Веронаука: Друштвени паразит или само стереотип

  1. i ja sam procitao sva nacela satanizma i pravila, proveo skoro dve nedelje citajuci ga i na kasicicu uzimao informacije pa tek onda diskutovao...

    evo ovo kakve ima veze satanizam sa bilo kojim postom sa ove teme ne razumem kome se obraćaš sa ovom rečenicom i koga to indirektno nazivaš satanom a očigledno si se nekom obraćao jer si pomenuo dikutovanje

  2. Krštenje. Ja sam kršten kad sam imao 6 ili 7 godina. Nisam znao šta je religija, niti išta o njoj. Postavljao sam razna pitanja svima koji su tvrdili da veruju, niko nije imao odgovor. Skontao sam da od toga nema ništa. Nikad nisam obraćao pažnju na to sve, al' što sam više kontao koliko je religija zastupljena maltene svugde i u svemu, odlučio sam da budem anti i da svojoj deci jednog dana dam pravu sliku toga, to je bajka i ništa više. Može se o tome učiti, al' kao što rekoh, što više znaš, to više kontaš da je to besmisleno. Slobodnom čoveku ne treba religija da ga sputava. Elem, ne verujem, stoga mi taj običaj, ritual ili kako već ništa ne predstavlja. Kao ni božić, slave ili bilo šta drugo.

  3. Da li misliš da je savest ravna kukavičluku? U šta, po tvom mišljenju, ljudi trebaju da veruju i da li bi uopšte trebali u nešto da veruju?

    U sebe prvenstveno. Dalje, u prijateljstvo i porodicu. Moral. Toliko.

  4. Ako je neko preskočio:

    "Ako se već i odluče da djecu podučavaju o svim religijama - onda treba za svaku iznositi dokaze za i protiv, teološke argumente, istorijske argumente, itd. pa da dijete logičkim putem zaista dođe do istine. Ako ono na kraju sve odbaci - ima pravo na to.

    Dakle, ne reći samo "hrišćani vjeruju u to i to", već reći "hrišćani vjeruju u to i to na osnovu tih i tih dokaza... istorijskih izvora, predanja, teoloških argumenata i razmatranja, tih i tih spisa, itd." Proučavanje direktnih izvora vjere bi bilo uključeno u nastavu i sl. EDIT: (Odavde sam dodao što nije bilo u prvom postu )- Objektivno bi se predavalo o istoriji svake religije, o nastanku svetih spisa i sl. Ali iznosili bi se i teološki i sociološki argumenti. U udžbeniku bi jednak značaj bio dat argumentima vjerujućih i teologa, kao i argumentima kritičara određene religije, sociologa i sl. - (KRAJ DODATKA)

    E kad djeca uporede sve te dokaze, dogme, teološka razmatranja različitih religija i sl. tek onda mogu slobodo da se opredjele za neku religiju. Ali toliko ozbiljno i duboko proučavanje mislim da je jedva moguće i na fakultetu, a kamoli u osnovnoj ili srednjoj školi."

  5. evo ovo kakve ima veze satanizam sa bilo kojim postom sa ove teme ne razumem kome se obraćaš sa ovom rečenicom i koga to indirektno nazivaš satanom a očigledno si se nekom obraćao jer si pomenuo dikutovanje

    Nikog ne nazivam satanom aman citas li sta ja pisem? Rekao sam da je potrebno istraziti nesto da bi bio podoban da o tome diskutujes, kao primer sam naveo sebe, jer sam ne samo citanjem vec i razgovorm sa satanistima delimicno uso u sustinu dovoljno da shvatim da to nije opste zlo kao kakvo se predrasudno potencira, i dovoljno se uptutio da mogu da diskutujem. Ako je tvoj najjaci argument place bebem onda stvarno ne bi trebao da diskutujes o krstenju.

  6. A da li misliš da je savest ravna kukavičluku? Nisi mi odgovorio.

  7. ОК, онај што је "упућен" неће ни да каже да не зна шта оно значи а сере по нама и МЕНИ. Удаљи се са теме.

