Prijava

ma jebe me banka u srbiji, kazu da ce da mi zatvore racun u avgustu ako im ne posaljem ocitanu licnu kartu, ne prihvataju sken

nabijem ih na kurac

Ako imaš čitač samo skini čelik program i očitaš. Jbg u Srbiji svaka kopirnica ima za očitavanje, ne znam kako je u inostranstvu ali cenim da može da se očita i tamo.

jel ti traze da im se razderes koji ti je pin broj preko hodnika na salter, sto oce nekad ovako :)

brate, sad se razmisljam, i za ovih 12 god kolko sam u inostranstvu, u radu sa lokalnim institucijama, salterima, kol centrima i tako to, recimo da su me drkali par puta u irskoj i 3-4 puta ovde... procentualno az sve to vreme, uglavnom je ok.

za tih 12 god sam imao mozda 10ak interakcija sa srpskim "uslugama", sto u ambasadi, sto air serbia, i tako to, i cenim da od tih 10, bar 8 puta su me drkali do besvesti, od slavke salteruse sto nece da prekine poso na 10s i da mi naplati "uslugu" dok ne odradi 50 drugih papira, sto traje cirka dva sata iako bukvalno jedini cekam tu uzivo, preko kol centra air srbije gde te bukvalno namerno drkaju, do toga da moram licno da odem u nis da podignem papir da licno donesem u cirih, da posalju taj papir u nis gde ce da udare pecat na taj papir pa da posalju nazad (ne zajebavam se).
ustvari, sto srbin moze svoje sugradjane da drka, niko drugi ne moze. navikli da ih jebu od sitno pa do vrha.

Pa bolja švica od srbije, ja to pričam odavno.

al ta scena sa recepcionarkom u konzulatu je bila nadrealna... prvo kad udjes u konzulat, prodjes krz bas bogat deo ciriha, udjes u lepu staru zgradu, i doceka te komunisticki namestaj, one narandzaste stolice, i razvaljen namestaj.
u konzulatu imas 4 radnika koja vidis: jednog debelog kome je posao da kad pozvonis pritisne ono dugme sto radi bzzzz na vrata i da te pita sta oces, i da kaze sedi tamo i cekaj, onda imas jednu sto se seta tu i nosi kafe, slavku salterusu, koja je prototip debele salteruse koja prima 5000fr mesecno i kuca 3 slova u minuti i jednog lika od tako 25, 30 koji radi bukvalno sve.
odradi on meni to sto mi treba za 5 min, usluzan, sve sto treba, i kaze evo samo plati ovde kod slavke i to ti je to, i ode negde tamo.
dodjem ja kod slavke, reko jel mogu da platim? "cekaj tu da zavrsim ovo". dobro, sednem ja tako i gledam je, sami smo nas dvoje i onaj debeli, ona cuka po tastaturi, tako prodje 10ak min, ja pridjem opet, jel mogu da platim, da uhvatim voz nazad, ona se naljuti, pa majku mu jel vidis da imam da zavrsim ovo, i pokazuje na jednu tako gomilicu papira. kad ce bude gotovo? pa bar do pola 12 nece (bilo oko 9 ujutru), sta si zapeo voz pa voz sedi tamo.

sva sreca naidje opet onaj lik sto radi tamo sve, kao jos si tu, koj kurac, i poce da objasnjava slavki kako moze da minimizuje program da unese 5 brojke da mi naplati. ona poce nesto da se ljuti na njega, on brate ne znam jel psiho ili ne, ja bi oterao slavku u picku materinu, sede sve fino uz persiranje da joj objasni kako da klikne sve, ona tako ljuta uze onaj papir popuni brojke uze mi pare i kao "ako sam pogresila nesto ti si kriv"

otprilike opis srpske javne sluzbe, potrebno je oko 25% ljudi tu, ostali samo primaju platu od 5000fr da pritiskaju dugme ili prepisuju neke forme ceo dan, sto moze da se uradi za 10ak min.

more vise sam cekao...

cenim da su te ambasade po svajcarskama, engleskama i slicno najbolja mesta gde moze da se uvalis kao neki stranacki isprdak. sigurno su plate velike, plus placeni troskovi, plus nista ne radis, diplomatski pasos i tako to. zajebavas se tu 2-3 godine i onda dodjes kuci i budes slavka gospodja iz svajcarsku.

