Podijeli sa Vukajlijašima

  1. Plidu, kad pomenu Bošnjake. (Slobodno me napsuj ako ti smeta pitanje, pošto verujem da ti ga je pun djoka) Koja je vaša historijska priča? Šta učite u školi, onakle su Bošnjaci? Ja stvarno pre nego da je počelo sranje u bivšoj Jugi nisam čuo za Bošnjake (a imali smo tonu svakojakih naroda i narodnosti.. jbt, i dalje ne kapiram koja je razlika izmedju Rusa i Rusina).
    Znači, zanima me, pre svega, da li se klasifikujete kao Sloveni ili nešto drugo? Takodje me zanima koliko % Bošnjaka u svetu su muslimani, a koliko ima ostalih religija/ateista?
    Zaniljivo mi bilo kad sam bio u Sarimsakliju, na tamošnjoj pijaci natrčah na nekog momka koji se predstavio kao Bošnjak i još reče da su Bošnjaci i Srbi Karadaši, ali ili nije hteo ili nije znao da priča naški.

  2. Vidi Pepsi, mi učimo da smo potomci bogumila tj da smo bili pripadnici crkve bosanske, da smo Bošnjani (guglaj termin) koji su živjeli na ovim prostorima odavno i taj termin Bošnjani je bio objedinjujući za sve stanovnike Bosne bez obzira na vjeroispovjest. Nakon okupacije Turaka, jedan dio Bošnjana je prihvatio novu religiju (ništa novo i strašno, vjeroispovjesti su se mjenjale tokom istorije i nisu se uvijek vezivale za naciju kao sada). Da ubrzam da ne pričamo o austrougarskoj pa da pređem na jugoslaviju, tamo smo mi imali sva prava kao i ostali osim ključnog, a to je pravo na identitet, svrstavali su nas u hrvate ili srbe iako smo imali jednu upečatljivu razliku a to je vjeroisposvjest i kultura. Nismo mi imali apsolutnu identičnost s hrvatima i srbima, to su znali i oni, s promjenom religije došlo je i do stvaranja nekih običaja koji se znatno razlikuju i od turaka koji su nam tu religiju donijeli a i srba i hrvata kao narodima s kojima imamo najviše sličnosti. Suština je da Bošnjaci kao narod vuku porijeko od slavenskog naroda Bošnjana koji su živjeli pretežno na području današnje Bosne. Prije 19 stoljeća, svi su pripadali toj skupini naroda, nakon toga Srbi i Hrvati kreću s jačanjem nacionalnog identiteta i prisvajanjem određene skupine tih naroda na osnovu vjeroispovjesti (hrvati na katolike bošnjane, srbi na pravoslavce bošnjane) i jedini koji ostaju svjesni da ne pripadaju tome su islamizirani bošnjani koji onda na osnovu starog naziva kojeg turci daju za sve stanovnike bosne tada (bosnjak), sebe nazivaju bošnjacima odnosno islamiziranim bošnjanima.

    U suštini nije tu bilo neke zle namjere, bošnjaci su tu ostali nesnađeni jer se nisu uklapali u potpunosti u ideje “srpstva i hrvatstva” jer su i te ideje kao i bošnjački identitet temeljeni na religiji.

  3. ja koliko znam bošnjak je bio bosnyak vilajet, naziv za područje u osmanskom carstvu. ali sad su svi slovenski muslimani bošnjaci, da se ne bi više izjašnjavali kao muslimani. nema ateista sem možda plidua. taj što si ga upoznao u turskoj je verovatno potomak nekog našeg odavde, ima ih baš puno u turskoj, začudili biste se.

    a Rusini su etnički zaseban slovenski narod, to što si sad rekao je kao da si rekao da su Srbi i Lužički Srbi isto.

