Zeitgeist

1. У курцу јесмо. Вероватно ће бити још горе. Овај покрет не делује озбиљно. Одгледајте цртани.

2. odgledacu sutra i to kasno mi sad....

3. Jovičiću, broj radnih mesta može samo da raste u veštačkim poljima života: politici, ekonomiji, sudstvu itd. Ne znam koje to statistike gledaš, al nešto ne vidim tendenciju zadržavanja broja zaposlenih. A i ako je možda taj broj konstantan jer se veštački održava usporavanjem napretka tehnologije. A šta ćemo sa tendencijom porasta broja siromašnjih u svetu? 16 hiljada dece koja svakodnevno umiru od gladi?

4. nista to Blek, nadji mu statistiku ili citiraj vikipediju

EDIT: a provali sto je za vrijeme drugog svetskog rata naglo pala nezaposlenost

5. EDIT: a provali sto je za vrijeme drugog svetskog rata naglo pala nezaposlenost

каква случајност :))

6. Jovičiću, broj radnih mesta može samo da raste u veštačkim poljima života: politici, ekonomiji, sudstvu itd.

Nisu to vještačka polja života - to je ono što se zove SEKTOR USLUGA. Dakle tercijarni i kvartarni sektor. To nije ni počemu vještački. Za tim postoji potreba, to ima tržišnu vrijednost, a i praktičnu. Dakle, to je sastavni dio ekonomije. I u svakoj razvijenoj zemlji tercijarni i kvartarni sektori su u porastu. Ali tu ništa nije vještačko. Velika je zabluda da je jedina prava ekonomija i privreda ona koja stvara fizička, opipljiva dobra. Dakle, sasvim je normalno da se danas ekonomske vrijednosti ne izražavaju samo u kilogramima.

Ne znam koje to statistike gledaš, al nešto ne vidim tendenciju zadržavanja broja zaposlenih.

Trenutni porast nezaposlenosti je posledica SEKE i on predstavlja samo kratkoročnu anomaliju, kao što je to bilo i za vrijeme velike depresije. Dugoročno, stopa nezaposlenosti je stabilna.

A i ako je možda taj broj konstantan jer se veštački održava usporavanjem napretka tehnologije.

Niko ne zaustavlja vještački razvoj tehnologije. Razvoj tehnologiji je sve brži, a ne sve sporiji. Ekonomska konkurencija samo PODSTIČE taj razvoj, a nikako ne usporava. Primjeri: Rusi vs. Ameri space race; Intel vs. AMD; Google vs. Facebook vs. Microsoft vs. Yahoo...

Što je veća ekonomska konkurencija, to je brži napredak tehnologije.

A šta ćemo sa tendencijom porasta broja siromašnjih u svetu? 16 hiljada dece koja svakodnevno umiru od gladi?

Tačno, u svijetu je svakim danom sve više i više siromašnih. Međutim, istovremeno PROCENAT siromašnih OPADA.

Dakle, siromaštvo kao problem, u svjetskim razmjerama se polako ali sigurno rješava.

Npr. u Kini je procenat siromašnih prije 30 godina bio NEUPOREDIVO VEĆI nego danas.

7. EDIT: a provali sto je za vrijeme drugog svetskog rata naglo pala nezaposlenost

Pa normalno da je pala. Rat maksimalno angažuje ekonomiju. I naučni napredak je za vrijeme drugog svjetskog rata bio neopisivo brz.

Treba imati na umu i to da se statistika odnosi na SAD, a na tlu Amerike, (osim Havaja) nije bilo ratnih dejstava . (koliko ja znam)

8. Ne vredi, ovo će da ode u beskraj, pogledaj te filmove pa da se diskutuje. :)

E da:

Što je veća ekonomska konkurencija, to je brži napredak tehnologije.

Samo prividno. Da li je napredak tehnologije ako je veš mašina Gorenje ranije mogla da ima radni vek 30 godina, danas jedva 10? Ili je to samo potreba za obrtom. Tehnologija stagnira u odnosu koliko bi mogla da napreduje jer je u tome koči želja za obrtom robe. Danas je sasvim moguće napraviti mašinu, automobil bilo koji tehnički uređaj čiji bi životni vek bio duži od ljudskog. Ali jbg, to nije isplativo. I kako se onda ne usporava napredak?

9. e, super mi je što ljudi koji čvrsto odbacuju teoriju zavere zapravo veruju da je film neka vrsta zavere! hehheheh :P

10. Samo prividno. Da li je napredak tehnologije ako je veš mašina Gorenje ranije mogla da ima radni vek 30 godina, danas jedva 10? Ili je to samo potreba za obrtom. Tehnologija stagnira u odnosu koliko bi mogla da napreduje jer je u tome koči želja za obrtom robe. Danas je sasvim moguće napraviti mašinu, automobil bilo koji tehnički uređaj čiji bi životni vek bio duži od ljudskog. Ali jbg, to nije isplativo. I kako se onda ne usporava napredak?

Šta će ti proizvod dugog životnog veka koji će tehnološki zastareti?