  8. Krštenje. Ja sam kršten kad sam imao 6 ili 7 godina. Nisam znao šta je religija, niti išta o njoj. Postavljao sam razna pitanja svima koji su tvrdili da veruju, niko nije imao odgovor. Skontao sam da od toga nema ništa. Nikad nisam obraćao pažnju na to sve, al' što sam više kontao koliko je religija zastupljena maltene svugde i u svemu, odlučio sam da budem anti i da svojoj deci jednog dana dam pravu sliku toga, to je bajka i ništa više. Može se o tome učiti, al' kao što rekoh, što više znaš, to više kontaš da je to besmisleno. Slobodnom čoveku ne treba religija da ga sputava. Elem, ne verujem, stoga mi taj običaj, ritual ili kako već ništa ne predstavlja. Kao ni božić, slave ili bilo šta drugo

    Prost primer da krstenje ne usadjuje religijski fanatizam u coveka.

  9. Aha znači niko sa ove teme nije upućen u religiju dobro ajde onda odgovori na ćerin post

  10. Satanizam je ista glupost kao i hrišćanstvo. Uvek mora biti onih koji će biti protiv svega. Tako i sa tim. Stvorili su svoju ideologiju i svoja pravila. Ista besmislica. Čitao sam o satanizmu i ponekad mi se čini da su ti vernici više satanisti nego oni koji tvrde da su.

  11. "Ako se već i odluče da djecu podučavaju o svim religijama - onda treba za svaku iznositi dokaze za i protiv, teološke argumente, istorijske argumente, itd. pa da dijete logičkim putem zaista dođe do istine. Ako ono na kraju sve odbaci - ima pravo na to."
    Dete nije u stanju da na taj nacin razmislja da, ne moze osnovac da razmotri argumente anti religijske i religijske i da dodje do zakljucka, veronauka ne pre srednje...

  12. Мени не треба одговор свих. Само рнов. Остали се нису изјашњавали по свом познавању религије и друштва. Он је судио нама. Верник! Суди!

  13. Krštenje. Ja sam kršten kad sam imao 6 ili 7 godina. Nisam znao šta je religija, niti išta o njoj. Postavljao sam razna pitanja svima koji su tvrdili da veruju, niko nije imao odgovor. Skontao sam da od toga nema ništa. Nikad nisam obraćao pažnju na to sve, al' što sam više kontao koliko je religija zastupljena maltene svugde i u svemu, odlučio sam da budem anti i da svojoj deci jednog dana dam pravu sliku toga, to je bajka i ništa više. Može se o tome učiti, al' kao što rekoh, što više znaš, to više kontaš da je to besmisleno. Slobodnom čoveku ne treba religija da ga sputava. Elem, ne verujem, stoga mi taj običaj, ritual ili kako već ništa ne predstavlja. Kao ni božić, slave ili bilo šta drugo.

    Цео проблем који је у основу ове полемике се састоји од тога да би људе требало апсолутно да боли курац у шта други људи верују. Али не, људима је битно у шта верује комшија Јанко, Станко итд.

    Ја верујем у Бога, али нисам припадник ниједне од познатих религија, а и боли ме курац у шта верују остали и исто тако бих волео да остале боли курац у шта ја верујем. Могу да се дружим и са хришћанином, и са будистом, и са муслиманом и са јеврејином, све док је добар човек. Тако би требало сви да размишљају. Али не. Битна је религија. Тако настају ратови.

  14. Мени не треба одговор свих. Само рнов. Остали се нису изјашњавали по свом познавању религије и друштва. Он је судио нама. Верник! Суди!

    Koga sudim, navedi... apsolutni indirektno sam se obratio neupucenima, ko se medju neupucenima nasao njegov problem.Moj si odgovor dobio negde pre dve strane... Jedno pitanje, kakve prepreke postavlja nekrstenje u zivotu jednog hriscanina?