  4. U suštini nije tu bilo neke zle namjere, bošnjaci su tu ostali nesnađeni jer se nisu uklapali u potpunosti u ideje “srpstva i hrvatstva” jer su i te ideje kao i bošnjački identitet temeljeni na religiji.

    https://media.tenor.com/n1IIincKcS0AAAAM/el-risitas-happy.gif

  5. e jbt sad od bogumila

    meni najsmesnije ovo da bosnjaci svoj jezik zovu pajsad bosanski
    inace kulturoloske razlike su jake do jaja medj yu narodima

  6. Vidi Pepsi, mi učimo da smo potomci bogumila tj da smo bili pripadnici crkve bosanske, da smo Bošnjani (guglaj termin) koji su živjeli na ovim prostorima odavno i taj termin Bošnjani je bio objedinjujući za sve stanovnike Bosne bez obzira na vjeroispovjest. Nakon okupacije Turaka, jedan dio Bošnjana je prihvatio novu religiju (ništa novo i strašno, vjeroispovjesti su se mjenjale tokom istorije i nisu se uvijek vezivale za naciju kao sada). Da ubrzam da ne pričamo o austrougarskoj pa da pređem na jugoslaviju, tamo smo mi imali sva prava kao i ostali osim ključnog, a to je pravo na identitet, svrstavali su nas u hrvate ili srbe iako smo imali jednu upečatljivu razliku a to je vjeroisposvjest i kultura. Nismo mi imali apsolutnu identičnost s hrvatima i srbima, to su znali i oni, s promjenom religije došlo je i do stvaranja nekih običaja koji se znatno razlikuju i od turaka koji su nam tu religiju donijeli a i srba i hrvata kao narodima s kojima imamo najviše sličnosti. Suština je da Bošnjaci kao narod vuku porijeko od slavenskog naroda Bošnjana koji su živjeli pretežno na području današnje Bosne. Prije 19 stoljeća, svi su pripadali toj skupini naroda, nakon toga Srbi i Hrvati kreću s jačanjem nacionalnog identiteta i prisvajanjem određene skupine tih naroda na osnovu vjeroispovjesti (hrvati na katolike bošnjane, srbi na pravoslavce bošnjane) i jedini koji ostaju svjesni da ne pripadaju tome su islamizirani bošnjani koji onda na osnovu starog naziva kojeg turci daju za sve stanovnike bosne tada (bosnjak), sebe nazivaju bošnjacima odnosno islamiziranim bošnjanima.

    U suštini nije tu bilo neke zle namjere, bošnjaci su tu ostali nesnađeni jer se nisu uklapali u potpunosti u ideje “srpstva i hrvatstva” jer su i te ideje kao i bošnjački identitet temeljeni na religiji.

    kako dug nacin da se kaze, "apsolutno isto smo sto i srbi izbosne, samo smo muslimani"

  7. sad viđoh ovo što si napisao plidu, ista priča kao u crnoj gori dan danas, izmišljaju novu crkvu u koju niko ne ide, pričaju nam kako smo svi sa severa crnogorci bez obzira na veru i to što nam niko od predaka nije bio crnogorac itd.

  8. srbi i hrvati kao plemena i etnos su postojali i mnogo pre tog prokletog pokrštavanja tako da ta priča kako su ta dva identiteta temeljena na religiji je šuplja, možda su danas u potpunosti oblikovani religijom ali ta strana religija nije bila temelj

  9. ali sad po pliduu ispade da srbi i hrvati nisu postojali u bosni prije 19. vijeka, nego ih neko zajebao da se tako izjasne, ma bukvalno preslikana priča kao iz crne gore kad neko hoće da pravi sebi objedinjujuću novu naciju zarad lične koristi

  10. i onda dobijes nekog tamo top bosnjaka kusturicu koji se cova vratio korenima a pliduu okolo i vice da je ciganj

    realno od tog kuste nemate kvalitetnije. Merlin se ne racuna on je debil

  11. I da Pepsi, ima nas dosta u Turskoj npr ja imam oko 40ak rodjaka samo iz moje “loze”, to su porodice koje su odselile iz srbije krajem 19 i početkom 20 stoljeća, generacijama su tamo ali znaju naški, neke sam upoznao ali rijetko dolaze vamo jer su davno otišli pa više i nemaju gdje da se vrate.

    Najviše Bošnjaka imaš u Istanbulu (Bayrampasa), Izmiru, Ayvaliku i u Sarimsakliju.