Jebote, Slavka košta poreske obveznike najmanje 100 soma fr godišnje, a tretira stranke bukvalno gore nego što to radi šalteruša u tipa nekoj Surdulici, jebo bih joj mater ja za takav odnos prema državljanima da sam država

Birokratija kao u Brazilu '50ih

E Kelte, znam na sta mislis kada pricas o konzulatu. Mom ludom kumari ukrali jaknu u Barsi pre jedno 15 godina. Naravno, pijana budala imala i pasos i avionske karte i pare u jakni. Zvao ambasadu u Madridu, tamo mu rekli da mora da dodje u Madrid. Jedva mu cale nekako poslao pare iz Srbije da se dofuklja do Madrida, dosao u ambasadu i tu krece sou. Prvo lik na recepciji ga gleda zblanuto, onda podigne slusalicu i kaze "Dosao je onaj momak sto je prekjuce zvao da je opljackan u Barseloni. Ne znam kako je dosao, ali je dosao". Puste ga unutra, a na zidu unutra jos uvek grb SFRJ. Konzulka mu rekla da mora da plati 250 evra putni list da mu izdaju. On pita kako da platim kada sam opljackan, kaze "ne znam". Pita da li mogu da mu daju list da ode kuci, pa da mu posalju racun da plati "ne moze decko, mi da ti damo list, a ti nikada da ne platis, pa da se jurimo po sudovima". On na prvu "okej, idem ja ispred da nabodem pesnicom prvog pandura, da me deportuju, bar cu stici kuci". Na to tek ova pristala kao ajde da mu pomogne. Na izlasku iz ambasade im doviknuo "pizda vam materina, da sam Amerikanac dovukli bi nosac do obale Portugala i bombardovali pola Spanije ako treba da me vrate kuci".

Ode na salter Swiss Air, posto je preko njih imao kartu, objasnio situaciju, ovi mu odmah dali zamenu za let i jos mu se izvinjavali sto nema direkt let do Bga, vec je morao da preseda u Rimu. Eto toliko o Srbiji.

i ovo bukvalno mislim da nije do ljudi. ima nekih ljudi, pogotovo mladjih, sa kojima sam imao kontakta ovako po srbiji, i sto napisah gore ovaj lik koji rade ono sto treba da rade, i sto je najzanimljivije vide i mane svega toga. ne rade nista vise osim onoga sto treba i to je sasvim dovoljno da sve funkcionise ok.

bumer generacija sa druge strane je uglavnom uzas. koristi svu svoju moc da ti ucini iskustvo sto neprijatnijim.

verovatno se i ovi vredni izopace vremenom kad vide da je njihov trud kerov kurac, da nema nikakve veze sa tim kako ce da prodju, a cesto je i kontraproduktivan.

Jes', al vi nemate burek i kafane tamo. Xd

ima ima. jbt, cirih je.

To su gmo kafane.

batasale, ovo za amerikance potsetio si me drkanja iz irske ispred americke ambasade u dablinu, zakazao termin, doso 10min ranije nego sto mi rekli, i rekli mi da stanem ispred tu. ladno u picku materinu, stojim ja tako, neki jos kolege iz banana republika i jos nekoliko iraca, reko sto cekamo, jedan irac kao ma pusti ih jedu govna, mrznem se vec pola sata.

stanem, cekam, dodje neki lik posle mene, puste ga. stojimo tako i mrznemo se i tako dodje poneko udje, neko stane u red sa nama.

trajalno to dobrih 40ak min na vrlo hladnom vremenu, i izadje jedan vojnik samo ispred: "is there any more american citizens?" posto se niko ne javi, pusti nas unutra.

i pazi sad, udjemo unutra i sednemo u toplu cekaonicu nas 10, a ima cirka 100 stolica.

otprilike su nas drkali ko sto mi drkamo sami sebe.

Ne znam što tako rade, ja sam uvijek gledao da maksimalno izađem u susret našim ljudima, a i sada kada imam stranke drugih profila gledam da im pomognem ukoliko mogu ikako. Pogotovo kada dođe neki penzioner pa treba da podnese neki podnesak bilo koje vrste, često im i iskucam to i odštampam i uputim šta i kako. Gde će jadan on da kuca žalbu, nit ima na čemu, niti zna kako, niti ima para da plati to, službe za besplatnu pravnu pomoć su jedne smećarske službe za ispijanje kafa i žderanje kavurme u pola osam ujutru i sad još na svu njegovu muku treba ja da ga jebem? Nema teoretske šanse.
Jedino kad dođe neki bahat pa krene spiku "Zvao sam ja ovog, zvao sam onog, znaš ti ko sam ja" i tako te fazone asfaltnih debitanata, njih jebem maaaaksimalno.

Ma ja bolan, a reci mi đes ti debitov'o, jel na prijedorskom makadamu? Znači, kad mi se ovi bosanci krenu kurčiti a naš hleb jede, buraz znači jebo bi ti mater najstrašnije zbog takvog ponašanja