Test: Koliko ste podlegli zaglupljivanju?

1. Zapravo, on i jeste strani plaćenik - predaje na Oksfordu.

2. Nisam ja rekao da je plaćenik. Pročitaj ponovo.

3. Веровали или не, ја сад први пут читам ко је овај мали Растко. И последњи хахахах!!!!

4. Valsinarb90, да те питам ја тебе нешто, је л' ваше (либералско, европејско,...) говно:
    а)не смрди уопште
    б)смрди, ал' мање од нашег (нас осталих)
    в)не серете уопште ?

И да ли прдите након пасуља, купуса и осталог?

5. Баталите то , идите мало на стадион , убаците се у неки фајт , али оно само 1 на 1 , шутке су за пичке , и ножеви исто ,,,,,...

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs043.snc6/167319_189821574380081_100000567188324_588187_1690263_n.jpg

6. И последњи хахахах!!!!

Хаха... само се ти надај.

7. ПАОКАРА ехо трела

8. ГМ због чега? Нешто си ми клонуо духом?

9. Нагледаћемо се ми Расткова за три живота. То је наша реалност.

10. Nisam bio lijen, te sam uradio cijeli test. Test je idiotski, zato što su tvrdnje iz testa ili ortodoksne gluposti, za koje je naravno logično da dobijete negativne poene, ili pak vrlo sumnjive tvrdnje, a ako se slažemo sa njima, ili pak ako se DJELIMIČNO slažemo, to uopšte ne implicira glupost. Naprotiv. One su strpane u isti koš sa idiotlucima, da bi se uticalo na stavove testiranih, te da bi oni usvojili određenu ideju, tj. da bi i preostale tvrdnje odbacili kao gluposti iako one to nisu.

Sa svim testnim tvrdnjama se NE SLAŽEM osim (sa sledećim tvrdnjama se slažem ili djelimično ili potpuno ili se ne slažem, ali ipak imam neki komentar):

3. Bez veštačkih đubriva, herbicida i genetski modifikovane hrane moguće je prehraniti čitavo stanovništvo planete.

Slažem se da se čitavo čovječanstvo ne bi moglo prehraniti bez veštačkih đubriva i herbicida, ali NE i genetski modifikovane hrane. Tu si dodjeljujem 0,33 boda.

4. Danas veći procenat čovečanstva gladuje nego u bilo kom trenutku u istoriji.

Procentualno, ovo nije istina. Danas vjerovatno MANJI procenat ljudi gladuje nego ikada u istoriji, ali brojčano, danas gladuje VIŠE ljudi nego ikada u istoriji. Tako da je tvrdnja iz testa nominalno netačna (zato sebi tu ne dodjeljujem poene), ali može da navede neopreznog čovjeka na vjerovanje kako je danas skoro iskorjenjena glad, što je DALEKO OD ISTINE.

9. Tajne službe ne mogu efikasno da obavljaju svoje zakonom predviđene poslove ukoliko su pod demokratskim parlamentarnim nadzorom.

Ovdje si dodjeljujem pola poena. Zavisi kakve tajne službe, zatim koji su to poslovi zakonski predviđeni, a koji nisu. Ko te tajne službe kontroliše, kome one polažu račune, itd. Osim toga sama TAJNOST njihovog posla i nije baš u duhu demokratije.

10. Smrtnost od gripa (u Srbiji ili u čitavom svetu) je manja od smrtnosti u saobraćajnim nesrećama.

Ovo pitanje je irelevantno, i uopšte ne govori ništa o zatucanosti osobe. Svima je dobro poznato da i od gripa, i od saobraćajnih nesreća dosta ljudi umire. A sad od čega umire više i nije toliko bitno. To je stvar poznavanja nekih preciznih statistika, a ne opšteg obrazovanja ili zatucanosti. Bitno je jedino znati, da su i grip i saobraćajne nesreće itekako krupni faktori koji uzrokuju veliku smrtnost.

13. Asteci, Inke i drugi prekolumbovski Indijanci su živeli u društvenoj harmoniji, bez rata i nasilja, pre dolaska brutalnih evropskih zavojevača.

Ovdje sebi dodjlejujem 0,33 bode. Oni jesu živjeli u društvenoj harmoniji, ali po sopstvenim mjerilima. Ta društvena harmonija je uključivala doduše i rat i nasilje, i prinošenje ljudskih žrtava.

14. Beogradski univerzitet ima dugačku akademsku tradiciju sličnu zapadnoevropskim ili američkim univerzitetima.

Ovdje sebi dajem pola poena. Beogradski univerzitet IMA dugačku akademsku tradiciju. To stoji. Nismo ni mi baš levati. Ali, činjenica je da se ta tradicija ipak NE MOŽE porediti sa tradicijom najstarijih evropskih i američkih univerziteta.

16. Slovenci su tradicionalni srpski neprijatelji, koji pre raspada SFRJ nikada nisu imali svoju državu.

Ovdje si dodjeljujem 0,25 poena. Slovenci nisu naši tradicionalni neprijatelji, ali ako se izuzme srednjovjekovna Karantanija, činjenica je da do 1991. nisu imali nezavisnu državu.

17. Sunčeva energija je jeftina zamena za fosilna goriva i rešenje svih energetskih problema čovečanstva.

Ovdje si dodjeljujem 0 poena. Zasada sunčeva energija i nije baš ni jeftina, ni dovoljna da rješi energetske probleme čovječanstva. Međutim to ne znači da u nju ne treba ulagati, i inače treba ulagati u obnovljive izvore energije - a test bi mogao navesti neopreznu osobu da misli kako je sunčeva energija glupost.