  12. sta priča kao u crnoj gori dan danas, izmišljaju novu crkvu u koju niko ne ide, pričaju nam kako smo svi sa severa crnogorci bez obzira na veru i to što nam niko od predaka nije bio crnogorac itd.

    ovaj abramovic sto je osnovo crnogorsku pravoslavnu je deda od od velje abramovica ovaj koji po klipamovima jede govna sa šalom

  13. bosanci -> turska da
    turci -> bosna ne

    to i dalje ne menja cinjenicu da smo isti narod svi.

    ustvari balkanska je muka sto mnogo ocemo da smo jedinstveni, da slicno mislimo, izgledamo, jebem li ga sta, al daleko bilo da se prihvati neko drugacije misljenje stagod, vazda tako bilo.
    zato i vlazimo na diktatore, samo da je ko vojska, jedinstveno, uniformisano.

    nema sanse da prihvatimo, od istih smo samo ovi bili ovakvi a oni bili onakvi. one tamo ne volim bas jer su ispali supci, al jebi ga, moji su, ko retard neki iz porodice.

    nema brt, mora se brise, mora se menja, vi vise niste moji, vi ne postojite itditd.

    vi ste bili oni sto su za vucica, da uvalite dupe u stranku da vas ne prca diktator, samo grupisani, mi smo bili opozicija, i podelismo se na tome, i sad nema batke, oduvek smo bili mi drugaciji (imas verovatno neki bosanski ekvivalent). eto tako nekako.

  14. evo imam predlog za plidua da se svi vratimo na bogumile pa da budemo jedno biće ne znam el bi to prihvatio posto je jako strašno biti srb

  15. Hezno, ne mora bošnjak biti musliman, tvoja religija je lična stvar ali identitet jeste temeljen na islamu kao što vi srpstvo temeljite na pravoslavlju, hrvati svoje na katoličanstvu. Da se nije išlo tom logikom, možda bi danas srba bilo 40 miliona fazon ili hrvata zavisi ko bi preovladao tj ko bi mogao bolje da društveno i politički ujedinjenim zadrži ta “podplemena”, ili bi možda svi skupa vjerovali u neka slavenska božanstva i zvali se jugosloveni hehe (lool)

  16. +1 pliduu odreknimo se vere postanimo jugobogumili

  17. Pildu mislim da je to sa Bogumilima apsolutna glupost, Bogumili su koliko se sećam Patareni, koji su pobegli iz Francuske pred inkvizicijom da spasu gole glave, i Bosna ih prihvatila i zaštitila (u najkraćim crtama). Starija Bosna daleko od toga, treba pitati Cara.

  18. Pa jbg caro moglo je tako nekako da bude, religije su nas secirale i onda se oko tih religija gradili identiteti. Sad meni šmoklja kaže kao jest al mi smo postojali prije pravoslavlja, jeste ali se onda identitet poceo graditi oko pravoslavlja. Nemoj me pogresno shvatiti, to je vaše pravo i ako narod smatra da je to ispravno nema smisla remetiti to, pa da se onda priča kao za komuniste, htjeli da nas udalje od religije, lazno bratstvo jedinstvo ha hu, neki vjerovatno mudriji ljudi od mene su odlučili da to tako tumače a mi se sad samo prilagođavaju i usvajamo to

  19. Ajd evo ti vikipedija

    https://sh.wikipedia.org/wiki/Patareni_u_srednjovjekovnoj_Dalmaciji

    Čitao sam tekst opširan, u pol. zabavniku mislim gde postoje priče da su ovi načelno bili Hrišćani, ali neka skroz čudna sekta nešto, bili sirotinja, kažu išli mahom goli uokolo, hram izgradili na pentagramu ili nečemu, ne sećam se. Satro ih vatikan nemilosrdno, neki pobegli (ima dokumentovano), kažu izneli nekakve svete knjige nešto što je hića posle tražio. E sad - hića poslao bio ekspediciju da pretraže tu oblast, i ovi stvarno našli to famozno patarensko blago u nekakvoj pećini, nije mit stvarno našli, ima dokumentovano.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.