11. Јовичић
    Nisu to vještačka polja života - to je ono što se zove SEKTOR USLUGA. Dakle tercijarni i kvartarni sektor. To nije ni počemu vještački. Za tim postoji potreba, to ima tržišnu vrijednost, a i praktičnu. Dakle, to je sastavni dio ekonomije. I u svakoj razvijenoj zemlji tercijarni i kvartarni sektori su u porastu. Ali tu ništa nije vještačko. Velika je zabluda da je jedina prava ekonomija i privreda ona koja stvara fizička, opipljiva dobra. Dakle, sasvim je normalno da se danas ekonomske vrijednosti ne izražavaju samo u kilogramima.

e vidis tu je problem, "sasvim je normalno da se danas ekonomske vrijednosti ne izrazavaju u kilogramima" e pa kurac moj je normalno. ljudi koji na berzama kupuju novac, kupuju i prodaju dugove itd.... stvaraju se zanimanja koja ne doprinose na nikakav nacin.

Niko ne zaustavlja vještački razvoj tehnologije. Razvoj tehnologiji je sve brži, a ne sve sporiji. Ekonomska konkurencija samo PODSTIČE taj razvoj, a nikako ne usporava. Primjeri: Rusi vs. Ameri space race; Intel vs. AMD; Google vs. Facebook vs. Microsoft vs. Yahoo...

hmmm konkurencija kazes? uzmimo za primer automobile. nasumice nekih 90% ako ne i vise su na pogon nafte (tj njenih proizvoda) a jel ti znas da smo prije barem 5 godina mogli da batalimo ta govna i da se vozikamo u elektricnim auticima, ili u auticima na vodonicni pogon i jedno surnaes drugih opcija postoji, sve su one vec usavrsene potpuno ili skoro potpuno ali nesto ne vidim taj napredak. zasto?? zato sto se ne isplati.

Tačno, u svijetu je svakim danom sve više i više siromašnih. Međutim, istovremeno PROCENAT siromašnih OPADA.

Dakle, siromaštvo kao problem, u svjetskim razmjerama se polako ali sigurno rješava.

slatko se nasmijah bas ti hvala.

Pa normalno da je pala. Rat maksimalno angažuje ekonomiju. I naučni napredak je za vrijeme drugog svjetskog rata bio neopisivo brz.
    Treba imati na umu i to da se statistika odnosi na SAD, a na tlu Amerike, (osim Havaja) nije bilo ratnih dejstava . (koliko ja znam)

aaa pa da rat je maksimalno angazovao ekonomiju nista cudno, ae da ratujemo daako se razvijemo malo majku mu. mada opet, ratujemo mi cijeli 20ti vijek pa smo idalje u kurcu.... hmmm sta bi sa tim razvitkom?? ili su se NEKI razvili dok neki NISMO??

12. Da li je napredak tehnologije ako je veš mašina Gorenje ranije mogla da ima radni vek 30 godina, danas jedva 10?

Ko kaže da današnje stvari imaju kraći vijek trajanja? To ponekad zaista jeste slučaj: ( http://en.wikipedia.org/wiki/Planned_obsolescence )

Ali u većini slučajeva, to nije tačno. Ja imam veš mašinu Kandi. Stara preko 10 godina. Napravljena po kapitalističkim principima, a ne komunističkim. I vrlo moderna je bila. Ništa joj ne fali. Nijednom se nije pokvarila.

Danas je sasvim moguće napraviti mašinu, automobil bilo koji tehnički uređaj čiji bi životni vek bio duži od ljudskog. Ali jbg, to nije isplativo.

Ovo jeste tačno. Ali je takođe tačno da bi taj isti automobil bio VEOMA skup, jer bi se morali koristiti neki nenadjebivi, a time i skupi materijali, i morao bi se koristiti nenadjebiv i skup tehnološki proces. Većina ljudi to sebi ne bi mogla priuštiti.

By the way, takvi automobili VEĆ POSTOJE. Imaš danas designers cars, naprave ti unikat kakav oćeš. Sve od titanijuma, i sličnih stvari. Ali košta 300 - 400 hiljada evra. Pa ti izvoli.

Takvi automobili se NE MOGU za jeftine pare proizvesti.

Osim toga, današnja kola NISU ni nekvalitetna, niti riknu začas. Ima kolko oćeš kola starih po 10, 20, 30 godina, koja se sasvim solidno drže.

13. Rat maksimalno angažuje ekonomiju.

14. Zmio
    u trecem dijelu se kaze da bi se trebalo angazovati da sve sto se proizvode bude sto je moguce duzeg roka upotrebe. ALI s'obzirom da tehnologija napreduje, onda bi elektronske stvari brzo zastarjevali (tipa mobilni telefon) e tu se predlaze proizvodnja na taj nacin da je svaki uredjaj moguce updejtovati tako da nema problema zastarjevanja.

15. Ovo jeste tačno. Ali je takođe tačno da bi taj isti automobil bio VEOMA skup, jer bi se morali koristiti neki nenadjebivi, a time i skupi materijali, i morao bi se koristiti nenadjebiv i skup tehnološki proces.

haha, pa fora je da ako nema novca, svi bi ga mogli priuštiti.

16. Jeste, da vim kako će od nokie 3310 da naprave iphone osme generacije :)

17. jovicicu zasto pominjes pare non stop??

18. kako vas ne mrzi.... e evo ide da vinčijev kod na pinku!

19. Zmia
    Jeste, da vim kako će od nokie 3310 da naprave iphone osme generacije :)

hahhaha xD a otkud znas, mozda moze

Rekli o sajtu

Kada pitate dva čoveka o nečemu, dobićete više od dva mišljenja. Na toj osnovi je stvoren Vukajlija. Rečnik slenga i idioma.

Kompjuterska Biblioteka · 7. Maj 2009.