18. Nikola Tesla se izjašnjavao kao pravoslavni Srbin.

Za religijsko izjašnjavanje nisam siguran (iako znam da mu je otac bio sveštenik). A što se nacionalnog tiče, znam da je rekao "Ponosim se na svoje srpsko porijeklo i hrvatsku domovinu" Dakle izjašnjavao se kao Srbin . Pola poena.

21. Rolingstonsi / Rezidentsi / Ramonsi su bendovi koji promovišu satanizam.

Vjerovatno nisu direktno promovisali satanizam, ali su možda koketirali sa istim. Pjesma "Sympathy for the devil" bi se mogla tumačiti na razne načine. I kao antisatanistička i kao prosatanistička. Dodijeljujem si 0,1 poena.

24. Darvinistička evolucija je “samo teorija” koja ne daje adekvatna objašnjenja u biologiji i navodi ljude na nemoral.

Sama teorija ne navodi ljude na nemoral, to je glupost. Međutim, ne daje uvijek adekvatna i potpuna objašnjenja. Dodijeljujem si 0,1 poen.

25. Srpske škole i srpski učenici su među najboljima u Evropi i svetu.

Srpske škole ne, a vjerovatno ni prosječni srpski učenici. Ali da naša talentovana djeca postižu sjajne rezultate na raznim svjetskim tačmičenjima, to je takođe istina. Matematička gimnazija je sjajna obrazovna institucija. Iako je tvrdnja iz testa nominalno netačna (dodijeljujem si 0 poena) ona može da navede nekoga da misli da su srpski učenici go kurac, što nije tačno.

31. Hrišćanstvo je nespojivo sa ženama sveštenicama.

Za ovo nisam siguran, mada iz same činjenice da su svih 12 apostola bili muškarci, logično bi bilo zaključiti da je sam Isus dao primjer ko treba da budu sveštenici - dakle MUŠKARCI. Ako se služimo tom analogijom, ZAISTA je hrišćanstvo nespojivo sa ženama sveštenicima. Dodijeljujem si 1 poen.

33. Državno vlasništvo nad teškom industrijom pokazalo se uspešno u velikom broju
    zemalja širom sveta.

Pokazalo se uspiješno, ali NE na duge staze. Komunizam je donio vrlo brz i žestok napredak u prvim godinama u SSSR-u i transformisao Rusiju od siromašne, primitivne zemlje u svjetsku supersilu. Ali se onda sam u sebe urušio zbog sopstvene neefikasnosti. Pola poena.

38. Savremena fizika i kosmologija potvrđuju postojanje Tvorca.

Fizika i kosmologija ne mogu ni da potvrde ni da opovrgnu postojanje Tvorca. To je metafizičko, a ne fizičko pitanje. Pola poena.

39. Josif Staljin je likvidirao uglavnom svoje političke protivnike.

Josif Staljin je likvidirao i političke protivnike, kao i sve ostale koji su bili sumnjivi. Pola poena.

42. Značajna naučna i filozofska dela Rudjera Boškovića, Mihajla Pupina, Branislava Petronijevića i Milutina Milankovića napisana su na srpskom.

Milutin Milanković, je između ostalog, napisao značajna djela I NA SRPSKOM. (Provjeriti u Vikipediji). Stoga ovdje si dodjeljujem 1 poen.

46. Vladika Nikolaj Velimirović nikada nije veličao zapadnoevropsku (naročito ne englesku) kulturu i nauku.

Ko da je bitno šta je on veličao? Ja lično NE ZNAM. Ali eto vjerujem, da je veličao i zapadnu kulturu, na određene načine. 0 poena.

47. Noam Čomski je izložen surovoj represiji zbog svojih stavova o spoljnoj politici SAD.

Noam Čomski nije izložen represiji u smislu da mu se zabranjuje aktivnost, ali je itekako MARGINALIZOVAN u medijima, kao i u planovima i programima univerziteta, uprkos izuzetno značajnim idejama, kako političkim, tako i naučnim (prije svega lingvistika). Pola poena.

11. Може да се ублажи, негледањем у92 ;)

12. Za poslednje sam dobio poen... Profesor mi je pokazao da ce se Zemlja, Sunce i najveca crna rupa u galaksiji naci u istoj liniji sa centrom galaksije, i da ce to izazvati mnogo tektonskih pomeranja. Ali tesko je da ce to da izazove apsolutni smak sveta. Nekoliko jakih zemljotresa i vulkanskih erupcija, koje ce pratiti par cunamija i to bi bilo to, nista strasno...

13. sa centrom galaksije

lol, a šta ti predaje taj profesor, i gde predaje? :))

14. @Qwebeck, tvoj profesor je zrtva nacionalsocijalistickog rezima devedesetih

15. мене мрзело да читам чим сам видела да је аутор упитника космолог. Шта је то космолог?

16. Длакава особа, космата.

17. I proučava dlakave, kosmate osobe.

18. i nacionalsocijalistički režim 1990-tih i njegove paravojne, paramedijske, paranaučne i parakulturne formacije, od kojih mnoge i dalje rade punom parom

19. Tesla se izjasnjavao kao Srbin, Solarna energija bi svakako mogla da zadovolji nase potrebe za energijom kada bi koristili njen pun potencijal sto svakako u ovom trenutku nije moguce, tajne sluzbe ne mogu da obavljaju svoj posao kako treba ako rade sve po zakonu itd. U svakoj lazi uglavnom ima malo istine pa tako i medju ovih 50 stavki mogu da se pronadju par komada koje se lako mogu pobiti i jos toliko onih koje je autor verovatno cuo samo jednom ili izmislio.

Rekli o sajtu

Did you mean Vukajlija?

Google · 17. April 2015.