Разноразно питање

1. Lebedevi.

Je l' da da treba Platonovog filozofa vladara izabirati na vlast?

Jebote, Platon je zivio prije nove ere. 20 i kusur vjekova demokratija nije napredovala.

2. Pa Platon reče da je jedino gore uređenje od demokratije anarhija. I onda koliko treba biti glup i biti deo nečega što je bilo golo govno u samom startu.

3. Anarija? Ili individualistička anarhija?

4. Sreća u našoj zemlji koliko sam obratio pažnju samo manjina ide na glasanje. Što znači da je većina još uvek pri koliko-toliko zdravoj pameti. Mada, kapiram da se samo tešim, jer bi i među nama koji ne glasamo, većina zapravo glasala, nego je razočarana. Kamo sreće da ljudi ne glasaju jer kapiraju koliko je to glupo.

5. Valdemare, mislim da je Platon u ovom slučaju mislio na haos. Mada se ja ne slažem. Ja mislim da je haos bolje uređenje od demokratije.

6. Pa Platon reče da je jedino gore uređenje od demokratije anarhija.

Kad, dje?

Ja se ovo pozivam na Republiku, tu je rekao da je demokratija bolja od oligarhije i tiranije. Njegovo uredjenje ispravlja mane demokratije, ali uzima osnove iz nje. Valjda.

7. Kad, dje?

U "Državi" je , između ostalog, kritikovao demokratiju (atinsku u ovom slucaju), pa ju je upoređivao i sa anarhijom. Odnosno da se u praksi ona uvek pretvori u nesto najslicnije tome. Tu je dao gotivnu ideju o filozofskoj monarhiji kao soluciji, ali da ne seremo dalje.

8. Valdemare, mislim da je Platon u ovom slučaju mislio na haos. Mada se ja ne slažem. Ja mislim da je haos bolje uređenje od demokratije.

Jbg, ako hoćeš da neka zajednica obavlja posao, mora da bude uređena na neki način. Nisam mislio na haos, pošto bi neuređenu zajednicu očas posla progutale susedne uređene zajednice. Kad kažem anarhija, mislim na Bakunjina, Prudona, Kropotkina, španske anarhiste iz građanskog rata i tako to, ideološki. A individualistička, mislim na pojedinca koji funkcioniše u društvu, ali odbija da učestvuje u njegovom političkom životu. Samo te dve opcije su moguće, ne znam šta bi drugo radio čovek koji je neprijateljski nastrojen prema demokratiji i uopšte političkom sistemu. Treće ostaje totalitarizam neki, diktatura, ali ne verujem da si mislio na to.
    EDIT Filozofska monarhija bi bila nešto kao prosvećeni apsolutizam, ali takvo uređenje zavisi više od ličnosti onog koji vlada nego od samog sistema. Što bi filozofi bili bolji od većine ljudi? To je tipična starogrčka zabluda: vrlina jednako znanje, zlo jednako neznanje. Sokrat itd. Videli smo da nije tako.

9. Treće ostaje totalitarizam neki, diktatura, ali ne verujem da si mislio na to.

Totalitarni sistem je jedini sistem koji šljaka u mnogoljudnim državama. Tako da je tamo to uređenje savršeno.
    Tako da, svi sistemi se mogu primeniti.
    Anarhija bi bila savršena kada bi svi ljudi imali dobre namere. A pošto je čovek inertno biće, onda bi savršeno uređenje bila filozofska monarhija o kojoj je pričao Platon.

Lično nisam rekao da sam protiv demokratije. Niti da sam za nju. Samo sam rekao da je sranje, odnosno da ne želim da sudelujem u njoj.
    Recimo nikada neću glasati. Jer uvek će biti dovoljno glupih pojedinaca koji će to raditi misleći da nešto menjaju.
    Sa druge strane uvek će biti glupaka koji misle da nešto menjaju svojim bivstvovanjem na vlasti.
    I sa treće strane (onostrane), uvek će biti glupaka koji misle damenjaju kvalitet svog života time što e bogate na vlasti trpeći sranja i maltretiranja onoga ko je iznad njih.

U toj konstalaciji svi su glupi. Osim ovih koji ne glasaju, gledaju svoj život. Piju džin. I slušaju neki bluz.

