimo kuda nas ovo vodi: http://www-usr.rider.edu/~suler/zenstory/zenstory.html

Читала сам давно неке књиге о зену и једини закључак који сам извела је да све што се може рећи о зену није зен. Дакле, о зену се не може сазнати ништа логиком помоћу које се споразумевамо. Тако да предлажем лок :)

Mojne lok, jednom u životu sam ozbiljan i ti me sputavaš. :)

Зајебавам се Гамби. Аплаудирам ти и то једном руком :р