Podijeli sa Vukajlijašima

1. Kolike su sanse da je celt dobio sui drzavljanstvo, nemojmo srati

2. 2022, jos nisam 10 god ovde.

3. Lepo.
    Kad pogledas unazad proletelo je.

4. Edit - gotovo je. Narod se ipak odlučio za covid pasoše

Da naravno. Nisu svajcarci budale. Znaju sta je dobro za njih.

Glupo je misliti da su tamo nesto puno svesniji nego ovde. Svesniji su koliko su zakoni ostriji.

Celt bi glasao naravno za kovid propusnice. Za koji k se fajzeriso 3 puta + nikad bolji filing posle vakcine.

5. malo su pogresno parafrazirali ovo glasanje. bilo je da izmedju toga da se zadrze postojece mere ili da se ukinu, i izglasano je da se zadrze.

poenta je da sad ako hoces da u kafani pijes normalno (i sve ostalo bez maske) moras da imas certifikat koji dobijes ili vakcinacijom ili testom ili ako si prelezao vec koronu. znaci, ako si vakcinisan imas beneficiju da ne moras da pokazujes da nisi zarazen za veca okupljanja na gomilu.
    alternativa je bila da se to odbije, ali to nije automatski znacilo da sad svi mogu da se jebu na gomilu, nego bi verovatno znacilo da ako se opet napune bolnice da onda nema ni to, nego se zatvore kafane i eto vam ga.

poenta tog glasanja je manje bilo to a vise da se obezbedi paket finansijske pomoci za biznise ugrozene pandemijom, sto znaci da ocekujte da ce franak da padne malo.

6. nikad bolji filing posle vakcine.

necu vise sa tobom pokusavati da budem sarkastican posto ocigledno ne umes to da shvatis. jebi ga.

caro, posle obe doze vakcine sam imao standardne nus pojave nekih 12 sati. ne primecujem nikakve trajnije posledice.

7. Sarkazam bi bio da se nisi vakciniso jbg.

8. ovo za svajcarske propusnice, nije mi bas najjasnije sto su na gomilu povezali ekonomske i socijalne mere, i bukvalno ne ostave ni mrc prostora da moze neko i da odabere da je ok sa ovim socijalnim merama da uz propusnice funkcionise zivot najnormalnije, umesto da se zatvaraju kafane i ostalo, ali da onda, ako vec sve radi, ne stampas pare za socijalnu pomoc osim ako nije bas neophodna, kao i do sad.

ne, narod moze da gleda ili samo levo ili samo desno.

9. Referendumi se prave tako da se odluka donese i svi moraju da postuju iako su glasali za nesto drugo.
    Sve u svemu kolektivna svest svajcaraca je bas niska.

10. jeste, ali sa tim koliko je niska, je najverovatnije najvisa na svetu uz skandinavce. nije to neka visoka lestvica.

11. Nisko je uvek nisko.

12. odnosno aj mozda se ne razumemo. nemaju visoku kolektivnu svest kao recimo japanci, daj zivot za cara i obraz i firmu i slicno. vrlo nisku takvu svest imaju, verovatno nizu od nas.
    kolko god se svi smatrali za svajcarce i oni ne racunaju bas one iz francuskih kantona npr bas za svoje.
    ustvari to ide do najlokalnijih odluka. ako tvoja zajednica u odnosu na susednu nesto moze bolje da uradi, uradice, pa makar na stetu komsija. na njima je da se zastite ili da odrade isto to.
    ali lokalno imaju veliko interesovanje za stvari koje se dogadjaju tu ispred nosa, i sistem im omogucuje da je vrlo tesko na drzavnom nivou preurediti neku lokalnu odluku, i to ostaje samo kao opcija za vrlo velike promene. to su referendumi.
    tako da imaju kolektivnu svest, ali kolektiv im je mnogo manji nego na drugim mestima.

13. sistem im je pravljen da bude seljacki da resavaju probleme dan-za-dan i malo da se interesuju ko je sad tu car, a ne imperijalisticki da budu glavni i da svi zajedno resavaju neku borbu za sve.

ja recimo reko da srbima, nasem mentalitetu vise odgovara to od zelje da imamo imperijalisticki mentalitet (da oponasamo nemce, francuze itd), al to je verovatno do mene samo. u dusi bi voleli da smo sila, tu nema price.

14. pogledaj britance i referendum. glasaju na svoju stetu ako treba da pokazu nekome kurac, ni najmanje ih ne interesuju posledice na lokalnom nivou. ali, ko glasa - matori englezi. skoti, velsani, seljaci nisu bas sa to.

15. Svi nekoga oponasaju. Svajcarci nemaju ni svoj jezik. Toliko o naciji. Kao i austrijanci.

Mi jesmo sila, posrnula ofc. Ali svajcarci sto su sila u sirevima skijanju i satovima. Jebote

16. pa i nisu sila, niti misle da su sila, niti da su neka velika nacija, na tome im je ceo sistem baziran.
    iako jesu danas donekle, bar ekonomski. a i vojno nisu bas zajebancija, nisu nikad ni bili.

17. Sledece godine ces pisati u prvom licu jednine kao svajcarac.

Nece biti oni nego ja. Najebali smo.

18. Ma jok mislim ni da orginal svajcarci ne pricaju za svajcarce u prvom licu :)

19. Pa kad ne postoji original :)

20. To je fora :)
    Mozda sam i zbog toga ovde vec 10 god

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.