10. U toj konstalaciji svi su glupi. Osim ovih koji ne glasaju, gledaju svoj život. Piju džin. I slušaju neki bluz.

Pa onda je to neki individualistički anarhizam. Ali problem je što ti ne moraš da se baviš politikom da bi se politika bavila tobom. U nekom trenutku dođe do sukoba tebe i aktuelne politike tamo gde živiš, upadne ti u život, sjebe ti ovo-ono. Ne možeš ceo život izbegavati konflikt. I onda biraš šta ćeš da radiš. Ako nastupaš sa oportunističke pozicije, komotno možeš i da budeš kriminalac, ne obavezuje te poštovanje zakona koje ne priznaješ. A ako se sukobiš zaklonjen iza nekog ideološkog predznaka, onda si već počeo da se baviš politikom, i svrstao si se. Da ne tupim, ali kad dođe trenutak da deluješ, šta radiš? Ja to nemam pojma, nisam našao ništa što bi moglo da bude dosledno, čas sam radio jedno, čas drugo. Glasao sam, i tukao se s murijom, i pravio barikade, i jebao svima sve po spisku, i onda ne glasao i boleo me kurac, ali sve džabe. A oseća čovek nekakvu odgovornost za ono što se dešava oko njega. Možda ne baš u državi, ali lokalno...

11. Ja to nemam pojma, nisam našao ništa što bi moglo da bude dosledno, čas sam radio jedno, čas drugo. Glasao sam, i tukao se s murijom, i pravio barikade, i jebao svima sve po spisku, i onda ne glasao i boleo me kurac, ali sve džabe.

Evolucija. To je za poštovanje.
    Moj jedini politički trip desio se sa 14 godina. Bio ispred skupštine petog oktobra. Bilo mi zanimljivo. I bile do jaja one kifle što su delili iz kamiona to veče. Od politike sam za sada dobio kiflu. Što je ok. Slažeš se?

Ali problem je što ti ne moraš da se baviš politikom da bi se politika bavila tobom.

Ovo stoji. Ona se bavi mojom svakodnevnicom. Odnosno svakodnevnicom svih nas. Ali moje je da svedem to delovanje na minimum. I to je neka lična revolucija i borba. Da svedeš upliv sranja u svoj život na minimum.
    Ono... da se branim na neki način tako što ću raditi stvari koje mene 7zanimaju i zabavljaju.
    Može se reći da je to ignorisanje. Ali glupe ljude i glupe ideje treba ignorisati. Ne treba se baviti.
    Osim ako nije neka gotivna globalna revolucija protiv svega (ali bukvalno svega) što je nametnuto (počev od moralnih normi, kako treba živeti i kako život treba da ti izgleda), možda bi se predomislio i potegao ašov u nadi da će opet deliti te gotivne kifle. Nevr sej nevr.

A oseća čovek nekakvu odgovornost za ono što se dešava oko njega. Možda ne baš u državi, ali lokalno...

Slažem se, samo što ne mislim da se stvari menjaju glasanjem. To je i inicijalna kapisla ovih postova. Zapravo su problemi kompleksniji od samih rešenja. Samo nisu toliko banalni da bi se rešili glasanjem, sve i da ta pojava nije iluzorna.

12. Зашто мислиш да су државници Србије глупи? Ја бих рекао да су они сви прилично интелигентни и намазани, али не и образовани.

Довољно су паметни да правилно размишљају о сопственим интересима и довољно су интелигентни, односно довољно брзо мисле како да их остваре. Водећи политичари су довољно паметни и интелигентни да не мисле својом главом него да ефикасно спроводе наређења тзв. владара из сенке. Кловнови као што су Вулин и Стефановић, или раније Маловићка, Хомен и слични су небитни.

Можда је правилније рећи да код нас постоје успешни, а не паметни или интелигентни политичари. Код нас су успешни они политичари који су успели да буду на власти или да макар буду њен део минимум два пута.

Recimo nikada neću glasati. Jer uvek će biti dovoljno glupih pojedinaca koji će to raditi misleći da nešto menjaju.

А можда је излазак на гласање шанса како би паметна мањина могла да сјебе глупу већину. Довољно је да на гласање изађе гомила незадовољних и да у кутију убаце празне или ижврљане листиће и комплетна политичка сцена би била у великом проблему. Дакле, није нужно гласати за неку опцију, него изаћи на гласање. Нека буде минимум 10% неважећих листића (добро би било да их има макар 20%), одмах би настао џумбус. Ретко ко би прешао цензус, станке мањина би имала мањи проценат гласова, а рејтинг најјачих партија би пао. Ако би се и формирала нека луда коалиција, велика вероватноћа је да би влада врло брзо пала и имали би нове изборе. Уколико би опет на основу гласова једна странка формирала владу, била би стављена пред свршен чин: или ће народ добити макар хлеба и игара (сад немамо ни једно, ни друго) или би та странака нестала са политичке сцене после тешког пораза на наредним изборима.