  15. Dete nije u stanju da na taj nacin razmislja da, ne moze osnovac da razmotri argumente anti religijske i religijske i da dodje do zakljucka, veronauka ne pre srednje...

    Не не. Веронаоука од првог разреда. Дете ће интуитивно видети да ту нема логике и почети да одбацује то. А ако је иоле паметније неће дозволити испирање мозга јер ће постављати питања и другима и добијати сијасет различитих одговора. Дететов ум не дозвољава много објашњења за исту ствар и увиђа небулозност тога. Што се раније учи већа је шанса да постане атеиста. А ако још и схвати све то, па тек онда неће пристати да буде верник.

  16. Не не. Веронаоука од првог разреда. Дете ће интуитивно видети да ту нема логике и почети да одбацује то. А ако је иоле паметније неће дозволити испирање мозга јер ће постављати питања и другима и добијати сијасет различитих одговора. Дететов ум не дозвољава много објашњења за исту ствар и увиђа небулозност тога. Што се раније учи већа је шанса да постане атеиста. А ако још и схвати све то, па тек онда неће пристати да буде верник.

    Zar to nije onda sistematsko nametanje ateizma, u ostalom i mene su tako bombardovali i ja sam pitao sve i svasta i do srednje bio agnostik.

  17. Брате колико ти не знаш ништа онда. Нема ту НИКАКВЕ филозофије већ историје и филологије.

    rnrt-rain

    Dottere mnogo je to filozofije i zbog takvih stvari religija nije potrebna pre srednje, tj. ne treba je izucavati, ne razumem, srecan?

    Иглене уши су капија цариградска за царину, где је камила могла проћи само ако се скроз скине сав терет са ње. Богат духом значи горд за оно време.

    Уклони се са теме. Где је филозофија?

  18. Не не. Веронаоука од првог разреда. Дете ће интуитивно видети да ту нема логике и почети да одбацује то. А ако је иоле паметније неће дозволити испирање мозга јер ће постављати питања и другима и добијати сијасет различитих одговора. Дететов ум не дозвољава много објашњења за исту ствар и увиђа небулозност тога. Што се раније учи већа је шанса да постане атеиста. А ако још и схвати све то, па тек онда неће пристати да буде верник.

    Како не схватате да немају сви људи потенцијал да уоче нелогичност у религијском учењима? 70 и више посто људи је ретардирано. За њих и јесте религија, пошто немају неке своје идеале да верују у њих, они верују у празне приче. Док је код нас био социјализам, веровали су у Тита, неки су веровали да је он бесмртан.

  19. Тако би требало сви да размишљају.

    A to kao nije nametnje? ;)

    Šalu na stranu, slažem se uglavnom s tobom.

    Ono što je moja poenta u cijeloj ovoj temi je apsolutna sloboda.

    Dakle AKO DIJETE HOĆE da uči vjeronauku u osnovnoj školi to mu treba OMOGUĆITI.

    Ako NEĆE NE MORA.

    A ono što vi zagovarate je ili ZABRANA vjeronauke u osnovnoj školi (ili čak i u srednjoj).
    Ili nametanje komparativne religije.

    Dakle vi ovdje zagovarate represivne mjere a ne ja.

    Moj konačni i definitivni stav je:

    svako dijete može da bira šta oće da uči i od kog uzrasta oće da uči, i šta god izabere to mu treba OMOGUĆITI.

    dakle
    uči ako hoćeš:

    VJERONAUKU ili GRAĐANSKO ili KOMPARATIVNU RELIGIJU ili NIŠTA ili SVE TO ili BILO KOJU KOMBINACIJU TA TRI ELEMENTA.

    Ja ne zagovaram nametanje klasične vjeroanuke u školama već se protivim NJENOJ ZABRANI.

  20. Уклони се са теме.

    Mozda o tome razmislim onog momenta kad mi kazes kakve prepreke pretstavlja nekrstavanje jednom hricaninu?

"Vukajlija - Najbolji izum još od toalet papira !!"

Abraxus | 29. Januar 2007.