Prijava

Čudno je stvar to persiranje. Bilo bi okejije da ga nema uopšte, ali i ovako nije loše. Zbog te distance valjda. I meni je bilo cimanje u školi kad dođu neke mlade kokare da predaju, pa ja navalim na pičku ko salmonela na Željka Mitrovića, i normalno, zajebem persiranje. Ali ipak nisam jebo.

Nego, nije mi jasan taj fazon sa asistentom. Ja kad odem kod vulkanizera, ne persiram nj njemu, a kamoli aisistentu.

Не радим у класичној школи и у најбољим сам годинама. :)

hahaha oduševljen sam odgovorom... odavno me nije neko ovako pristojno spustio... svaka čast

Колико знам, у француском нема персирања.

Све у свему није персирање неко правило, више препорука.

Ne volim persiranje, ali ga koristim, jer je to, jelte, odlika poštovanja. Ili bi bar trebalo da bude.
Mada, primetila sam da kada nekome persiramo, poštujemo ga više nego što bi to da smo na ,,ti''. To je pogotovo izraženo u školama - ako profesor ne traži da mu se persira, ode mast u propast! Autoritet se izgubi, a neretko i poštovanje.
Bolesno mi je persiranje roditeljima, babi i dedi, kao i bližoj rodbini.
Ne podržavam persiranje po svaku cenu starijima. ,,Jebem Vam mater'' i sl. - tada definitivno ne treba persirati ma koliko je ta osoba starija od nas.

Ne volim persiranje, krajnje je licemerno.
Nekome 'izraziš poštovanje' jer moraš, je l' te, pa se okreneš i psuješ mu sve po spisku.
Ne volim norme i pravila, a ako nekoga poštujem, neću ga poštovati zato što je stariji, već zato što je dobar čovek i to svakako ne tako što ću mu se obraćati u množini.

Dobro je dok smo na Vi, problem je kad pređemo na ti, jer to onda može da se transformiše u nas. :D Navikao sam na persiranje i više me je nerviralo ustajanje u osnovnoj i srednjoj. Ulazi neko stariji i čitav razred da mu ustaje, ma nek mu njegova djeca ustaju kad dođe kući, a ne čitav razred. To me je mnogo nerviralo. Ali dobro, i to ima svoje, da se naučiš da ustaneš, kad ti neko dođe. A što se tiče persiranja, tako održavam profesionalan odnos i tu neku potrebnu distancu. Ovako, neslužbeno, persiram starijim ljudima, npr. nekoj bakici u gradskom.

Persiranje bi trebalo da bude znak poštovanja i nekog uvažavanja na distanci - a ne godina. Dakle, lagano mi na kurac ide kada ja nekome persiram, a on meni ne. U Germaniji toga nema. Ja babi Sie, ona meni Sie. Neki taksista meni Du, ja njemu Du. Dakle, na istoj smo nozi.

Ima razloga zašto postoji. Praktičnih razloga, ne "pravimosefini" razloga. Pomaže ti da držiš na odgovarajućoj distanci ljude koje ne želiš odviše blizu, ali ni ne želiš da ih oteraš.

Kad mi neko, obično stariji od mene, ne persira (kad mi se obraća), a ja persiram (nesvesno), ta druga osoba se obično premota i ona takodje krene na "Vi". A persiram svima (od radnica u bakalnici do dr-ova). Jedino ne persiram (logično) ljudima svoga godišta u širem društvu i klincima.

Persiranje bi trebalo da bude znak poštovanja i nekog uvažavanja na distanci - a ne godina. Dakle, lagano mi na kurac ide kada ja nekome persiram, a on meni ne. U Germaniji toga nema. Ja babi Sie, ona meni Sie. Neki taksista meni Du, ja njemu Du. Dakle, na istoj smo nozi.

Ovo mi se sviđa!

Колико знам, у француском нема персирања.

Ja mislim da ima :/

U Francuskom ima, u engleskom nema.

ja volim da persiram starijima, pojma nemam navika, i nekako se zlovoljim kad se obratim sa 'ti' starinama. a opet mi bezveze kad meni persiraju stariji, sta sad tu, ja derle od 20 godina, i meni da ukazuju postovanje, sta ce meni postovanje

U Francuskom ima, u engleskom nema.

Нема у говору, има у благописанију.