Prijava

aahaha boh, jel nosis mozda i džemper preko košulje pederko xd

Nosim zvoncare i Umbro patike na exkurziji u Barseloni glavati xd

александаркг
Skočko, koliko se razumeš u procesni deo privrednog prava, konkretno u stečajni postupak i potraživanja stečajnog dužnika?

Skoro pa ništa, ja sam stručnjak međunarodnog prava, slabo se petljam u te stvari.

Skočko, možda znaš, jel postoji neki univerzalno prihvaćen šablon za bill of lading ili mogu da iskoristim bilo kakav koji nađem na netu

Zapravo, zašto bi mi neko tražio to ako se roba isporučuje Ex Works??

A šta ako neko ukrade robu prije nego što je izvezeš?

Ili ti uzmeš pa preprodaš i zajebeš?

Zato je franko fabrika go kurac, franko prevoznik je po meni bolje rješenje, paritet FCA.

A za konosman, nađi Haška pravila (Međunarodna konvencija o pravilima o teretnici ili kako već), Srbija je retifikovala ta pravila, Hamburška su izignorisana.

Sad kopam po svojim dokumentima, nekad sam imao te šablone koje smo koristili na vježbama iz kompanijskog, ako nađem pošaljem ti u private.

A konosman se zove na srpskom, ko neki majstor što vrši remont glave motora. :D

sad čitam ovaj FCA i kapiram šta oćeš da kažeš, ali mislim da moja strana(prodavac) želi po svaku cenu da se ratosilja svih mogućih troškova van proizvodnih

Ajd vidi ako imaš neki svež šablon koji se uklapa u ta nova haška pravila da ne moram ja da se jebem i upoređujem sa tom konvencijom

Nisu nova, Haška su iz 1924. fazon xD

Za koji prevoz ti tačno treba? Lakše će se naći ako preciziraš potragu, međunarodni železnički tovarni list je CIM , međ. drumski tovarni list je CMR, vazdušni tovarni list je AWB, teretnica – konosman u pomorskom transportu, bordero u zbirnom transportu, kargo avio manifest, sto kuraca je tu.

Ako radiš samo pomorski, bill of lading, ali franko fabrika je, čime će pokupiti, mislim, nedorečeno je sve to da ti traži samo za pomorski ali jebiga.

samo da kazem da xiaomi mi5 jebe, sad nastavite sa diskusijom

Poslah ti PM, šta sam našao to je, više nemam. Obrati se kapetanu i neka ti izda to na salveti :D

Aha, pa trebaće mi ovaj drumski verovatno, znači od fabrike do kupca jedan te isti kamion, nema nikakvih brodova i kajaka i kurčevih kapetara. :D

Znači, ako bi kamion pokupio robu u fabrici, pa ga odneo pet kilometara do mesta gde ga tovare na voz, morao bi tovarni list i za kamion i za voz da se sastavlja? Al ne moraš ni da mi odgovaraš, ja sam danas prvi put čuo za taj tovarni list, ima ko i da mi pomogne, svakako nisam ni pravnik ni službenik milšpeda.

Milšped jebeni haha