Међутим, то је само део приче. Кад би се некако и елиминисали сви политичари са актуелне политичке сцене, ко би даље водио државу? Како направити странку сачињену од људи који би успели да задобију поверење народа, која би радила за интересе Срба, а с друге стране како избећи довођење у опасност животе тих људи који би водили ту странку, али и целе земље уопште због такве самосталне политике. И поред свега опет би био мањи проблем да се направи тако нешто, колико је проблем наћи квалитетне људе у Србији. Сви имамо цену, само што је и код учених и мудрих људи она много ниска.

13. Izvinite jel ovo tema o evoluciji i marvinu?

14. Фендер лепо речено, мислим на овај други део. Углавном видим да се већина слаже да политичари јесу интелигентни.
    Бушидо, не знам да ли си имао прилику да причаш са неким иоле озбиљнијим политичаром, па да можеш да тврдиш да су глупи. Ја сам лично упознао разне, наравно нисам тражио да се упознам са њима, већ се десило сплетом околности, и могу рећи да огромна већина није глупа, или неинтелигентна, једноставно многе су њихови саветници направили будалама, зарад веће популарности у медијима.
    Иначе, иако ти многи кажу да си слепац, а и сам мислим да јеси, волео бих да попричамо једном уживо, јер имаш занимљиво мишљење, некако као са друге планете, јесте мало глупаво, али занимљиво и некако вредно слушања.
    Што се тиче тога да су гласачи глупи, не нису, ако мислиш да је гласачко тело глупо, онда си стварно случај за посматрање, гласачко тело никад није било глупо, већ наивно, а глуп и наиван човек је слично, ал' не исто, наравно не сме се занемарити чињеница да пред сваке изборе политичари деле пакете, паре, уређују спортске терене, и много тога, па људи гласају за њих мислећи да су они уствари искористили те политичаре, е то се може назвати неком врстом будала, али опет превише генерализујеш, то што људи који су веома интелигентни и политички неактивни не излазе на гласање, не мора да значи да су остали глупи, напротив, мој деда је био доктор наука, и пошто је из Београда, многе странке су желеле да га врбују, јер неко ко заврши електротехнички факултет у року са одличним оценама је тражен кадар у свакој странци, он није изашао никад на изборе, баш због тога, јер би одма помислили да је он политички активан и без везе би му политички полтрони упливалали у свакодневницу, и то је углавном једини разлог зашто они нису у политици, људи једноставно желе да уче, а не да губе своје живце на политику, оправдавам то, јер свакако доприносе своме народу својим научним сазнањима, што се мене тиче ни један професор не треба да буде у политици, тако да оно, ако имаш сличан проблем онда опрости, али ако не гласаш зато што мислиш да си паметан, веома си глуп.

15. Opet ces dobiti poziv iz nemacke, i dalje te pratim.

16. Izvinite jel ovo tema o evoluciji i marvinu?

Jok Pseto. Vodismo Valdemar i ja zanimljiv dijalog.
    Ova dva posta ispod nisam čitao, jer kada je post duži od 5 rečenica, a nije Valdemarov ili eventualno ne potiče od još dva tri autora koji su zadovoljili moje kriterijume kada se radi o visprenosti - ne čitam.

17. Koristis me busido da prozivas ovu dvojicu i to ti necu oprostiti ja nisam kurva za jednu upotrebu makar veceru plati osecam se iskorisceno sada omg necu se vise nikada isto ponasati prema zenskom polu

18. Псето који си ти западни плаћеник! Наће те Лауфер и раскринкаће све твоје односе са западом.

ЕДИТ:

Бушидо, по твом посту бих рекао да ниси прочитао ништа озбиљније од дневног хороскопа из Блица.

19. Hahahah Pseto. Ma jok, ne prozivam ih ovom prilikom. Fenderu sam obećao da neću više. Ovog drugog me mrzi.
    Nego ozbiljno, volim sa Valdemarom da prodiskutujem. Strašan tip. Čak i kad se ne slažem skroz sa njim zanimljivo je prodiskutovati. I onda ne bih da kvarim to čitanjem bilo čijih postova.

Rekli o sajtu

Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.

Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.